Η Τουρκία... προστάτης των χριστιανών

Ως «προστάτης» των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, καθώς και των χριστιανικών πληθυσμών σε ολόκληρη την περιοχή, εμφανίστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρώτη, ιστορική επίσκεψη τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στέλνοντας από το Φανάρι μήνυμα ότι οι πολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να φοβίζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Την ώρα που ο τούρκος ΥΠΕΞ περνούσε το κατώφλι του Φαναρίου, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν την επανειλημμένη προσπάθεια της τουρκικής
ηγεσίας να δείξει με όλους τους τρόπους τους τελευταίους μήνες ότι η Τουρκία είναι μια χώρα ισλαμική αλλά με ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκευτικές ομάδες. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου άλλωστε, μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πραγματοποίησε συναντήσεις και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες μη μουσουλμανικών δογμάτων στην Τουρκία.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη Δαμασκό και η ανάδειξη ισλαμικών δυνάμεων που θα κυριαρχήσουν την επόμενη μέρα του Ασαντ έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και φόβο για την τύχη των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία (πρόκειται για δύο εκατομμύρια χριστιανούς, εκ των οποίων το ενάμισι εκατομμύριο είναι ορθόδοξοι) ενώ ανασφάλεια επικρατεί σε όλες τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής λόγω των εξελίξεων που δρομολόγησε η Αραβική Ανοιξη. Η επίσκεψη κλείστηκε μόλις μία μέρα νωρίτερα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν γνώριζε τι θα συζητούσε με τον τούρκο ΥΠΕΞ. Αλλοι περίμεναν ότι θα έλεγε κάτι σημαντικό για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και άλλοι υπέθεταν ότι σχετίζεται με τις αλλαγές στο Σύνταγμα που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση. Τελικά όμως ο Αχμέτ Νταβούτογλου συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους των χριστιανικών πληθυσμών για την επόμενη μέρα.
«ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ». «Οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» φέρεται να είπε ο τούρκος υπουργός στη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ταυτόχρονα κάλεσε το Φανάρι να συμβάλει ώστε οι χριστιανικές μειονότητες να μη φοβούνται τις αλλαγές και να μην αισθάνονται πως αν αλλάξει το καθεστώς στις χώρες της Μέσης Ανατολής θα εξοντωθούν και θα εκδιωχθούν. Ανέφερε επίσης τις προσπάθειες της νυν κυβέρνησης να καταργήσει τα ταμπού του παρελθόντος. «Εχουμε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Σκεφτόμουν εδώ και καιρό να κάνω αυτή την επίσκεψη. Είμαι υπερήφανος που συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την κοινότητα και που βιώνω αυτή την ιστορική στιγμή» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ στον κ. Βαρθολομαίο.n Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μόνιμη ειρήνη στην περιοχή ενώ σημείωσε ότι η στάση του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου έχει αλλάξει και πως «υπάρχει πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα».
Keywords
Τυχαία Θέματα