Μέρντοκ: Δεν ζήτησα ποτέ καμία χάρη από τη Θάτσερ

Μετά την κατάθεση του υιού Μέρντοκ, ο υπουργός Πολιτισμού, με κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία των Ολυμπιακών, υπέβαλε παραίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι με την κατάθεση του υιού Μέρντοχ, ήλθαν στο φως λεπτομέρειες για τη δράση του υπουργού Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος φέρεται να έδωσε στον Τζέιμς Μέρντοκ εμπιστευτικές πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη εξαγορά του τηλεοπτικού δορυφορικού δικτύου BSkyB.

Ήδη
οι Εργατικοί είχαν ζητήσει την παραίτηση του Χαντ, ενός πολιτικού που θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι των Συντηρητικών.

«Ήταν ένας κρυφός δίαυλος με τους Μέρντοκ» σχολίασε σχετικά ο Εντ Μίλιμπαντ ζητώντας από τον Κάμερον να απολύσει τον υπουργό, αν ο ίδιος δεν παραιτηθεί.

Τελικά, παραιτήθηκε, ενώ ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρκέστηκε να δηλώσει ότι στηρίζει τον Χαντ και ότι είναι προτιμότερο να αφεθεί η επιτροπή να κάνει τη δουλειά της.

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της επιτροπής προσήλθε ο 81χρονος Μέρντοκ, ο οποίος ρωτήθηκε για το αν προσπάθησε να εξασφαλίσει την εύνοια της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ «με ανταλλάγματα» σε γεύμα που είχαν το 1981.

Ήταν η περίοδος προτού ο μεγιστάνας αγοράσει τους «Times». «Δεν ζήτησα τίποτα, απλά έπρεπε να ενημερώσω την πρωθυπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με την εφημερίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν έκρυψε ποτέ το θαυμασμό του για την Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία στήριξε μέσω της Sun το 1979.

Όπως μετέδωσε το BBC, σε ερώτηση μέλους της επιτροπής για το αν με την αγορά των «Times» ήθελε να πάρει και τον έλεγχο των συνδικάτων, ο Μέρντοκ απάντησε: «παρά το γεγονός ότι ήθελα να συντρίψω τα συνδικάτα, δεν είχα τη δύναμη να το κάνω. Αυτό πήρε πολύ περισσότερα χρόνια».

Παράλληλα, είπε ότι διοίκησε την NewsCorp με «αποκεντρωμένη λογική», απορρίπτοντας την άποψη ότι χρησιμοποίησε τους τίτλους του για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι «ήμουν πάντα κατά αυτών των πρακτικών, γιατί τελικά αποτελούν την πιο τεμπέλικη μορφή δημοσιογραφίας».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα δημόσια πρόσωπα ενδιαφέρουν πάντα τον κόσμο και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να έχουν το ίδιο εύρος ιδιωτικότητας, όσο ο απλός κόσμος...

Η κατάθεση του 81χρονου Μέρντοκ συνεχίζεται και την Πέμπτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα