Μία ζούγκλα, η συνέχεια

H συζήτηση αυτή έπρεπε να γίνει, δεν εξηγείται αλλιώς. Πέντε ημέρες μετά την αυτοκτονία της Τζοβάνα Πεντρέτι, μίας 59χρονης εστιάτορα από το Σαντ’ Αντζελο Λοντιτζιάνο που πρώτα θεοποιήθηκε και κατόπιν λιντσαρίστηκε από τα σόσιαλ μίντια, το θέμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ιταλική επικαιρότητα. Δεν γίνεται βέβαια πάντα με τον καλύτερο τρόπο η συζήτηση.

Στο Σαντ’ Αντζελο Λοντιτζιάνο των 13.000 ψυχών, οι κάτοικοι δηλώνουν εξοργισμένοι και με τα σόσιαλ μίντια και με τους δημοσιογράφους που έχουν κατακλύσει

την πόλη τους. «Φύγετε», γράφουν δύο πανό έξω από τη «Le Vignole», την πιτσαρία που διατηρούσε η Πεντρέτι μαζί με τον σύζυγό της, τον Νέλο Ντ’ Αβινο, και την κόρη τους, την 28χρονη Φιορίνα. «Νιώθουν σαν πολιορκημένοι, κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι τους πέφτουν πάνω σε κάποιον δημοσιογράφο. Βιώνουν απίστευτο πόνο, ζητούν από τον Τύπο να το σεβαστεί», δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας. Ποιος είπε ότι η ανθρωποφαγία περιορίζεται στα κοινωνικά δίκτυα;

Μικρή ανακεφαλαίωση: Την περασμένη Πέμπτη (και όχι στις 11 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά ειπωθεί, όλα έγιναν πολύ πιο γρήγορα), η Τζοβάνα Πεντρέτι ανέβασε στη σελίδα της πιτσαρίας στο Facebook, ως στιγμιότυπο οθόνης, την αρνητική κριτική που είχε αφήσει κάποιος χρήστης στο Google, πριν τη σβήσει, και την απάντηση που του έδωσε. Ο ανώνυμος χρήστης παραπονιόταν ότι αναγκάστηκε να φάει σε ένα τραπέζι πλάι σε ομοφυλόφιλους καθώς και ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Η Πεντρέτι του απάντησε καταλλήλως. Μέχρι την επομένη, την εκθείαζαν οι πάντες, ακόμα και η αρμόδια για θέματα αναπηρίας υπουργός.

Οσο γρήγορα πέρασε όμως από την ανωνυμία στη δόξα, άλλο τόσο γρήγορα πέρασε στην κακοφημία. Το απόγευμα της Παρασκευής, ένας σεφ – παύλα – ινφλουένσερ ονόματι Λορέντζο Μπιατζαρέλι ανέβασε στο Instagram ένα ποστ όπου εξέφραζε αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αληθινή η επίμαχη κριτική, κάνοντας λόγο για φωτομοντάζ. Σύντομα, αναπαρήγαγε την καταγγελία του η σύντροφός του, η δημοσιογράφος και μπλόγκερ Σελβάτζια Λουκαρέλι. Στη σελίδα της πιτσαρίας στο Facebook, τα εκθειαστικά μηνύματα αντικαταστάθηκαν από υβρεολόγια. Το απόγευμα της Κυριακής, η Τζοβάνα Πεντρέτι βρέθηκε νεκρή μέσα στα νερά του ποταμού Λάμπρο.

Οπως αποκαλύφθηκε, ήταν ένας εύθραυστος άνθρωπος. Τέτοιες ημέρες πριν από 13 χρόνια είχε δώσει τέλος στη ζωή του ο αδελφός της, και δεν το ξεπέρασε ποτέ. Ηταν πιεσμένη και στη δουλειά, έψαχνε μήνες κάποιον να τους βοηθάει στην κουζίνα, και δεν έβρισκε. Ηταν επίσης ένας άνθρωπος κοινωνικά ευαίσθητος. Από τους πρώτους που υιοθέτησαν την επονομαζόμενη «πίτσα σε αναμονή», πίτσα που μπορεί να πληρώσει όποιος το επιθυμεί για τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες του, αλλά και δωρεάν πίτσα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές την εποχή της πανδημίας. Δεκατρία τραπέζια είχε η «Le Vignole» και οι ντόπιοι λένε πως ήταν πάντα γεμάτα, το φαγητό και τα γλυκά ήταν αξεπέραστα. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τον σύζυγό της, η ειλικρίνεια της Πεντρέτι δεν αμφισβητήθηκε μόνο στα σόσιαλ μίντια αλλά και από ανθρώπους που γνώριζε, συμπολίτες της στο Σαντ’ Αντζελο Λοντιτζιάνο, «ένιωσε προδομένη».

Οπως αποκαλύφθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου η 59χρονη κλήθηκε για κατάθεση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οι καραμπινιέρι ήθελαν να μάθουν ποιος μπορεί να ήταν ο συντάκτης της κριτικής, γιατί θα μπορούσε δυνητικά να διωχθεί για υποκίνηση σε διακρίσεις. Εκείνη είπε πως δεν τον γνώριζε, είχε ξαναδεί όμως πρόσφατα κάποιον που υποψιαζόταν ως συντάκτη, θυμήθηκε την κριτική από τον Απρίλιο του 2023, την είχε κρατήσει ως στιγμιότυπο οθόνης στο κινητό της, δεν είχε βρει τότε χρόνο να απαντήσει, έφτιαξε λοιπόν ένα ενιαίο κείμενο μαζί με την απάντησή της «με ένα μικρό πρόγραμμα», και την πόσταρε στο Facebook. Ηταν «πολύ αναστατωμένη» με όσα ακολούθησαν, «απέκτησε εμμονή με αυτή την ιστορία», είπε ο σύζυγός της σε φίλους, «της λέγαμε να το ξεχάσει, ότι σύντομα θα περάσει, αλλά δεν άκουγε».

Το βράδυ του Σαββάτου, το ζευγάρι είχε έναν τσακωμό για αυτό το θέμα. Στις 4 το πρωί της Κυριακής, φορώντας ακόμα τις πιτζάμες της, η Τζοβάνα Πεντρέτι μπήκε στο αυτοκίνητό της και οδήγησε τη σύντομη απόσταση μέχρι τις όχθες του ποταμού Λάμπρο. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε πνιγμό. Προηγουμένως, όμως, η Πεντρέτι είχε κοπεί με ένα ξυράφι, στους καρπούς, το ένα της μπράτσο, το πόδι. Οι καραμπινιέρι συνεχίζουν την προσπάθεια να ταυτοποιήσουν τον συντάκτη της επίμαχης κριτικής, σκοπεύουν να απευθυνθούν τώρα στην Google. Παράλληλα, ξεκίνησαν και άλλη έρευνα, για ενδεχόμενη υποκίνηση της Πεντρέτι σε αυτοκτονία. Λορέντζο Μπιατζαρέλι και Σελβάτζια Λουκαρέλι κατακλύζονται από οχετούς μίσους. Τι μένει;

Μόνο κάποια λόγια ειδικών, όπως ο καθηγητής Τζουζέπε Ρίβα, ειδικός στη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία. Τα σόσιαλ μίντια, λέει, έχουν εξαφανίσει τα σώματα, και μαζί κάθε ενσυναίσθηση, από τη σχέση μας με τον άλλο. Την επόμενη φορά που θα γράψετε κάτι για κάποιον, λέει, είτε είναι συγκεκριμένος άνθρωπος είτε ομάδα ανθρώπων, αναρωτηθείτε πρώτα αν θα του(ς) το λέγατε, έτσι ακριβώς, κατά πρόσωπο. Μπορεί να απαντήσει βέβαια κάποιος, «ναι αμέ!». Δεν υπάρχει πάντα σωτηρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα