Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με αντιφάσεις για τα e-mail

Νέες εκδοχές για την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου προέκυψαν στη χθεσινή κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της ευρωβουλευτού, του παραιτηθέντος τομεάρχη Αποδήμων Νίκου Θεοδωρόπουλου, του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη και στελεχών της ΝΔ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στους εξεταζόμενους περιλαμβάνονταν υπηρεσιακοί

του υπουργείου Εσωτερικών (ως πρόσωπα, αλλά χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση), ο Θεοδωρόπουλος με τους δικηγόρους του, η Ασημακοπούλου με τον δικηγόρο της, ο Σταυριανουδάκης και επαγγελματικά στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται με τα συστήματα πληροφορικής της Πειραιώς. Η διαδικασία στο μεγαλύτερο μέρος της, έγινε σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα, αν και δεν έλειψαν κάποιες παραφωνίες και εντάσεις.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Ειδικά μιας και ο Θεοδωρόπουλος αισθάνεται πως έχει καταστεί… αποδιοπομπαίος τράγος και ότι του έχουν αποδώσει από το κόμμα του μεγαλύτερη ευθύνη από όση του αναλογεί. Τι εννοώ; Οτι παρά την εκδοχή που υποστήριξαν τα στελέχη της ΝΔ, που ενέπλεκαν μια υφιστάμενη υπάλληλο του Σταυριανουδάκη και τον Θεοδωρόπουλο, ο ίδιος ο πρώην τομεάρχης είπε πως στη διαδρομή της λίστας με τα στοιχεία των αποδήμων συμμετείχε κι ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο «φωτογράφισε» αλλά δεν κατονόμασε.

Το τρίτο πρόσωπο

O τέως γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν έλαβε αυτός τις λίστες από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά ότι του δόθηκαν από άλλο πρόσωπο, το οποίο υπονόησε πως βρίσκεται μέσα στο κόμμα. Στη νέα αυτή αφήγησή του, ο Θεοδωρόπουλος εμφανίζει εαυτόν ως ενδιάμεσο και αρνείται την εκδοχή της Πειραιώς ότι μόνος του ενορχήστρωσε την ιστορία αυτή χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ διέψευσε σε υψηλούς τόνους την κατάθεση Θεοδωρόπουλου, επιμένοντας πως ούτε γνώριζαν ούτε ενθάρρυναν την αποστολή των στοιχείων στην Ασημακοπούλου ή οποιονδήποτε άλλον ευρωβουλευτή. Ενώ ένταση καταγράφηκε μεταξύ του Θεοδωρόπουλου και της Ασημακοπούλου καθώς κι αυτή του έριξε την ευθύνη παρουσιάζοντας την αποστολή των λιστών ως δική του πρωτοβουλία.

Σε διεθνή «πυρά»

Μία ακόμη «διάκριση» απέσπασε η χώρα μας, αυτή τη φορά στην ετήσια έκθεση για την ελευθερία του Τύπου της Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties), με αιχμή τις υποκλοπές και το σκάνδαλο του Predator, που παρουσίασε χθες ο «Guardian». Επικαλείται μάλιστα την επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής που «διαπίστωσε ότι η εθνική ασφάλεια είχε χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφων σε πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας». Στην έκθεση σημειώνεται πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει spyware κατά δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών και εξήγαγε το λογισμικό σε χώρες με κακές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα». Τέλος, αναφέρεται και στις καταχρηστικές αγωγές που χρησιμοποιήθηκαν κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Γρηγόρη Δημητριάδη και τις αγωγές του κατά δημοσιογράφων που έκαναν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Αρης βρήκε στέγη

Το πολιτικό φλερτ που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια (παρέα με τον Ευάγγελο Αντώναρο) μεταξύ του Αρη Σπηλιωτόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται, τελικά, σε συνεργασία. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή αναλαμβάνει ρόλο – έστω κι επικουρικό – στο κόμμα. Θα αναλάβει – ως περιφερειακό στέλεχος στην Κουμουνδούρου – να αναλύει δημοσκοπικά ευρήματα και focus groups, ενόψει ευρωεκλογών, καταγράφοντας τα συμπεράσματά του για το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Βαρτζόπουλος και η βιολογία

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι και ψυχίατρος. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τις απόψεις που διατύπωσε για τις γυναικοκτονίες και βρέθηκαν χθες στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε και την απομάκρυνσή του. Σε συνέντευξή του (στο livemedia) υποστήριξε ότι «η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση» που οφείλεται στο ότι στη φύση το αρσενικό είναι επιθετικό γιατί «κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει». Με το που κυκλοφόρησαν οι επίμαχες δηλώσεις έπεσε τηλεφώνημα από το Μαξίμου που του ζήτησαν να διευκρινίσει άμεσα τα λεγόμενά του. Και το έκανε πώς; Κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» που «φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής». Επιμένοντας στη θεωρία περί βιολογικών χαρακτηριστικών και υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού» της ενδεχόμενης επιθετικότητας εις βάρος γυναικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα