Ιρλανδία: Στις 31 Μαΐου το δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» σε εδάφιο που θα εισαχθεί στο άρθρο 29.4 του Συντάγματος και θα αφορά την επικύρωση της Συνθήκης. Το ίδιο εδάφιο θα εξουσιοδοτεί το Κοινοβούλιο να ψηφίσει τους σχετικούς νόμους για την εφαρμογή της Συνθήκης.

Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της εκλογής, είπε ακόμη ο Γκλίμορ.

Ο Μάικλ Μάρτιν του αντιπολιτευόμενου

Fianna Fáil υποστήριξε την συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας ότι είναι θετική για τη χώρα και την Ευρωζώνη. Ωστόσο, συνέχισε, «δεν είναι πανάκεια».

Την ακριβώς αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο Τζέρι Άνταμς του Sinn Féin υποστηρίζοντας το όχι στο δημοψήφισμα που «θεσμοποιεί τη λιτότητα στην ΕΕ». Οι Ιρλανδοί θα πληρώσουν πολλά δισεκατομμύρια μετά το 2016, επισήμανε ενώ θα εξασθενίσει ο ρόλος της κυβέρνησης.

Κατά του δημοψηφίσματος εκφράστηκε και ο Τζο Χίγκινς του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Απηύθυνε μάλιστα ερώτημα στην κυβέρνηση γιατί δέχτηκε την εισαγωγή στην Συνθήκη ενός εκβιαστικού, όπως το χαρακτήρισε, άρθρου με το οποίο οι χώρες που δεν την επικυρώνουν αποκόπτονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικής κοπής Σύμφωνο υπέγραψαν οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ· τη διαφωνία τους εξέφρασαν η Βρετανία και η Τσεχία.

Η Ιρλανδία είναι η μόνο χώρα που θα θέσει το Σύμφωνο σε δημοψήφισμα σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές της χώρες.

Το Σύμφωνο πρόκειται να ισχύσει όταν επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες οπότε το όποιο αποτέλεσμα από την Ιρλανδία δεν πρόκειται να επηρεάσει καθοριστικά την εφαρμογή του, αντίθετα με τα προηγούμενα δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας το οποία προκάλεσαν μεγάλη νευρικότητα στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα