Η μείωση των μισθών ρίχνει τις συντάξεις

Συμπίεση των αποδοχών στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα είναι η φιλοσοφία της τρόικας, η οποία απαιτεί μείωση κατά 20% του βασικού μισθού για τους νεοεισερχομένους και κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή της δυνατότητας ισχύος της σύμβασης έξι μήνες μετά τη λήξη της. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί εκ των πραγμάτων σε νέο Ασφαλιστικό - για περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων!Με την ισχύουσα νομοθεσία οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης, που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Μετά την πάροδο του εξαμήνου
οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας. Εφεξής δεν θα είναι απαραίτητο να ενσωματώνονται οι όροι της προηγούμενης σύμβασης στις ατομικές συμβάσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα όλοι οι μισθοί μπορεί να συμπιεστούν δραστικά προς τα κάτω και να αγγίξουν τους κατώτατους μισθούς. Οπως παρατηρεί ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, η ρύθμιση αυτή της μετενέργειας θα οδηγήσει σε αποσύνθεση το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Παράλληλα η μείωση κατά 20% του βασικού μισθού (στα 582 ευρώ από 751 ευρώ) εκτιμάται ότι θα επιφέρει ετήσια απώλεια 2,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ήδη βρίσκεται στα όριά του, με αποτέλεσμα να διαγράφεται συνολικός κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα. Πάντως, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, φαίνεται πως το θέμα των συντάξεων γενικά και όχι μόνο των επικουρικών θα βρεθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι εκτός από την ύφεση που αφαιρεί από τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 6,7 δισ. ευρώ (οι μισθοί για το 94% των μισθωτών από 36 δισ. ευρώ το 2009 έπεσαν σε 26,8 δισ. το 2012), μια μεγάλη μάζα ασφαλισμένων, περίπου 220.000, θα συνταξιοδοτηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
ΣΤΑ 650 ΕΥΡΩ. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που συζητείται είναι η περικοπή του κατώτατου μισθού περίπου στα 650 με 700 ευρώ, έναντι 863 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, εφόσον υπολογιστούν σε 12μηνη βάση (δηλαδή με ενσωματωμένα τα δώρα και τα επιδόματα) για να είναι συγκρίσιμοι με τις υπόλοιπες χώρες. Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις: 1. Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η εφαρμογή μπορεί να αρχίσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας. 2. Ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος. 3. Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα