Νίκος Γκάτσος και Δήμος Μούτσης: «Ένα χαμόγελο» – Η σπουδαία συνεργασία του 1969

«Ένα Χαμόγελο» ο δεύτερος μεγάλος σταθμός της δισκογραφικής πορείας του Δήμου Μούτση. Κυκλοφόρησε από την Columbia το 1969.  Είχε προηγηθεί το «Κάποιο καλοκαίρι», έναν χρόνο νωρίτερα, ο πρώτος ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών του.

Ο δίσκος που έκανε το ντεμπούτο της η Δήμητρα Γαλάνη

Ερμηνευτές δυο από τα δυνατά «χαρτιά» της εταιρείας εκείνη την εποχή, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Σταμάτης Κόκοτας. Ενώ η Δήμητρα Γαλάνη έκανε την παρθενική της εμφάνιση

σε ηλικία μόλις 17 χρόνων.

Τα τραγούδια του δίσκου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο: «Αύριο πάλι», Γρηγόρης Μπιθικώτσης, «Βράδιασε», Δήμητρα Γαλάνη, «Όμορφα που’ναι στο νησί», Σταμάτης Κόκοτας, «Είχαμε περηφάνια» Γρηγόρης Μπιθικώτσης,  «Με ένα παράπονο» Γρηγόρης Μπιθικώτσης, «Κάποιο τρένο» Δήμητρα Γαλάνη, «Με γνώρισες φτωχόπαιδο» Σταμάτης Κόκοτας.

Η διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Δήμο Μούτση. Μπουζούκια έπαιξαν ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη.

Το οπισθόφυλλο

«Ένα περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Κάποιο καλοκαίρι» η Κολούμπια παρουσιάζει με το νέο δίσκο της «Ένα χαμόγελο» τη νέα εργασία του Δήμου Μούτση, που περιλαμβάνει επτά καινούργια τραγούδια και τέσσερα ορχηστρικά κομμάτια.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου δίσκου, είναι η ωριμότης του Δήμου Μούτση στην ενορχήστρωσιν και την διεύθυνσιν της ορχήστρας και η άνεσις με την οποία αυτή η τελευταία συνοδεύει και τονίζει την ερμηνεία των τραγουδιστών.

Και στα ένδεκα κομμάτια του δίσκου σαν βάση της ορχήστρας ο νεαρός συνθέτης και ενορχηστρωτής χρησιμοποιεί το γνωστό πυρήνα της λαϊκής ορχήστρας με τους μοναδικούς Παπαδόπουλο και Καρνέζη στα δυο μπουζούκια.

«Ένα Χαμόγελο» ο δεύτερος μεγάλος σταθμός της δισκογραφικής πορείας του Δήμου Μούτση.

Στα ορχηστρικά όμως κομμάτια το συγκρότημα αυτό ενισχύεται με μια ορχήστρα εγχόρδων κι ένα ξύλινο πνευστό, που δίνουν την ευκαιρία στο Δήμο Μούτση να επιτύχει μια πλούσια ποικιλία εναλλαγής των δύο κυριότερων ρυθμών του Ελληνικού τραγουδιού που είναι ο χασάπικος και ο ζεϊμπέκικος (όπως στο «Είχαμε περηφάνια»), να αναπτύξει σε μικρή σουΐτα ένα ζεϊμπέκικο χορό («Μ’ ένα παράπονο») και να καταλήξει σε ελεύθερη μουσική επεξεργασία ενός βυζαντινού θέματος («Για δυο μικρά καλογεράκια») κατά τρεις διαφορετικούς τρόπους, τον ανατολίτικο, το δυτικό και τον καθαρά Ελληνικό, που βρίσκεται συνήθως στο μέσο των άλλων δύο.

Στο ερμηνευτικό μέρος ο δίσκος «Ένα χαμόγελο» εμπλουτίζεται από τους μοναδικούς κορυφαίους τραγουδιστάς Γρηγόρη Μπιθικώτση και Σταμάτη Κόκοτα, ως και από την νέα αποκάλυψη της Κολούμπια Δήμητρα Γαλάνη.

Τα τραγούδια έντυσαν την ταινία «Ένας μάγκας στα σαλόνια»

Αρκετά από αυτά τα τραγούδια ακούστηκαν την ίδια χρονιά και στην κινηματογραφική ταινία «Ένας μάγκας στα σαλόνια» του Κώστα Καραγιάννη, σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη με τον Γιάννη Βόγλη και την Μέμα Σταθοπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τα τραγουδούσαν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αλέκος Αναστασιάδης και ο Τάκης Βαρύτιμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα