Ιορδανία: Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τον βασιλιά

Οι ακτιβιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τη διάλυση μιας διαδήλωσης από την αστυνομία το Σάββατο, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με κάθειρξη 15 ετών εάν κριθούν ένοχοι.

Το Σάββατο περίπου 200 άτομα, μέλη διάφορων νεολαιίστικων κινημάτων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Αμάν ζητώντας την απελευθέρωση έξι ακτιβιστών οι οποίοι κρατούνται από τα μέσα Μαρτίου, με την κατηγορία ότι προσέβαλαν το βασιλιά Αμπντάλα Β΄.

Αστυνομικοί διέλυσαν τη διαδήλωση αφού οι νεαροί αρνήθηκαν
να σταματήσουν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας, Μοχάμεντ Χατίμπ, δήλωσε σήμερα ότι από τους 28 συλληφθέντες του Σαββάτου οι 15 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το πανίσχυρο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων καταδίκασε την αστυνομική επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών καθώς, όπως είπε ο εκπρόσωπός τους, Τζάμιλ Άμπου Μπάκερ, η ενέργεια αυτή "αυξάνει την ένταση στη χώρα".

Σημείωσε επίσης ότι τα συνθήματα που φώναζαν οι νέοι είναι μια ένδειξη της αγανάκτησής τους επειδή "δεν έχει γίνει καμία πραγματική μεταρρύθμιση, ούτε έχει ληθφεί κάποιο μέτρο για την καταπολέμηση της διαφθοράς".

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία κάλεσε επίσης τις ιορδανικές αρχές να απελευθερώσουν τους έξι ακτιβιστές που "προσέβαλαν" το βασιλιά, εκτιμώντας ότι πρόκειται για "πολιτικούς κρατούμενους οι οποίοι (...) υφίστανται κυρώσεις γιατί τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων".
Keywords
Τυχαία Θέματα