Νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ και στην αναμέτρηση της Νεβάδας

Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε εύκολα και την εσωκομματική ψηφοφορία στη Νεβάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων κατέλαβε το 42% των ψήφων ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Νιουτ Γκίνγκριτς με 25% και ακολουθεί ο Ρον Πολ 20%. Ο Ρικ Σαντόρουμ
είναι τέταρτος με 13% των ψήφων.

Σε ομιλία του επιτέθηκε κατά του προέδρου Ομπάμα και της πολιτικής που ακολουθεί στην οικονομία λέγοντας ότι εξαιτίας τους «οι δύσκολες εποχές κρατούν περισσότερο».

Η νίκη του Ρόμνεϊ στη Νεβάδα είναι η δεύτερη συνεχόμενη και η τρίτη στις πέντε πρώτες διαδικασίες που έχουν διεξαχτεί ως σήμερα. Πάντως λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους της Νεβάδας η αναμέτρηση δεν είναι καθοριστική για την κούρσα για το χρίσμα.

Κατά ένα μέρος, εκτιμούν αναλυτές, οφείλεται και στον μεγάλο πληθυσμό μορμόμων στην πολιτεία που στήριξαν τον επίσης μορμόνο Ρόμνεϊ.

Εντωμεταξύ, παρά την ήττα του ο Νιουτ Γκίνγκριτς δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και προέβλεψε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καλύψει τη διαφορά του στους εκλέκτορες.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη χώρα αυτή επιθυμούν μια άλλη λύση από τον μετριοπαθή της Μασαχουσέτης» είπε σε ομιλία του στο Λας Βέγκας εννοώντας τον πρώην κυβερνήτη Ρόμνεϊ.

«Πιστεύω πως μπορείτε να υπολογίζετε σε μας ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε πολιτεία της χώρας», συνέχισε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκες ώστε στο Τέξας, στις 3 Απριλίου, «να είμαστε σχεδόν ίσοι με τον κυβερνήτη Ρόμνεϊ».

Για το χρίσμα του κόμματος, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι χρειάζονται 1.144 εκλέκτορες. Μέχρι στιγμής και πριν την Νεβάδα, ο Ρόμνεϊ έχει 87 εκλέκτορες, ο Γκίνγκριτς 26, ο Σαντόρουμ 14 και ο Πολ 4 εκλέκτορες.

Το συνέδριο του κόμματος διεξάγεται τον Αύγουστο.

Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση είναι στο Μίσιγκαν και την Αριζόνα στις 28 Φεβρουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα