Κοντσέρτα για κατσαρόλες

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μια δεύτερη προεδρική θητεία στη Γαλλία επικρατώντας στον δεύτερο εκλογικό γύρο με 58,55%-41,45% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, πολύ μακριά από το 66,10%-33,90% της πρώτης τους μονομαχίας, το 2017. «Εναν χρόνο μετά την επανεκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν απομονωμένος απέναντι στη μνησικακία της χώρας», συνόψισε σε ένα τίτλο την κατάσταση η εφημερίδα «Le Monde».

Στο διάγγελμα που απηύθυνε τρεις ημέρες αφότου το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε

την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που επέβαλε, ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε «100 ημέρες κατευνασμού, ενότητας, φιλοδοξίας και δράσης», μέχρι τις 14 Ιουλίου, εθνική γιορτή της Γαλλίας, και επέτειο της πτώσης της Βαστίλης, οπότε «θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση».

Αρκετοί σχολιαστές θεώρησαν την επιλογή ατυχή, δεδομένης της αναπόφευκτης σύγκρισης με τις «100 ημέρες» του Ναπολέοντα, που ξεκίνησαν με τη διαφυγή του από το νησάκι Ελβα και έληξαν μετά την ταπεινωτική του ήττα στο Βατερλώ. Τουλάχιστον, όμως, σχολίασαν οι βρετανικοί «Times», ο Ναπολέοντας ξεκίνησε κερδίζοντας τα στρατεύματα που στάλθηκαν να τον συλλάβουν ενώ στις εξορμήσεις που κάνει ο Μακρόν στην επαρχία τις τελευταίες ημέρες, θέλοντας να βρεθεί «κοντά στους Γάλλους» και να διαψεύσει τα περί απομόνωσης, τον υποδέχονται με κοντσέρτα κατσαρολικών.

Αντί καντάδες, κατσαρολάδες

Η ιδέα, ανήκει στον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, μοιάζει ωστόσο να έχει αποκτήσει δική της ζωή - δεν χτυπούν κουτάλια πάνω σε κατσαρολικά, αρνούμενοι να ακούσουν «έναν πρόεδρο που δεν τους ακούει», μόνο οπαδοί του κόμματός του, αλλά γενικότερα Γάλλοι που εναντιώνονται στη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση, και ειδικότερα, στον ίδιο τον Μακρόν.

Με «casserolades», υποδέχθηκαν τον γάλλο πρόεδρο την περασμένη Τετάρτη στο Μουτερσόλτς και το Σελεστάτ, στον Κάτω Ρήνο, το ίδιο θέλησαν να κάνουν και την επομένη στο Γκανζ, ένα χωριό του Ερό, στη νότια Γαλλία, η νομαρχία ωστόσο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε τις «φορητές ηχητικές συσκευές», με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές απείρου κάλλους:

Ενα βιντεάκι που έγινε viral στο Τwitter, δείχνει έναν χωροφύλακα να αρνείται την είσοδο στο χωριό σε έναν νεαρό άνδρα αφού αυτός ανοίγει το σακίδιό του αποκαλύπτοντας ένα μικρό κατσαρολάκι, αρκετό μόνο για το βράσιμο ενός αβγού.

«Είναι παράνομο αυτό», λέει ο άνδρας, επιμένοντας να τον αφήσουν να περάσει. «Θέλετε να δείτε το διάταγμα του νομάρχη;», αντιτείνει ο χωροφύλακας, κατευθυνόμενος στο περιπολικό προκειμένου να φέρει το σχετικό έγγραφο. Στη διάρκεια μιας σουρεαλιστικής συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, μίλησε για υπερβάλλοντα ζήλο και παρερμηνεία των κανόνων και επιχείρησε να καθησυχάσει τους ακροατές ως εξής: «Δεν απαγορεύουμε τα κουζινικά σκεύη στις διαδηλώσεις».

Η «μπουρζουά μοναρχία»

Πολλοί έχουν συνδυάσει την επιστράτευση κατσαρολικών ως μέσου διαμαρτυρίας με τη Λατινική Αμερική, ιδίως την Αργεντινή, όμως οι Γάλλοι κατέφευγαν σε αυτή ήδη από τον Μεσαίωνα. Η πρακτική αυτή κορυφώθηκε μετά την Ιουλιανή Επανάσταση του 1830, που ανήγγειλε τη «μπουρζουά μοναρχία» του Λουδοβίκου Φίλιππου, όταν πλήθη πραγματοποιούσαν casserolades έξω από τις κατοικίες υπουργών τους οποίους ήθελαν να αποδοκιμάσουν.

Αναμένεται να κορυφωθεί εκ νέου την Πρωτομαγιά, στον επόμενο γύρο απεργιών και κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει στη Γαλλία τα συνδικάτα. Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν έχει πέσει στο 26%, το χαμηλότερο επίπεδο μετά την κρίση των Κίτρινων Γιλέκων, ένα 63% των Γάλλων δηλώνουν πως θέλουν να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες, και ένα 47% λέει πως θα προτιμούσε, σε περίπτωση νέας μονομαχίας, τη Μαρίν Λεπέν, έναντι 43% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα