Κοβάσεβιτς, Καρεμπέ και συσπείρωση

Για να συμφωνήσουμε προκαταβολικά: Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκτιμάς μόνο τη –δεδομένη καλή– διάθεση, να αφήσεις πίσω σου το… τούνελ. Κρίνεις την ταχύτητα αντίδρασης. Αξιολογείς την ιδέα. Καταπιάνεσαι με το ίδιο το σχέδιο. Και μόνο το γεγονός λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός μια μέρα μετά το –απογοητευτικό– ντέρμπι της Λεωφόρου, υπόσχεται όλες αυτές τις απαντήσεις είναι κάτι όχι συνηθισμένο. Επίδειξη αντανακλαστικών ή κάτι παραπάνω; Θα φανεί στη σκηνή, εκεί που τελικά κρίνονται όλα και όλοι. Το σίγουρο είναι ότι

οι Ερυθρόλευκοι δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε μια όχι συνηθισμένη κατάσταση: Σήμερα 6 Φλεβάρη, να μοιάζουν εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Τι αποφάσισαν οι Πειραιώτες; Πρώτα από όλα να επαναφέρουν την ηρεμία στις τάξεις της ομάδας, μέσα από ένα σοκ (την απομάκρυνση του Πέδρο Αλβες, ακριβώς δύο μήνες μετά την πρόσληψή του στο πόστο του αθλητικού διευθυντή). Και κατ’ επέκταση να εμπιστευτούν δικούς τους ανθρώπους που η σχέση τους με τον Ολυμπιακό δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι μόνο επαγγελματική. Σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, αλλά και της ιστορίας του club, που έχουν φορέσει τη φανέλα. Που καταλαβαίνουν το μέγεθος και την ευθύνη. Που έχουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Που μπορούν άμεσα με την παρέμβασή τους να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον Ρέντη. Σαν να λέμε; Ντάρκο Κοβάσεβιτς και Κριστιάν Καρεμπέ.

Ντάρκο, ξανά

Ο περίφημος Ντάρκο-γκολ που είναι πλέον ο αθλητικός διευθυντής, αντικαθιστώντας τον Πέδρο Αλβες o οποίος από χθες βρίσκεται στην πατρίδα του (μαζί με τους δύο συνεργάτες που είχε φέρει στον Ρέντη). Ο γάλλος τεχνοκράτης που ενεργοποιείται εκ νέου σε έναν ρόλο καθημερινής επαφής με την ομάδα. Δύο πρόσωπα που μπορούν αθόρυβα να βοηθήσουν ώστε οι Ερυθρόλευκοι να ξαναβρούν τον βηματισμό τους ως το τέλος της σεζόν, καθώς ως τότε κρίνονται πολλά και σημαντικά (με πρώτο το ίδιο το ευρωπαϊκό εισιτήριο που δεν εξασφαλίζεται από την τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα). Κυρίως όμως δύο «πυλώνες» που μπορούν από τώρα να αρχίσουν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη εικόνα: Την προσπάθεια που ο Ολυμπιακός θα κάνει το καλοκαίρι για τη δημιουργία της επόμενης ομάδας του.

Υποχρέωση

Στην τέταρτη θέση του πίνακα σταθερά οι Ερυθρόλευκοι. Με την τέταρτη καλύτερη επίθεση (43) της Super League. Την τέταρτη καλύτερη άμυνα (21). Και πλέον με μια διαφορά που επί της ουσίας καθιστά πραγματικά δύσκολη την αποστολή τους, όχι για να επιστρέψουν στη μάχη του τίτλου

–θα πρόκειται πραγματικά για κατόρθωμα–, αλλά για να αποφύγουν μια θέση κατάταξης που μπορεί να τους αφήσει ακόμη και εκτός Ευρώπης την επόμενη σεζόν – αν ένας εκ των Αρη ή Παναιτωλικού που συγκρούονται στους ημιτελικούς, κατακτήσει το Κύπελλο. Μπορούν λοιπόν με έναν τρόπο να επιστρέψουν; Προφανώς είναι υποχρεωμένοι να το προσπαθήσουν. Χθες λοιπόν αν μη τι άλλο έδωσαν το στίγμα της διάθεσής τους. Προφανώς και θα το προσπαθήσουν.

Στο… ταμείο

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Κάρλος Καρβαλιάλ που ήταν προσωπική επιλογή του Πέδρο Αλβες – και ανακοινώθηκαν μάλιστα την ίδια ημέρα; Μένει να το ανακαλύψουμε. Το σίγουρο είναι ότι οι «αλλαγές χθες», ιδέα όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο κατά την παρουσίασή του, στις 5 Δεκέμβρη, όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά δύο μήνες μετά έχει δημιουργήσει μια εικόνα που δεν την περίμενε κανείς. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση ή την ήττα της Κυριακής, από τον Παναθηναϊκό. Με την ευκαιρία: Είναι μυστήρια η αξιοποίηση των αριθμών στο ποδόσφαιρο. Διότι καμιά φορά έχουν την ικανότητα να τα λένε όλα και να εξηγούν τις πιο σύνθετες καταστάσεις. Και άλλες απλά να μη λένε τίποτα. Εδώ όμως η ανάγνωσή τους έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον. Πήρε στο μείον τρία τον Ολυμπιακό στα χέρια του ο 58χρονος προπονητής. Οκτώ Super League ματς μετά τον έχει στο μείον εννέα από την κορυφή (ΠΑΟΚ 50 β.) αλλά και στο μείον έξι από τον τρίτο της βαθμολογίας Παναθηναϊκό (47 β.)

Αριθμοί και Καμπράλ

Συνέβη γιατί ο Ολυμπιακός σε αυτά τα οκτώ ματς κέρδισε 13 βαθμούς (οι νίκες με Πανσερραϊκό, Κηφισιά, Αρη, ΠΑΣ Γιάννινα, η ισοπαλία με τον Ατρόμητο) και έχασε 11 (οι ήττες από Λαμία, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και το «Χ» στο Περιστέρι). Συμβαίνει γιατί σε αυτά τα οκτώ ματς, έβαλε μόλις 10 γκολ και δέχθηκε 9. Συμβαίνει διότι στις αρχές του Φλεβάρη συνεχίζει να δίνει την εντύπωση πως βελτίωσε λιγότερα, από όσα στην πορεία έχασε. Οι αριθμοί που λέγαμε.

Στο μεταξύ σήμερα φτάνει στην Αθήνα η όγδοη χειμερινή μεταγραφή. Αναμένεται το μεσημέρι ο Ζοβάνε Καμπράλ. Ο 25χρονος winger αποκτήθηκε με δανεισμό από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο φινάλε του Γενάρη. Συμμετείχε όμως με το Πράσινο Ακρωτήρι στο Africa Cup of Nations με το οποίο έφτασε ως τους προημιτελικούς. Από αύριο θα είναι στην προπόνηση άρα και διαθέσιμος για το ματς του Σαββάτου με τον ΟΦΗ στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Keywords
Τυχαία Θέματα