Κόκκινος συναγερμός από τα τοπικά lockdown

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το πρώτο τοπικό lockdown στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης, με τον κορωνοϊό να κινείται απειλητικά πάνω από τη χώρα μας και πολλές περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί του υγειονομικού χάρτη, όπως τα Ιωάννινα και η Πέλλα, να είναι ένα βήμα πριν μπουν σε καραντίνα.

Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει

ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, όμως τα τοπικά «λουκέτα» είναι εδώ, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κοζάνης, και απειλούν να βυθίσουν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση φέτος. Ακόμα και μια ήπια μορφή lockdown έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, οι οποίες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας. Επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα υποχρεωθούν να βάλουν «λουκέτο» για δεύτερη φορά, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με 534 ευρώ τον μήνα.

Μέτρα στήριξης

Το οικονομικό επιτελείο, επιχειρώντας να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο των τοπικών lockdown σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενεργοποιεί νέα μέτρα στήριξης για τις περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο». Οσο ο αριθμός των περιοχών στις οποίες θα μπαίνει «λουκέτο» είναι περιορισμένος, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν όμως η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο ξεφύγει ακόμα περισσότερο, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, και αυξηθούν οι «κόκκινες» περιοχές, τότε τα πολλά τοπικά lockdown θα δίνουν την εικόνα μιας γενικευμένης καραντίνας με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και πολύ κοντά στο «κόκκινο» και στο lockdown τύπου Κοζάνης βρίσκονται οι περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Θήρας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέας-Κύθνου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Λέσβου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Πέλλας, Σάμου, Τρικάλων.

Ολοι ξορκίζουν ένα δεύτερο lockdown στην Αττική καθώς το πλήγμα στην οικονομία θα είναι ισχυρότατο. Ενα «λουκέτο» 20 ημερών στο Λεκανοπέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1%-2% του ΑΕΠ αναπροσαρμόζοντας την πρόβλεψη για ύφεση 8,2% για φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Ηδη εκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερη ύφεση φέτος λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να τονίζει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ότι «μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας που θα συνοδευόταν από περισσότερα περιοριστικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να φέρει την οικονομία πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 και πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021».

Keywords
Τυχαία Θέματα