Με στρατηγική «τριγωνοποίησης» στο ΕΛΚ – Η «συνταγή» Μητσοτάκη

Με τον όρο της «τριγωνοποίησης» ως αναγκαία στρατηγική για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά καθώς και με τον «αέρα» ενός από τους ηγέτες που έχουν ισχυροποιήσει τη δύναμη του κόμματός τους θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρουμανία για τη σύναξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 6-7 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός παραμένει συνεπώς στο… προεκλογικό περιβάλλον, που έχει στήσει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του εκτός Μαξίμου, αλλά αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό φόντο. Αλλωστε μπορεί η ευρωκάλπη να απέχει τρεις μήνες, ωστόσο το power game

για υψηλές θέσεις που θα «μοιραστούν» μετεκλογικά σε ένα νέο σκηνικό με ορίζοντα πενταετίας εξελίσσεται ήδη.

Ο ίδιος θα βρεθεί στο δείπνο κορυφής στο Βουκουρέστι το βράδυ της Τετάρτης και την επομένη θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του συνεδρίου, στο οποίο θα επικυρωθεί η στήριξη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία.  Σε περίοδο διεθνούς αστάθειας και ειδικότερα ανησυχίας για την ακροδεξιά απειλή στην Ευρώπη – ένας αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες και εξελίξεις – ο Μητσοτάκης προτάσσει τη σημασία μιας «πρακτικής» Κεντροδεξιάς και την ανάγκη να φτάνουν τα μηνύματα της Κεντροδεξιάς σε ευρύτερα ακροατήρια. Με τα δικά του λόγια, «να εστιάζουμε στην οικονομική ανάπτυξη, να είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες, να είμαστε προοδευτικοί όταν πρόκειται για θέματα στα οποία πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η κοινωνία προοδεύει». Αυτή τη φράση είχε διατυπώσει, μιλώντας για «τριγωνοποίηση», από το Νταβός πριν από ενάμιση μήνα, όταν συζητούσε στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ με τη Φον ντερ Λάιεν. Εκείνο το τετ α τετ συνέβη αφότου ο Πρωθυπουργός είχε διαψεύσει δημόσια σενάρια ότι «ζυγίζει» κάποιο από τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Το «μανιφέστο» της Κεντροδεξιάς

Ηδη ο Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ έχουν συνυπογράψει τη στήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη δεύτερη ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι ο έλληνας και ο πολωνός πρωθυπουργός έχουν αποκτήσει ρόλο στο μετεκλογικό «παιχνίδι» εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Στη διάρκεια του διημέρου, στόχος είναι να προβληθούν οι «πολιτικές αξίες και αρχές» της οικογένειας της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, εξού και ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα παρουσιάσει το «μανιφέστο» του ΕΛΚ.

Στους χώρους του Romexpo αναμένονται 2.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες και θα υπάρξουν τρία θεματικά πάνελ με… μοντέλο Νταβός, για την ασφάλεια – άμυνα, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την οικονομία – θέσεις εργασίας. Από την Αθήνα θα ταξιδέψουν στελέχη και από την κυβέρνηση (Σταύρος Παπασταύρου, Σοφία Ζαχαράκη, Κωνσταντίνος Κυρανάκης) και από τη ΝΔ (Τάσος Χατζηβασιλείου με χρέη συντονισμού, Μαρία Συρεγγέλα, Γιάννης Σμυρλής, Ορφέας Γεωργίου), καθώς και βουλευτές (Αννα Ευθυμίου, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Τζίνα Οικονόμου).

Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης έχει θέσει σε επιφυλακή τον νεοδημοκρατικό μηχανισμό, δίνοντας στην ευρωκάλπη χαρακτήρα «εθνικής κάλπης» σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του ακροατηρίου που του έδωσε τη διπλή νίκη το 2023. Βασικό ορόσημο της ΝΔ προς την 9η Ιουνίου είναι το κομματικό συνέδριο στο Ζάππειο στις 5-7 Απριλίου, εν αναμονή της ανακοίνωσης του προέδρου του (συζητείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος) και της οργανωτικής επιτροπής.

«Κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες

Σε εκκρεμότητα είναι και η συγκρότηση της επιτροπής εκλογικού αγώνα, εκτός απροόπτου υπό τον Γιάννη Μπρατάκο. Και ενώ το ευρωψηφοδέλτιο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, «τρέχουν» βολιδοσκοπήσεις και ραντεβού. Κομματικές πηγές επιβεβαίωναν τέσσερις νέες υποψηφιότητες: του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλη Αγγελόπουλου, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου και του αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Σωτήρη Σέρμπου. Στην ίδια λίστα θεωρούνται κλειδωμένοι η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Πύρρος Δήμας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ εξετάζονται πρόσωπα αφενός με αναφορά στην ομογένεια αφετέρου με ισχυρά ερείσματα στην παραδοσιακή γαλάζια βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα