Η βεντέτα Ντόρας – Σαμαρά

Η Ντόρα δεν έχει καμία βεντέτα με τον Αντώνη Σαμαρά. Το είπε χθες το πρωί στον ΣΚΑΙ, και όσοι την άκουσαν, όπως εγώ, χαμογελάσαμε. Ελαφρώς ή περισσότερο. Εκείνη πάλι όχι. Ηταν σοβαρή.

Γιατί όλο αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες, σε κοινή θέα, προφανώς έχει τα χαρακτηριστικά μιας αντιπαράθεσης, δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ δυο πολιτικών προσωπικοτήτων οι οποίες δεν είναι να πεις και φίλοι που είπαν και μια κουβέντα παραπάνω επειδή διαφώνησαν σε κάτι.

Ούτε θα γίνουν φίλοι ποτέ. Αυτό δεν το προσδοκά κανείς, και ούτε και το επιδιώκει. Αν έχει πάρει τον χαρακτήρα βεντέτας η αντιπαράθεση, αυτό οι δυο τους το ξέρουν καλύτερα από όλους εμάς τους υπόλοιπους. Το παρελθόν στοιχειώνει τη σχέση τους και η Ντόρα, που μπορεί να κατάγεται από την Κρήτη, αλλά είναι πιο «Μανιάτισσα» από τους Μανιάτες, μέχρι να φύγει από τη ζωή δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι «ο Σαμαράς έριξε τον Μητσοτάκη» (πατέρα της) τον Σεπτέμβριο του 1993. Η δήλωσή της στον ΣΚΑΪ λοιπόν για όλους εμάς που ξέρουμε τα ενδότερα των έσω δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δήλωση για τα μάτια του κόσμου!

Το μόνο ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι η Ντόρα δηλώνει όσα θα ήθελε να πει ο Κυριάκος αδελφός της για τον Σαμαρά και, ευφυώς λειτουργώντας, δεν τα λέει. Προχθές στη Βουλή απέφυγε παραδειγματικά να πει οτιδήποτε για τις ενστάσεις του Αντ. Σαμαρά. Ετσι, βγήκε χθες η Ντόρα και «καθάρισε» το παιχνίδι. Απλά.

Ασκηση επί χάρτου

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στην απήχηση της παρέμβασης Σαμαρά θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την απασχόληση των ξένων. Ο Κυριάκος, που δεν είναι παιδί από αυτά που εκβιάζονται εύκολα, επέβαλε κομματική πειθαρχία, ήτοι το ψηφίζετε όλοι, όλο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Εξαίρεσε φυσικά τον Σαμαρά, που έτσι κι αλλιώς δεν θα ψήφιζε υπέρ, αλλά ούτε και θα προσερχόταν στην ψηφοφορία. Και θα περιμένει να δει ποιος θα συνταχθεί με τον πρώην πρωθυπουργό για να τον στείλει να κάνει παρέα με τη μαμά και τον γιο Χουρδάκη στους ανεξάρτητους της Βουλής.

Οδήγησε δηλαδή την κόντρα στα άκρα με στόχο να αναμετρηθεί με τους κακούς δαίμονες που τον κυνηγούν από την αρχή της θητείας, ήτοι τους βαρόνους του κόμματος, οι οποίοι (έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν τα μέσα που τους προβάλλουν) τον εγκαλούν για ιδεολογική και πολιτική μετακίνηση της παρατάξεως προς το… κακόφημο (ιδεολογικό) Κέντρο.

Νομίζω ότι στην πραγματικότητα ο Κυριάκος με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάνει μια άσκηση επί χάρτου, ώστε όταν θα έρθουν πιο σκληρά νομοσχέδια, για παράδειγμα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, να γνωρίζει αν πρέπει να φοβάται κάποιους από τους βουλευτές του.

Και επιπλέον να μπορεί να διαπιστώσει αν οι περίφημοι βαρόνοι εξακολουθούν να έχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος δύναμη, και ποια είναι αυτή.

Ωραίος ο Κυριάκος έχω να πω. Παιχτούρα μεγάλη!

Ασβεστο μίσος

Πάντως σε σχέση με Ντόρα και Σαμαρά μόνο να μιλούσε ο Βενιζέλος, ο Βαγγέλης, που είναι συνομιλητής και φίλος και των δύο. Μόνο να μιλούσε και να έλεγε κάποια στιγμή πόσα έχει ακούσει από τους δύο σε βάρος αλλήλων. Αλλά ο πρόεδρος Βαγγέλης δεν μιλάει, και πολύ περισσότερο δεν θα εκθέσει ποτέ ό,τι του έχουν εκμυστηρευτεί οι φίλοι του. Είναι «τάφος», πώς το λένε.

Ισως μελλοντικά αν γράψει κάποιο βιβλίο να θελήσει να παραδώσει στην αιωνιότητα στοιχεία για το άσβεστο μίσος μεταξύ Σαμαρά και οικογένειας Μητσοτάκη. Αν θελήσει, ας πούμε, να γράψει τι ακριβώς του έλεγε ο Σαμαράς όταν με κυβερνητική μεθόδευση απαλλάχτηκαν από τη σκευωρία που στήθηκε σε βάρος τους και σε βάρος άλλων οκτώ πολιτικών της αντιπολίτευσης, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis, νομίζω ότι θα χρειαζόταν σελίδες επί σελίδων.

