Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το σενάριο της συγχώνευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης από τα μέσα του 2012.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του αποκλείει τη μόχλευση του ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση
της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

Ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ είπε νωρίτερα ότι η γερμανική βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την επόμενη Τρίτη.

Το γερμανικό σχέδιο, εφόσον τελικώς περάσει στο σύνολό του, προβλέπει μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται «κούρεμα» της τάξως του 50%.

Η αναδιάρθρωση θα γίνει πιθανότατα μέσω της αναθεώρησης του PSI, αντί μίας μείωσης στο σύνολο του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω του PSI, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος», θα πρέπει να λυθεί μέχρι την Τετάρτη, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ στο Ecofin, το πρωί του Σαββάτου, θα αποφασισθούν τα μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρουν έναν κοινό παρανομαστή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για τον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), εξετάζεται η πιθανή συγχώνευσή του από τα μέσα του 2012 με τον μόνιμο ευρωμηχανισμό (ESM), ώστε η συνολική δύναμη πυρός να σκαρφαλώσει στα 940 δισ. ευρώ.


Δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνένωση των δύο μηχανισμών έχουν επιταχυνθεί αυτή την εβδομάδα, παράλληλα με τις συζητήσεις για την υπέρβαση του ορίου σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που προορίζονται για τα πακέτα στήριξης.

Ο EFSF έχει ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει περί τα 160 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια. Αντί να αντικατασταθεί ο EFSF με τον ESM, ο οποίος θα έχει 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2013, διαφαίνεται μια συναίνεση για τη συγχώνευση των δύο ταμείων από τα μέσα του 2012.

Συνολικά, το ποσό των 500 δισ. ευρώ κρίθηκε επαρκές όταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν τα κύρια θύματα της κρίσης χρέους. Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός «απειλήθηκε» μετά από τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές αναφέορυν ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται πέντε σεν

Keywords
Τυχαία Θέματα