Νέα συνάντηση Παπαδήμου - Βενιζέλου με τον Τσαρλς Νταλάρα

Nωρίτερα οι κκ. Παπαδήμος και Βενιζέλος συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα.

Το μεσημέρι, Παπαδήμου και Βενιζέλος είχαν συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής
του IIF, ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα είχε δηλώσει πως «είναι πιθανό να γίνουν ανακοινώσεις για το PSI αργότερα μέσα στην ημέρα».

Ανάμεσα των δύο συναντήσεων του IIF στο Μέγαρο Μαξίμου μεσολάβησε τηλεδιάσκεψη για το PSI με εκπρόσωπους των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, στην οποία περιγράφηκαν οι όροι της συμφωνίας των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις για το PSI φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και πως έχει επιτευχθεί σύγκλιση στο βασικότερο αγκάθι, το ζήτημα του επιτοκίου: Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, καθώς υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων που αναμένεται να διαμορφωθεί -κλιμακωτά- σε μέσα επίπεδα κοντά στο 4%.

Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε 2ετή ομόλογα του EFSF.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό: Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup ενώ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος ώστε να υπογράφει ένα προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Παπαδήμου - Βενιζέλου, Τσαρλς Νταλάρα,papadimou - venizelou, tsarls ntalara