Μαζικές επιθέσεις των Ρώσων με ιρανικά drones

Επιθέσεις στο Κίεβο, στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και στη νότια περιοχή της Χερσώνας εξαπέλυσε η Ρωσία χθες, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου συζητούνται οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από τη Μόσχα.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στις επιθέσεις με drones κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο και την Οδησσό, αλλά οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα στο νότιο χωριό Σοφίβκα και τον τραυματισμό

δύο ατόμων στη Χερσώνα. Αεροπορικοί συναγερμοί ήχησαν σε όλη την Ουκρανία και οι μάχες συνεχίστηκαν με σφοδρότητα. «Ο εχθρός επιτέθηκε στο Κίεβο από αέρος για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα», έγραψε ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Τα κατέρριψαν

Η ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι 26 από τα 28 ιρανικά drones Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας καταρρίφθηκαν. Τα συντρίμμια που έπεσαν προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κτίρια στην περιοχή του Κιέβου. Ενα διοικητικό κτίριο στο λιμάνι της Οδησσού υπέστη επίσης ζημιές και η φωτιά που ξέσπασε σε τερματικό σταθμό σιτηρών κοντά στο λιμάνι έσβησε γρήγορα.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Γαλλία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και θα προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να διανύσουν 250 χιλιόμετρα, μια κίνηση που επιτρέπει στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπήσουν ρωσικά στρατεύματα βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι αποφάσισε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσει στην αντεπίθεσή της. «Αποφάσισα να αυξήσω τις παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να έχουν την ικανότητα να χτυπήσουν βαθιά», δήλωσε ο Μακρόν, αλλά αρνήθηκε να πει πόσοι πύραυλοι κρουζ θα σταλούν.

Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι πρόκειται για δεκάδες πυραύλους SCALP που παράγονται από τον ευρωπαϊκό κατασκευαστή MBDA. Οι πύραυλοι θα προέρχονται από υπάρχοντα γαλλικά στρατιωτικά αποθέματα.

Το Παρίσι προμήθευσε στο παρελθόν αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral στην Ουκρανία και αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Crotale, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση πυραύλων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά. Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, το Παρίσι έβαλε ως όρο οι Ουκρανοί να μη χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν ρωσικό έδαφος.

Η αντεπίθεση

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι δεν δίνουν πληροφορίες σχετικά με την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση από τότε που ξεκίνησε τον Ιούνιο, και τα ανεξάρτητα ειδησεογραφικά συνεργεία γενικά απαγορεύεται να κινηματογραφήσουν τις επιχειρήσεις ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ομως το κενό των πληροφοριών έχει καλυφθεί εν μέρει από μια σταθερή ροή βίντεο που κινηματογραφήθηκαν από τους ίδιους τους στρατιώτες και συχνά συγκεντρώθηκαν, τους έγινε επιμέλεια και κυκλοφόρησαν από τις μονάδες τους.

Τραβηγμένες από κάμερες σε κράνη και γιλέκα και καταγράφοντας τη ζωή στις πρώτες γραμμές του μετώπου, πολλές από τις εικόνες έχουν ένταση και αμεσότητα.

Σε πρόσφατο βίντεο που επεξεργάστηκε και κυκλοφόρησε η 3η Ειδική Ταξιαρχία Εφόδου, στρατεύματα ξεχύθηκαν από ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, εξαπολύοντας βροχή πυροβολισμών καθώς προχωρούσαν προς μια εχθρική θέση.

Σύντομα ο θεατής κατακλύζεται από το χάος και τη βία καθώς τα στρατεύματα φωνάζουν εντολές ο ένας στον άλλο και εκτοξεύουν χειροβομβίδες και αισχρότητες στον εχθρό. Μια έκρηξη ξεσπά λίγα μέτρα μακριά από την κάμερα, γεμίζοντας τον τόπο συντρίμμια και αφήνοντας τα στρατεύματα αποπροσανατολισμένα.

Τέτοια πλάνα, ειδικά αν είναι επιλεκτικά, δεν μπορούν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα, όπως το επίπεδο αντίστασης του εχθρού, σχολιάζει ο Νικ Ρέινολντς του Ινστιτούτου Βασιλικών Ενώσεων στο Λονδίνο. «Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι μάχες είναι εξαιρετικά σκληρές».

Keywords
Τυχαία Θέματα