Ολο το θεωρούσε και το θεωρεί αποτέλεσμα μικροκομματικής συναλλαγής, και ήταν μια εποχή που είχε γίνει «θηρίο», αλλά μετά μαλάκωσε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν το αισθάνεται ως ένα αγκάθι στην καρδιά.

Κυρίως γιατί δεν κατάφερε να «τους πάει αίμα», όπως είχε «υποσχεθεί» στις πρώτες-πρώτες δηλώσεις του, όταν κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση ΤσίπραΚαμμένου. Βαρύ. Και ασυγχώρητο.

Η τέχνη και η ασχετοσύνη

Μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις; όχι. Είναι μερικές. Κι αυτές κακόηχες και παραποιημένες. Κυρίως παραποιημένες. Ο πολύ δραστήριος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, είπε να διοργανώσει μία έκθεση στο γενικό προξενείο για να έχουν και έναν λόγο παραπάνω οι πατριώτες μας στην Αστόρια και στο Νιου Τζέρσι να επισκέπτονται το προξενείο, κι όχι μόνο για τα «χαρτιά» τους και τα κληρονομικά τους στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε τη διεθνούς φήμης ελληνίδα εικαστικό Λεωργία Λαλέ να εκθέσει έργα της σε αιθουσα του προξενείου. Το θέμα των τεχνουργημάτων της κυρίας Λαλέ τώρα ήταν η γυναικεία κακοποίηση, η οποία μαζί με τη γυναικοκτονία μάς κατατάσσει στις χώρες που δεν σέβονται ούτε τιμούν το γυναικείο φύλλο.

Μία από τις εμπνεύσεις της κυρίας Λαλέ ήταν η ελληνική σημαία κατακόκκινη από το αίμα των γυναικών. Αυτή θεώρησε κορυφαία έμπνευσή της, αυτή κόσμησε και την πρόσκληση της έκθεσης. Καλά μέχρις εδώ; Ωραία. Μετά ακολούθησαν γελοιότητες: «δισκοβόλος» στην Αστόρια (έτσι ονόμαζαν παλιά τους «πιατάδες» της αμερικανικής μεγαλούπολης) έστειλε την πρόσκληση στον Νατσιό, τον πρόεδρο της Νίκης, κι εκείνος με τη σειρά του το επεδείκνυε το τρόπαιο στη Βουλή, από το βήμα κιόλας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για… βεβήλωση του συμβόλου. Τόσα ξέρει, τόσα έλεγε.

Είναι κριτικός τέχνης ο Νατσιός; Δεν είναι. Είναι μήπως ο «δισκοβόλος» που του έστειλε την πρόσκληση της έκθεσης; Ούτε. Θέλουν να σκοτώσουν την τέχνη που είναι γένους θηλυκού; μπορεί. Η ασχετοσύνη όλα τα καταφέρνει…

Για την ελευθερία του Τύπου

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται την προσεχή Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στο Ζάππειο Μέγαρο, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Αφορά την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και την Ευρώπη και έχει τίτλο «Media 360: Δημοκρατία, Αλήθεια, Εμπιστοσύνη, Τεχνολογία», διοργανώνεται δε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή τον εξής έναν: τον Νίκο Παπανδρέου. Μετέχουν δε σε αυτήν, πλην φυσικά του οργανωτή Παπανδρέου, τρεις καθηγήτριες: Καϊμάκη, Βρεττού και Ρήγου, και ένας δικός μας συνάδελφος, ο Σ. Τριανταφύλλου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Το «εξτραδάκι» της εκδήλωσης θα είναι βιντεοσκοπημένη παρέμβαση της προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία. Και το «κλου», που θα συντονίσει ο Προκόπης Δούκας, οι συνδέσεις για παρεμβάσεις από δημοσιογράφους περιφερειακών καναλιών σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Ευρωεκλογές επέρχονται, αρχίζουν οι ετοιμασίες…

Keywords
σαμαρας, βεντετα, σκαι, κρητη, βουλη, αντ, ψηφοφορία, ήτοι, συγκεκριμένο, βενιζελος, novartis, σημαίνει, τσιπρας, καμμενος, ελλαδα, νέα, αιθουσα, media, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, ποεσυ, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, θεμα εκθεσης 2012, η ζωη ειναι ωραια, βουλευτες, λαλε, ήτοι, χωρες, αντ, το θεμα, βημα, γαμος, δημοκρατια, δουκας, ζαππειο, θεμα, κοντρα, σκαι, το βημα, φωτογραφια, αιμα, απηχηση, απλα, αφορμη, βιβλιο, γινει, δαιμονες, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, ευκολα, αιθουσα, ειπαν, ειπε, εκθεση, ελευθερια, εμπνευση, εργα, εποχη, ευρωπη, τεχνη, ζαππειο μεγαρο, ζωη, υποθεση, θεα, κυβερνηση, λογο, μαμα, ματια, μισος, νεα υορκη, νικο, ντορα, ομαδα, οκτω, παιδι, πειθαρχια, ποεσυ, πρωι, σελιδες, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, στα ακρα, φυσικα, φυλλο, ψηφοφορία, φιλοι, καρδια, κωνσταντινου, novartis, παιχνιδι, σημαια, σημαίνει
Τυχαία Θέματα