Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΠΑ – Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπεγράφη χθες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Το μνημόνιο το υπέγραψαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δρ Βασιλική Λαζαράκου.

Το μνημόνιο,

το οποίο συντάχθηκε και με τη συνεργασία του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών για μια κοινή προσπάθεια σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, επισφραγίζει μια μακρόχρονη και πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο συμβαλλόμενων μερών – του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – έχοντας ως απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας, της επιστημονικής γνώσης και της ουσιαστικής άσκησης των φοιτητών σε περιβάλλοντα προσομοίωσης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Ερχεται το Καλάθι των Χριστουγέννων

Εχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και τα καταστήματα ετοιμάζονται για το Καλάθι των Χριστουγέννων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες μέρες και του οποίου η ισχύς εκτιμάται να αρχίσει στις 13 Δεκεμβρίου. Το εορταστικό Καλάθι θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου Καλαθιού του Νοικοκυριού και θα έχει διάρκεια έως τις 3 Ιανουαρίου 2024. Οπως και πέρυσι αναμένεται να περιλαμβάνει στα είδη του τσουρέκια ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα και μοσχάρι. Στο καλάθι υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν όλα τα σουπερμάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και το Καλάθι του Αϊ-Βασίλη.

Αύξηση εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων

Την ευκαιρία να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Αφού σημείωσε ότι τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 9,1% χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, επειδή με την ανάπτυξη η οικονομία ανεβαίνει, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση αλλά δεν πρόκειται και να κρύψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, «την οποία προφανώς διαπίστωσε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές».

Στην αύξηση των εσόδων, όπως είπε ο υπουργός, έπαιξαν ρόλο και τα πληθωριστικά φαινόμενα αλλά σε μικρότερο βαθμό καθώς  εκτός από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη βοήθησαν η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ψηφιακή Τράπεζα Γης στο ΤΑΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται το έργο Ψηφιακή Τράπεζα Γης (ΨΤΓ), μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται αποκλειστικά η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης σύμφωνα με το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο.

Το έργο, προϋπολογισμού 18,27 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής – απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, η οποία θα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο. Πωλητές και αγοραστές συντελεστή δόμησης θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους στην ΨΤΓ, μέσω της οποίας η μεταφορά συντελεστή δόμησης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι εκκρεμείς τίτλοι, με τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή και με τη λειτουργία της ΨΤΓ. Στόχος επίσης είναι να χρησιμοποιηθεί το πολεοδομικό εργαλείο της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης στη νομιμοποίηση ακινήτων.

Αντιρρήσεις

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή εκτιμούν εννέα στους δέκα βιοτέχνες.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το 30% των ερωτηθέντων θα ήταν ενδεδειγμένο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ το 24%  πως τα φορολογικά κίνητρα θα έδιναν λύση στην αντιμετώπισή της. Επίσης το 19% ζητά «σταθερό, αλλά όχι οριζόντιο φορολογικό πλαίσιο», το 13% μείωση των προμηθειών – χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω POS, 7% διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος και 7% εκτιμά ότι εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τέλος την εκτίμηση πως οι καταγγελίες επ’ αμοιβή δεν θα αποδώσει ως μέτρο εκφράζει το 42% των συμμετεχόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα