Η θεωρία συνωμοσίας που «προέβλεψε» το τέλος του διαδικτύου

Η «Νεκρή Θεωρία του Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από αυτή.

Το διαδίκτυο, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, φιλοξενεί πλήθος από bot, όπως για παράδειγμα τα αυτοματοποιημένα LLM που πλημμυρίζουν την ενότητα σχολίων του «X» (πρώην twitter) με απαντήσεις εκτός θέματος και διαφημίσεις πορνό ή ένα υπόπτως σέξι avatar με μηδενικούς follower που του αρέσουν οι ιστορίες

σας στο Instagram.

Δεδομένης όλης της τεχνητής νοημοσύνης που καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στη ροή μας, δεν είναι πολύ παραπλανητικό να υποθέσουμε ότι το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί πλήρως από μια μάχη μεταξύ bot. Κι εδώ μπαίνει: η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου.

Η Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου είναι μια θεωρία συνωμοσίας ότι το Διαδίκτυο ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη και ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που βλέπουμε σήμερα στο διαδίκτυο παράγεται από bot αντί για πραγματικούς ανθρώπους.

Η θεωρία προέρχεται από μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε είτε στο 4chan είτε στο Wizerdchan το 2019, και τελικά έφτασε στη κατηγορία /x/ του 4chan τον Σεπτέμβριο του 2020. Η ανάρτηση υποθέτει ότι τα πάντα στο διαδίκτυο παράγονται από δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης που διαχειρίζονται οι Υφιστάμενες Αρχές – και αμειβόμενοι influencer – με σκοπό τη δημιουργία πελατών για τον κύκλο κατανάλωσης, πράγμα που, εις ό,τι αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας, δεν είναι ό,τι πιο περίεργο έχει ακουστεί, όπως αναφέρει το Dazed.

Ο έλεγχος των μαζών

Όπως συμβαίνει συνήθως με τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, γύρω από κάθε ισχυρισμό ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πιθανώς να μας προκαλέσει σήψη εγκεφάλου και να ελέγξει τις μάζες υπάρχει ένα κομμάτι αλήθειας. Τώρα, μια έκθεση της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Imperva υποδηλώνει ότι γίνεται όλο και περισσότερο αληθινή. Σχεδόν το ήμισυ (49,6%) της συνολικής κίνησης στο Διαδίκτυο προήλθε από bot πέρυσι, σύμφωνα με το «Bad Bot Report». Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ενσωμάτωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, τα οποία επιστρατεύουν bot για να «ξύνουν» το διαδίκτυο για δεδομένα εκπαίδευσης.

«Τα αυτοματοποιημένα ρομπότ θα ξεπεράσουν σύντομα το ποσοστό της διαδικτυακής κίνησης που προέρχεται από ανθρώπους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί προσεγγίζουν τη δημιουργία και την προστασία των ιστοσελίδων και των εφαρμογών τους», δήλωσε ο Nanhi Singh, γενικός διευθυντής για την ασφάλεια εφαρμογών στην Imperva. «Καθώς εισάγονται περισσότερα εργαλεία με δυνατότητα AI, τα bot θα γίνονται πανταχού παρόντα».

Η απαγόρευση του TikTok

Ομολογουμένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να πιστέψει τη Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου.

Εάν κάποιος ασχολείται με το θέμα της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, η ιδέα ότι η (αμερικανική) κυβέρνηση ελέγχει τον εγκέφαλό μας δεν είναι κάτι που απαντάται για πρώτη φορά – στην πραγματικότητα, είναι κάτι που προσπαθούν να περάσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αν και ομολογουμένως αυτό συνήθως συνοδεύεται από συνωμοσίες ότι η Κίνα κάνει πλύση εγκεφάλου στην αμερικανική νεολαία, πράγμα που έχει γυρίσει μπούμερανγκ σε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να ισχυριστεί ότι το TikTok είναι μια κομμουνιστική κινεζική ψυχολογική επιχείρηση (psy-op) με στόχο να ξεγελάσει τα παιδιά της Αμερικής ώστε να αντιταχθούν στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

O ρόλος των influencers

Σαφώς, το Διαδίκτυο δεν είναι κάποιο κυβερνητικό psy-op, ακόμα κι αν η δημιουργία του χρηματοδοτήθηκε από τη στρατιωτική βιομηχανία. Ούτε είναι πιθανό οι influencers να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον για να ελέγχουν το μυαλό μας και να μας κάνουν να αγοράζουμε περισσότερα πράγματα. Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός bot που κατακλύζουν τη ροή σίγουρα παίζει σε εικασίες σχετικά με το πόσα από αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο είναι «πραγματικά».

Το 2022, μια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου Europol ανέφερε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι έως το 90% του διαδικτυακού περιεχομένου μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά μέχρι το 2026, κάτι που αναμφίβολα τροφοδοτεί την εικασία ότι στην πραγματικότητα ζούμε σαν bot μέσα σε μια προσομοίωση – νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας επιστήμονας ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχει αποδείξεις επ’ αυτού.

Όπως  αναφέρουν οι New York Times, το Instagram έχει αρχίσει να δοκιμάζει ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε στους πιο δημοφιλείς παράγοντες επιρροής του να δημιουργήσουν εκδόσεις του εαυτού τους ως chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν πραγματικά. Μερικές φορές η πραγματικότητα είναι στ’ αλήθεια πιο παράξενη από τη φαντασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα