«Ο ηθοποιός πρέπει να αφουγκράζεται την πραγματικότητα»

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος είναι η νέα προσθήκη στο σύμπαν των ηρώων του «Ναυαγίου», της επιτυχημένης δραματικής σειράς του Mega. Ο έμπειρος ηθοποιός κάνει την εμφάνισή του στο αυριανό επεισόδιο και συστήνεται στους τηλεθεατές ως Δημοσθένης Καλλέργης, ένας δικηγόρος που παλιότερα συμμετείχε σε γνωστές και δύσκολες πολιτικές δίκες αλλά σήμερα βρίσκεται σε πλήρη παρακμή αφού είναι αλκοολικός. Στη μεγάλη δίκη του «Φοίνιξ» στέκεται απέναντι στον Παντελίδη και εκπροσωπώντας τα θύματα

του ναυαγίου προσπαθεί να φέρει τη δικαιοσύνη.

«Αυτός ο ρόλος έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι πολύ καλογραμμένος, κάνει μια ωραία διαδρομή και δεν είναι μονοδιάστατος» αναφέρει ο Θοδωρής Κατσαφάδος μιλώντας στο «ΝΣυν». «Επεισόδιο με το επεισόδιο αποκτά πολύ ενδιαφέρον, αλλάζει, έρχεται σε επαφή με τα θύματα, με τους συγγενείς των θυμάτων, και αυτό τον αλλάζει. Βλέπει πολλές φορές σε αυτούς τη δική του προσωπική ζωή, με το παιδί του που έχει χάσει. Εχει πολύ καλές σχέσεις με τους επιζώντες του ναυαγίου. Είναι σαν μια πατρική φιγούρα για εκείνους. Τους αντιμετωπίζει σαν παιδιά του τους περισσότερους» συνεχίζει ο ηθοποιός.

Αυτή η τρυφερή σχέση που έχει χτίσει ο ήρωάς του με τους ανθρώπους που υπερασπίζεται θα του δώσει δύναμη στη μεγάλη δίκη που έρχεται για να τους υπερασπιστεί, προσδοκώντας σε αυτή τη μάχη του καλού με το κακό να βγουν εκείνοι νικητές. «Το να πορεύεται το καλό με το κακό είναι κάτι που πάντα υπήρχε, θα υπάρχει και δεν θα πάψει να υπάρχει. Το χρήμα εξαγοράζει συνειδήσεις, μάρτυρες, ανθρώπους, σχέσεις. Νομίζω ότι είναι κάτι που έχει να κάνει με το συμφέρον και δεν περνάει ποτέ» τονίζει ο Θοδωρής Κατσαφάδος. «Καλό είναι τα παιδιά μας να μάθουν να προσέχουν, να επιλέγουν το καλό, να επιλέγουν τον αλτρουισμό, να επιλέγουν τη δοτικότητα. Στη ζωή είναι κάτι πολύ απλό να κάνεις για να είσαι εντάξει. Να έρχεσαι στη θέση του άλλου. Τίποτε άλλο. Αυτό αν κάνεις, τα έχεις κάνει όλα» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Τα ισόβια δεν είναι ισόβια»

Δίκες σαν αυτή που ετοιμάζεται στη σειρά φέρνουν στο μυαλό σύγχρονες σημαντικές νομικές αναμετρήσεις και βάζουν ξανά στο κάδρο το ζήτημα της δικαιοσύνης. Αραγε, ο Θοδωρής Κατσαφάδος θεωρεί ότι εκείνη είναι πάντα που επικρατεί στο τέλος; «Οχι. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται όπως πρέπει. Τα ισόβια δεν είναι ισόβια. Βρίσκουν παραθυράκια νομικά οι δικηγόροι μονίμως. Είναι τόσο μεγάλο το παιχνίδι που γίνεται με την υπεράσπιση ανθρώπων που κατηγορούνται και οι δικηγόροι τους βγαίνουν στην τηλεόραση πρωί-πρωί και μιλάνε για την υπόθεση. Δεν πιστεύω ότι αποδίδεται δικαιοσύνη. Επρεπε να είναι πιο αυστηρά τα πράγματα κατά τη γνώμη μου. Γιατί αν η τιμωρία ήταν πιο βαριά, οι υποψήφιοι παραβάτες θα σκέφτονταν να κάνουν κάτι τέτοιο» υπογραμμίζει ο πρωταγωνιστής.

Ο δικηγόρος που ο Θοδωρής Κατσαφάδος υποδύεται θα μπορούσε να είναι μια αναγνωρίσιμη προσωπικότητα από όσους βρίσκονται κατά καιρούς στον αφρό της επικαιρότητας. Ωστόσο, όταν ο ηθοποιός τον ενσαρκώνει, του δίνει κάθε φορά διαφορετικές αποχρώσεις, παίζοντας με λεπτομέρειες και στοιχεία που έχει αντλήσει από διαφορετικές πηγές. «Είμαι σε μια ηλικία που έχω δει κι έχω ζήσει πάρα πολλά πράγματα. Τηλεόραση βλέπω, εφημερίδες διαβάζω και οι υποθέσεις αυτές πάντα με ενδιαφέρουν. Γενικά νομίζω ότι με τη δουλειά που κάνει ένας ηθοποιός πρέπει να αφουγκράζεται την πραγματικότητα έξω. Βεβαίως και η φαντασία είναι στη δουλειά μας, παίζει ρόλο, αλλά πρέπει να αφουγκραζόμαστε την πραγματικότητα. Υπάρχουν σκηνές που κάνω αναγωγή σε πρόσωπα και στιγμές άλλες που μπορεί να βλέπω τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, τον γείτονά μου, τον φίλο μου, τη γυναίκα μου. Μέσα στο μυαλό και την ψυχή μου την ώρα που ερμηνεύω έναν ρόλο παίζω μια σκηνή αλλά μπορεί να κάνω κάποια παράλληλη κατά κάποιον τρόπο αναγωγή σε κάτι πολύ προσωπικό ή σε κάτι που έχω δει» παραδέχεται ο ίδιος.

Σανίδι και οθόνη

Με το «Ναυάγιο» ο Θοδωρής Κατσαφάδος επιστρέφει στο Mega, μια φιλόξενη για εκείνον τηλεοπτική στέγη όπου έχει γνωρίσει στο παρελθόν μεγάλες επιτυχίες συμμετέχοντας σε σειρές όπως «Το νησί» και τις «Μάγισσες της Σμύρνης». «Την αγαπώ πάρα πολύ την τηλεόραση. Μ’ αρέσει η δουλειά εδώ, όπως και στον κινηματογράφο. Εχει έναν άλλον εντελώς κώδικα από το θέατρο, που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό να δουλεύει» καταλήγει ο ηθοποιός ο οποίος την Κυριακή των Βαΐων ολοκληρώνει τις εμφανίσεις στον «Μάρτυρα κατηγορίας» στο θέατρο Ανεσις, ενώ παράλληλα κάνει αναγνώσεις βιβλίων για πλατφόρμες με audiobooks και podcasts.

Keywords
Τυχαία Θέματα