Κάλεσαν τον Πούτιν να φύγει από την Ουκρανία

Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων εξέφρασαν ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. «Είναι μία καλή είδηση, σημασία έχει τώρα η υλοποίησή της» είπε ο Σολτς, «είναι σημαντικό ότι έγιναν μερικά βήματα για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», συμπλήρωσε από την πλευρά της η Μελόνι, σε κοινές δηλώσεις, μετά τις διευρυμένες γερμανο-ιταλικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις στο Βερολίνο.

Και οι δύο τόνισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά και τις υποχρεώσεις του για την ανθρωπιστική κρίση στη

Γάζα.

Σολτς και Μελόνι υπογράμμισαν ταυτόχρονα την υποστήριξη Γερμανίας και Ιταλίας στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» στον πόλεμο με τη Ρωσία, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη της ομάδας G20 υπό ινδική προεδρία, στην οποία πήρε μέρος και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι πάντοτε μία τραγωδία», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τελειώσει αυτή η τραγωδία». Επανέλαβε ωστόσο τις γνωστές αιτιάσεις του εις βάρος του Κιέβου για την ευθύνη του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία δεν απέρριψε ποτέ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

Η απάντηση ήταν ότι «η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να έρθει γρήγορα, αν η Ρωσία τερματίσει την εισβολή της», είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός. Ο καγκελάριος κάλεσε τον Πούτιν να τερματίσει τις επιθέσεις και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφος της Ουκρανίας.  Και οι δύο ερμήνευσαν την πρώτη μετά μεγάλο διάστημα εμφάνιση του Πούτιν στον κύκλο της ομάδας G20 ως προσπάθεια να δηλώσει «παρών», χωρίς να χρειαστεί να φύγει από τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα