Ισραήλ-Χαμάς: Ο πόλεμος αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για την αμερικανική παραγωγή πυραύλων

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει αναζωογονήσει το αδρανές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για παραγωγή πυρομαχικών για το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) του Ισραήλ.

Αυτό αναφέρουν στη Wall Street Journal, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και της βιομηχανίας, σηματοδοτώντας μια εξέλιξη που θα βοηθούσε έναν περιφερειακό σύμμαχο των ΗΠΑ να ανεφοδιαστεί για μελλοντικές συγκρούσεις.

Το δημοσίευμα

επισημαίνει ότι οποιοσδήποτε κατασκευαστής αναχαιτιστών Tamir στις ΗΠΑ θα χρειαζόταν μήνες για να λειτουργήσει. Αλλά με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύουν εκατοντάδες ρουκέτες σε ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες και πόλεις κάθε μέρα, το απόθεμα πυραύλων αναχαίτισης του Ισραήλ μειώνεται.

Το νέο ενδιαφέρον για την παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης Tamir για το σύστημα Iron Dome έρχεται δύο χρόνια αφότου ο αμερικανικός στρατός πέρασε το ισραηλινό υλικό υπέρ ενός συστήματος κατασκευής των ΗΠΑ που έκρινε καλύτερο για σύγκρουση στον Ειρηνικό.

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome είναι ένα από τα πιο δοκιμασμένα στον κόσμο, καταστρέφοντας με επιτυχία χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες από την ανάπτυξή του το 2011 και αποτρέποντας μαζικές απώλειες αμάχων.

«Το Iron Dome έχει εκπληρώσει τον στόχο του όλα αυτά τα χρόνια», σχολιάζει στην WSJ ο Τομ Καράκο, ερευνητής πυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ο κινητός Σιδηρούς Θόλος

Για να βοηθήσει, ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει τώρα πίσω στο Ισραήλ δύο μονάδες Iron Dome που απέκτησε πριν από τρία χρόνια, μαζί με περισσότερους από 200 πυραύλους Tamir που οι ΗΠΑ είχαν αποθηκεύσει στο οπλοστάσιό τους. Οι δύο μονάδες είχαν αναπτυχθεί μετά από δοκιμή στο Γκουάμ.

Ο κινητός Iron Dome είναι το τελευταίο στρώμα αεράμυνας του Ισραήλ και μπορεί να αναχαιτίσει στόχους έως και 40 μίλια μακριά. Κάθε μία από τις 10 μπαταρίες καλύπτει μια περιοχή περίπου 60 τετραγωνικών μιλίων και περιλαμβάνει ένα ραντάρ και ένα σύστημα ελέγχου για τον εντοπισμό εισερχόμενων απειλών, και στοχεύει μόνο σε εκείνες που αναμένεται να φτάσουν σε κατοικημένες ή ευάλωτες περιοχές, περιορίζοντας τον αριθμό των πυραύλων που απαιτούνται.

Οι Tamir χρησιμοποιούν έναν κινητήρα πυραύλων εγχώριας παραγωγής, που δεν έχει επηρεαστεί από τις διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες περιόρισαν την παραγωγή Javelins και των προηγμένων κατευθυνόμενων πυραύλων που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Έχουν έναν πολύ ικανό στρατό και έχουν τα δικά τους αποθέματα», δήλωσε ο αρχηγός εξαγορών του στρατού Νταγκ Μπους νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, στρατοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Πενταγώνου και του Ισραήλ, κινούνται για να εξασφαλίσουν πρόσθετη παραγωγή πυρομαχικών. Η τεράστια κατανάλωση βλημάτων πυροβολικού και κατευθυνόμενων πυραύλων στην Ουκρανία και αναχαιτιστών Tamir στο Ισραήλ, αναγκάζουν την αμυντική βιομηχανία να στραφεί στην κατασκευή μιας «ικανής ποσότητας» ενός αξιόπιστου οπλοστάσιου βαρέως χρησιμοποιημένων πυρομαχικών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το 2020, η Rafael Advanced Defense Systems καιRTXΗ Corp. ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στις ΗΠΑ για τη συναρμολόγηση Tamirs.

Αλλά τον επόμενο χρόνο, ο αμερικανικός στρατός τάχθηκε υπέρ του συστήματος Enduring Shield που κατασκευάστηκε από την Leidos με έδρα τις ΗΠΑ. Έτσι το νέο εργοστάσιο Tamir της Rafael και της RTX δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η ώθηση του Πενταγώνου για πιο εξελιγμένα όπλα και εξοπλισμό για να αποτρέψει την απειλή από την Κίνα οδήγησε τον στρατό να ευνοήσει το νέο σύστημα που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ που θεωρείται καλύτερα ικανό να αντιμετωπίσει ταχύτερα κινούμενους πυραύλους κρουζ σε μεγαλύτερες αποστάσεις του Ειρηνικού.

Ο αμερικανικός στρατός θεώρησε το Iron Dome ως μια ενδιάμεση λύση και δεν αγόρασε περισσότερα από δύο, επιλέγοντας τις διαφορετικές δυνατότητες του Enduring Shield, παρόλο που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί.

Ο Rafael και η RTX αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα ποσοστά παραγωγής Tamir ή οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση στις ΗΠΑ.

Η διμερής συμφωνία

Το Πεντάγωνο χρηματοδοτεί ήδη μεγάλο μέρος της παραγωγής και των εξόδων του Iron Dome του Ισραήλ στο πλαίσιο μιας υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ των χωρών, η οποία σύμφωνα με τους νομοθέτες ήταν ένας ακόμη καταλύτης για την παραγωγή των ΗΠΑ.

Η RTX κατασκευάζει ήδη περίπου το 70% του Tamir, σύμφωνα με τις εταιρείες, και έχει επενδύσει πολλά στην επέκταση των πυραυλικών εγκαταστάσεων της γύρω από το Tucson της Αριζόνας.

Το Σώμα Πεζοναυτών θέλει επίσης να αποκτήσει ορισμένα συστήματα Iron Dome καθώς και περίπου 1.800 πυραύλους Tamir, σύμφωνα με έγγραφα προϋπολογισμού.

Το Enduring Shield μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να χρησιμοποιεί άλλους αναχαιτιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης του Tamir που ονομάζεται SkyHunter.

Πηγή ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα