Κρίσιμη ψηφοφορία για τον Σίλβιο

Στην περίπτωση που ο ισολογισμός καταψηφιστεί -όπως έγινε πριν λίγες εβδομάδες- τότε ο Καβαλιέρε ενδέχεται να παραιτηθεί άμεσα ή να λάβει εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν πάλι ο ισολογισμός περάσει από τη Βουλή, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα λάβει πίστωση χρόνου, δηλαδή μέχρι την έγκριση των μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες. Ο Καβαλιέρε άλλωστε έχει ήδη συνδέσει την υπερψήφιση των μέτρων με την παροχή
ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Αύριο ψηφίζεται ο ισολογισμός του Δημοσίου στη Βουλή. Στη συνέχεια θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης επί της επιστολής που παρουσιάστηκε στην ΕΕ και την ΕΚΤ. Θέλω να δω κατάματα ποιος θα τολμήσει να με προδώσει» δήλωσε τη Δευτέρα, σε επικοινωνία του με την εφημερίδα Libero.

Όπως όλα δείχνουν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιβιώσει στη σημερινή δοκιμασία, αφού οι βουλευτές της κεντροαριστεράς αναμένεται να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας μέσω της αποχής, χωρίς να εμποδίσουν την κύρωση του ισολογισμού του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με το Reuters, ο Καβαλιέρε πέρασε τα τελευταία 24ωρα προσπαθώντας να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, ώστε να αποφύγει μία εξευτελιστική ήττα.

Τη Δευτέρα, όταν οι φήμες για παραίτησή του οργίαζαν, ο Ιταλός πρωθυπουργός διεμήνυε σε όλους του τόνους, ακόμα και μέσω του Facebook, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί παραίτηση, το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως εάν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν αποχωρήσει πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής, ενώ ακόμα και ο κυβερνητικός του εταίρος στη Βουλή, η Λέγκα του Βορρά, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση φέρεται να μην διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή.

«Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι πιθανότατα η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε άσκοπα» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rai Tre ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, που ανήκει στους κόλπους της Λέγκας.

Οι φήμες για πιθανή παραίτηση του Καβαλιέρε είχαν θετικές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως το αρνητικό κλίμα επανήλθε μετά τις σχετικές διαψεύσεις. Τα spread εκτινάχθηκαν στις 480 μονάδες, ενώ η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου έφτασε στο 6,58%.

Το χρέος

Στην δίνη της κρίσης χρέους κινδυνεύει να βρεθεί η Ιταλία, καθώς η οικονομία της είναι υπερβολικά μεγάλη ώστε να έχει την δυνατότητα να στηριχθεί με ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση οικονομίας, δήλωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η κ. Φέκτερ επεσήμανε ότι «η Ιταλία γνωρίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της χώρας δεν μπορεί να ελπίζει σε εξωτερική βοήθεια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στην Ιταλία αυτήν τη στιγμή».

Η απόφαση των χωρών της ευρωζώνης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα 1.000 δισεκατομμύρια ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα