Ινδία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία του BBC - Δεν άρεσε εκπομπή που ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό

Φορολογικές έρευνες διεξάγονται από τις ινδικές αρχές στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και στη Βομβάη μετά την προβολή ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στα πογκρόμ εναντίον μουσουλμάνων το 2002 στην επαρχία Γκουτζαράτ, όπου ήταν επικεφαλής.

Η εκπομπή που προβλήθηκε λίγες εβδομάδες πριν, ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό της Ινδίας και δέχτηκε αποδοκιμαστικά σχόλια από την κυβέρνηση. Το BBC δήλωσε ότι "συνεργάζεται πλήρως" με τις αρχές και σε ανακοίνωση ανέφερε ότι « ελπίζουμε ότι η κατάσταση αυτή θα επιλυθεί το συντομότερο

δυνατό».

Αν και το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε τηλεοπτικά μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση της Ινδίας προσπάθησε να εμποδίσει τη μετάδοσή του στη χώρα μέσω διαδικτύου, κάνοντας λόγο για "εχθρική προπαγάνδα και σκουπίδια κατά της Ινδίας" με "αποικιοκρατική νοοτροπία".

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία στο Δελχί συνέλαβε φοιτητές που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου κόμματος, KC Venugopal, δήλωσε ότι η έφοδος στα γραφεία του BBC «αποπνέει απελπισία και δείχνει ότι η κυβέρνηση Μόντι φοβάται την κριτική».

«Καταδικάζουμε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού με τον πιο σκληρό τρόπο. Αυτή η αντιδημοκρατική και δικτατορική στάση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», έγραψε στο Twitter.

Αλλά ο Gaurav Bhatia, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata Party (BJP) του κ. Μόντι, χαρακτήρισε το BBC ως τον "πιο διεφθαρμένο οργανισμό στον κόσμο".

Ινδία είναι μια χώρα που δίνει μια ευκαιρία σε κάθε οργανισμό", είπε, "αρκεί να μην εκτοξεύει δηλητήριο".

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα πρώτα βήματα του Μόντι στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του μέσα από τις τάξεις του BJP μέχρι το διορισμό του ως επικεφαλής της δυτικής πολιτείας Γκουτζαράτ.

Αναφέρεται σε μία μέχρι τώρα αδημοσίευτη έκθεση, την οποία έλαβε το BBC από το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες του Μόντι κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών ταραχών.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την επομένη της πυρπόλησης ενός τρένου που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν.

Η έκθεση του Foreign Office υποστηρίζει ότι ο Μόντι ήταν "άμεσα υπεύθυνος" για το "κλίμα ατιμωρησίας" που επέτρεψε τη βία.

Keywords
Τυχαία Θέματα