Ο ατέλειωτος εφιάλτης της Χερσώνας

Τα νερά των πλημμυρών υποχωρούν μετά την κατάρρευση του φράγματος της Χερσώνας, αλλά τα συντρίμμια που ξεβράστηκαν κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο μετατρέπουν την ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας της Οδησσού σε «σκουπιδότοπο», σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

«Πολλές νάρκες, πυρομαχικά και άλλα εκρηκτικά αντικείμενα μεταφέρονται στη θάλασσα και ρίχνονται στην ακτογραμμή», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας στον ιστότοπό του το Σαββατοκύριακο. «Ο ποταμός Ντνίπρο εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα, φέροντας πολλά σημάδια της καταστροφής που προκάλεσαν οι Ρώσοι», ανέφερε

το υπουργείο. «Οι συνέπειες της οικοκτονίας είναι τρομερές», πρόσθεσε.

Το μέγεθος της καταστροφής

Σύμφωνα με το CNN, η κατάρρευση του φράγματος στη νότια Ουκρανία στις 6 Ιουνίου είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και οικολογικές καταστροφές στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η κατάρρευση κατέστρεψε στο διάβα της ολόκληρα χωριά, πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στέρησε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους την ηλεκτρική ενέργεια και το καθαρό νερό και προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική ζημιά.

Αλλά είναι ακόμη αδύνατο να πούμε αν κατέρρευσε επειδή στοχοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ή αν το ρήγμα θα μπορούσε να έχει προκληθεί από δομική αστοχία. Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για την κατάρρευση του κατεχόμενου φράγματος.

Απαγορεύεται το ψάρεμα και το κολύμπι

Το κολύμπι και το ψάρεμα έχουν απαγορευτεί στην περιοχή και οι άνθρωποι καλούνται να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο ή εισαγόμενο νερό, δήλωσε ο Ουκρανός επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Oleksandr Prokudin. Εν τω μεταξύ, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που προβλέπονται για σήμερα Κυριακή (11.06) σημαίνουν ότι «οι εθελοντές δεν θα επιτρέπεται να εκτελούν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις διάσωσης», πρόσθεσε.

«Η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών σε δείγματα νερού είναι δέκα φορές υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο», δήλωσε ο Prokudin. Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκταση των πλημμυρισμένων εδαφών στην περιοχή της Χερσώνας «μειώθηκε σχεδόν στο μισό» και η μέση στάθμη του νερού μειώθηκε κατά 27 εκατοστά στα 4,45 μέτρα. Ωστόσο, «32 οικισμοί στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένοι και 3.784 κατοικίες βρίσκονται κάτω από το νερό», είπε.

Η κατάρρευση του φράγματος επηρεάζει και άλλες περιοχές

Ο αντίκτυπος της κατάρρευσης του φράγματος έγινε αισθητός πολύ πέρα από την περιοχή της Χερσώνας. Εκτός από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, οι κοινότητες Marhanets, Nikopol, Pokrovsk και Hrushivka έχουν μείνει εν μέρει χωρίς υδροδότηση, ανέφερε την Κυριακή ο ιστότοπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ακόμη, ενώ «ολόκληρο τμήμα μιας σιδηροδρομικής γραμμής καταστράφηκε κοντά στη Νικόπολη, σύμφωνα με την ουκρανική σιδηροδρομική αρχή. Στο Μίκολαϊβ, οι δρόμοι πρόσβασης στο χωριό Αφανάσιβκα, όπου ζουν 379 κάτοικοι, έχουν αποκοπεί εντελώς, ανέφερε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει διαφορετικοί»

Σύμφωνα με το Reuters, για την Ιρένα Ραντέτσκα, κάτοικο της Χερσώνας, η καταστροφική πλημμύρα της πόλης της, που προκλήθηκε από την καταστροφή του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε πάνω από ένα χρόνο βασάνων, που ξεκίνησαν από τη ρωσική εισβολή.

«Λένε ότι ένας νέος έρωτας σκοτώνει τον παλιό. Ίσως το ίδιο συμβαίνει με τις τραγωδίες», είπε στο Reuters, η 52χρονη Ραντέτσκα, η οποία είναι αναπληρώτρια διευθύντρια σχολείου στη νότια ουκρανική πόλη. Η Ραντέτσκα είπε ότι το σχολείο της είχε πληγεί πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας πριν από την έκρηξη του φράγματος. «Δεν είχαμε καν χρόνο να το επεξεργαστούμε και να συνηθίσουμε αυτή τη σκέψη (του βομβαρδισμού του σχολείου) όταν ξέσπασε μια άλλη τραγωδία».

«Σήμερα, μάλλον δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια που να μην έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου είτε είναι θάνατος, καταστροφή ή φόβος. Οι άνθρωποι έχουν γίνει διαφορετικοί. Τα παιδιά έχουν γίνει αισθητά διαφορετικά, έχουν ωριμάσει περισσότερο». Όπως πολλοί κάτοικοι που παραμένουν, η Ραντέτσκα είναι πεπεισμένη ότι η πόλη θα ανακάμψει και θα ευδοκιμήσει, αλλά είπε ότι αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη. Από τα περίπου 1.400 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο της, λίγο περισσότερα από 100 εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή Χερσώνας. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ή στο εξωτερικό.

Ένας γιατρός μεταφέρει την εικόνα των νοσοκομείων της Χερσώνας

Ο Λέονιντ Ρεμίχα, επικεφαλής γιατρός ενός από τα νοσοκομεία της Χερσώνας, είπε πως μεγάλος αριθμός ανθρώπων έτρεξαν σε νοσοκομεία μετά την έκρηξη του φράγματος που συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Ήταν μούσκεμα και ταραγμένοι. «Την πρώτη μέρα δεχθήκαμε 136 άτομα… ήταν όλοι σε κατάσταση άγχους».

Όσα συνέβησαν με την καταστροφή του φράγματος ήταν μια νέα τραγωδία για τη Ραντέτσκα και τον Ρεμίχα. Που ήρθε να προστεθεί σε απειλές, φυλακίσεις και βασανιστήρια που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής, όπως είπαν. Ο 69χρονος Ρεμίχα τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός διέταξε τη διοίκηση του νοσοκομείου να περιθάλπτει Ρώσους στρατιώτες. Και αυτή η διαταγή δόθηκε «με ένα πιστόλι στον κρόταφο».

Ο γιατρός αφηγήθηκε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου πήρε το ρίσκο για να παράσχει βοήθεια σε ντόπιους Ουκρανούς στρατιώτες που έμειναν στην πόλη μετά την ρωσική κατοχή. Κάτι που απαγορευόταν από τις ρωσικές κατοχικές αρχές. «Τους προσφέραμε φροντίδα, τους εγγράψαμε με πλαστά ονόματα και επώνυμα για να μην τους πιάσει η FSB», είπε, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλεία της Ρωσίας. «Τους δώσαμε κρυφά εξιτήρια από τα νοσοκομεία, ώστε ο ντόπιος πληθυσμός να τους πάρει και να τους προσφέρει καταφύγιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα