Νέα Υόρκη: Γιατί οι σεισμοί είναι σπάνιοι; Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή το «ξύπνημα» του Εγκέλαδου;

Ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Νέα Υόρκη το πρωί της Παρασκευής, σε μία από τις ισχυρότερες δονήσεις στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα. Μάλιστα παρόλο που ένας σεισμός στη Νέα Υόρκη θεωρείται

σπάνιο φαινόμενο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είναι κάτι αφύσικο που δεν μπορεί να συμβεί.

Μάλιστα αν κάποιος παρατηρήσει την ιστορία της Νέας Υόρκης, θα διαπιστώσει ότι έχει καταγεγραμμένη σεισμική δραστηριότητα που χρονολογείται από το 1700.

Από το 1950, περίπου 40 σεισμοί μεγέθους από 3 Ρίχτερ και άνω έχουν σημειωθεί σε ακτίνα 500 χιλιομέτρων από τον σεισμό της Παρασκευής, ο οποίος είχε επίκεντρο κοντά στο Whitehouse Station του Νιου Τζέρσεϊ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Ο τελευταίος σεισμός παρόμοιου μεγέθους που έπληξε την περιοχή ήταν το 2011, όταν ένας σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην κεντρική Βιρτζίνια, αλλά έγινε επίσης αισθητός σε όλη την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Εκείνος ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων και πιθανότατα τον κατάλαβαν περισσότεροι άνθρωποι από οποιονδήποτε άλλον σεισμό στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής.

Σύμφωνα με το USGS, οι σεισμοί κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού είναι «ασυνήθιστοι, αλλά όχι ανήκουστοι» και τείνουν να γίνονται αισθητοί από ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων σε σχέση με εκείνους που συμβαίνουν στη Δυτική Ακτή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πετρώματα του φλοιού της Γης στα ανατολικά είναι παλαιότερα και πιο άκαμπτα, με αποτέλεσμα η σεισμική ενέργεια να ταξιδεύει πιο αποτελεσματικά.

Ο Λίνγκσεν Μενγκ, αναπληρωτής καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, υποστήριξε μιλώντας στο Time ότι οι σεισμοί είναι ασυνήθιστοι κατά μήκος της ανατολικής ακτής και συμβούλεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν ψύχραιμοι.

«Οι μικροί σεισμοί συμβαίνουν πολύ πιο συχνά από τους μεγάλους», είπε χαρακτηριστικά. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν σημειωθεί κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής ήταν ο σεισμός του 1755 στο Κέιπ Αν της Βοστώνης και ένας σεισμός 7,2 Ρίχτερ στο Τσάρλεστον της πολιτείας της Καλιφόρνια το 1886.

«Ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε σήμερα», προσθέτει ο Μενγκ.

Οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να κάνουν περισσότερες έρευνες

Όσον αφορά τη Νέα Υόρκη, το 1884, οι δονήσεις από έναν σεισμό 5,2 βαθμών έγιναν αισθητές από τη Βιρτζίνια μέχρι το Μέιν, αν και δεν αναφέρθηκαν μεγάλες ζημιές σε υποδομές.

Πιο πρόσφατα, ένας σεισμός μεγέθους 2,4 βαθμών ταρακούνησε τμήματα του Κουίνς και της ανατολικής πλευράς του Μανχάταν τον Ιανουάριο του 2001, ενώ το κέντρο του Μανχάταν ήταν το επίκεντρο σεισμού μεγέθους 2,6 βαθμών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Η κοινωνικός ερευνητής του USGS, Σάρα ΜακΜπράιντ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης το απόγευμα της Παρασκευής ότι ο οργανισμός έχει καταγράψει τουλάχιστον δύο μετασεισμούς που σχετίζονται με τον σεισμό της Παρασκευής, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνο 3% πιθανότητα μετασεισμού μεγέθους πέντε ή μεγαλύτερου τις επόμενες εβδομάδες.

Ο σεισμός της Παρασκευής δεν συνέβη σε ενεργό ρήγμα σύμφωνα με το USGS. «Υπάρχουν δεκάδες παλαιότερα ανενεργά ρήγματα που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Και κάτω από τις τρέχουσες πιέσεις από την κίνηση των τεκτονικών πλακών τα ρήγματα αυτά μπορεί να επανενεργοποιηθούν κατά διαστήματα», δήλωσε εκπρόσωπος του USGS σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να κάνουν περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουν γιατί συνέβη το γεγονός.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Ο δρ. Αντώνιος Μαρσέλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας, Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Hofstra, εξήγησε ότι, παρόλο που η Νέα Υόρκη βρίσκεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο τύπο πλάκας, σεισμοί συμβαίνουν.

«Ένας σεισμός βασίζεται στις τεκτονικές πλάκες και η Νέα Υόρκη κάθεται πάνω σε μια ‘τεμπέλικη’ πλάκα, η οποία είναι καλή, δηλαδή δεν έχουμε τόσους πολλούς σεισμούς, αλλά συμβαίνουν και άλλα πράγματα – υπερβολική βροχή ή ξηρασία», δήλωσε ο δρ. Μαρσέλος στο NBC New York.

Όπως εξήγησε οι μεγάλες περίοδοι με πλημμύρες μπορεί να προκαλέσουν άνοδο της στάθμης των υδάτων και να οδηγήσουν σε πιθανές κατολισθήσεις. Αυτές οι κατολισθήσεις μπορούν να «λιπαίνουν» τα ρήγματα και μπορεί να ευθύνονται για την υψηλότερη συχνότητα των σεισμών.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Νέα Υόρκη (Πηγή: REUTERS/Shannon Stapleton)

Από την πλευρά του ο δρ. Τζέφρι Παρκ, καθηγητής Γης και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, ανέφερε ότι η συνεχής άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να αυξήσει το ποσό της πίεσης που ασκείται στις υφαλοκρηπίδες και τις ακτογραμμές της Γης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται κυρίως διάσπαρτοι και σπάνιοι σεισμοί σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν αναμένεται σύντομα ένας μεγαλύτερος σεισμός.

«Δεν θα ανησυχούσα πάρα πολύ γι’ αυτό. Η ανατολική ακτή είναι γεωλογικά σταθερή εδώ και εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο δρ. Στίφεν Χόλερ, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Fordham.

Σε αυτό συμφωνεί και ο καθηγητής Μενγκ, ο οποίος  τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγχώνονται υπερβολικά για τις πιθανές ζημιές στις υποδομές. «Οι ζημιές στα κτίρια συνήθως δεν συμβαίνουν μέχρι το μέγεθος έξι ή επτά Ρίχτερ. Έτσι ο σημερινός σεισμός δεν πρόκειται να προκαλέσει σημαντικές ζημιές, εκτός εάν το κτίριο είναι πραγματικά ακατάλληλο».

Ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία έχει να κάνει με τα σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν στην ανατολική ακτή, τα οποία γίνονται πιο αισθητά λόγω των διαφορών στον φλοιό της Γης.

«Τα σεισμικά κύματα της ανατολικής ακτής τείνουν να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν εξασθενούν ή αποσυντίθενται τόσο γρήγορα. Έτσι, μπορεί να αισθάνεστε τους σεισμούς σε μεγαλύτερη απόσταση, αλλά λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι στην Ανατολική Ακτή, οπότε η πιθανότητα να έχουμε μεγάλες ζημιές ή κατάρρευση κτιρίων εξακολουθεί να είναι μικρή», προσέθεσε.

Οι πιο ισχυροί σεισμοί στη Νέα Υόρκη 1737

Ένας σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στις 19 Δεκεμβρίου 1737 στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης προκάλεσε την πτώση καμινάδων, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Νιου Τζέρσεϊ (NJ OEM). Μετρήθηκε με ένταση επτά (VII) στην κλίμακα έντασης Μερκάλι, σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Νιου Τζέρσεϊ (NJ DEP).

1783

Ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε το Νιου Τζέρσεϊ σημειώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1783, δυτικά της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το NJ OEM. Ο σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ και έντασης επτά (VII) έγινε αισθητός από το Νιου Χαμσάιρ έως την Πενσυλβάνια και έριξε επίσης καμινάδες, ανέφερε η υπηρεσία.

1884

Ένας σεισμός στη Νέα Υόρκη στις 10 Αυγούστου 1884 έγινε αισθητός από τη Βιρτζίνια μέχρι το Μέιν, σύμφωνα με το NJ DEP. Ο σεισμός έντασης επτά (VII) γκρέμισε καμινάδες στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, ανέφερε ο οργανισμός.

Τα αρχεία της NJ DEP αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών, ενώ το Παρατηρητήριο Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια και η NJ OEM τον καταγράφουν ως μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε αργότερα στο Μπρούκλιν, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, το οποίο σημείωσε ότι υπήρχε εκτεταμένη κάλυψη του συμβάντος από τις εφημερίδες εκείνη την εποχή.

1895

Ένας σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ κοντά στο High Bridge του Νιου Τζέρσεϊ, την 1η Σεπτεμβρίου 1895, έγινε αισθητός «σε σημαντική απόσταση» προς τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά, σύμφωνα με το NJ OEM.

1985

Ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ στο Άρντσλεϊ του Νιου Τζέρσεϊ, στις 19 Οκτωβρίου 1985, έγινε αισθητός από πολλούς στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το NJ OEM.

2011

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ανατολικής ακτής ένιωσαν τις συνέπειες ενός σεισμού μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στο Μίραλ της Βιρτζίνια στις 23 Αυγούστου 2011, σύμφωνα με το USGS.

Έγινε αισθητός από τη Τζόρτζια έως τον νότιο Καναδά, σύμφωνα με το NJ OEM. Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος στις ανατολικές ΗΠΑ από τον σεισμό των 5,8 βαθμών το 1944 κοντά στην Κορνουάλη της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το USGS.

2024

Σεισμός 4,8 βαθμών κοντά στο Whitehouse Station του Νιου Τζέρσεϊ την Παρασκευή, σύμφωνα με το USGS, έγινε αισθητός από το Μέιν έως την Ουάσινγκτον. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ έκανε λόγο για «έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Ακτή τον τελευταίο αιώνα». Αυτό το επίπεδο μεγέθους δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με το USGS.

Με βάση το προκαταρκτικό μέγεθος, ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος με επίκεντρο στο Νιου Τζέρσεϊ από το 1783, σύμφωνα με τα αρχεία της NJ OEM. Ήταν επίσης ο τέταρτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Lamont-Doherty

Keywords
Τυχαία Θέματα