Ο Κώστας Τοβίλ κάνει έναν ετήσιο απολογισμό και φιλοδοξεί στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της tbi bank Ελλάδoς

Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, πλέον ο Κώστας Τοβίλ από τη θέση του εκπροσώπου και market leader της tbi bank μπορεί να αποφανθεί πως η απόφαση να εξοικειώσει το κοινό με την άνεση και την ευελιξία που του προσφέρουν οι υπηρεσίες «Buy Now, Pay Later» (BNPL), κάλυψε ένα μεγάλο κενό το οποίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο εκεί.

Σε λιγότερο από

έναν χρόνο, η tbi bank Ελλάδος αναβάθμισε τις αγοραστικές μας συνήθειες, διευκολύνοντας χιλιάδες καταναλωτές στις αγορές τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες τους, χωρίς να προβληματίζονται μήπως βρεθούν εκτός προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το γεγονός πως οι καταναλωτές είχαν στη διάθεσή τους εναλλακτικούς, πιο ευέλικτους τρόπους πληρωμών, πέρα από τους παραδοσιακούς, οδήγησε και σε μια αναπόφευκτη εισροή κερδών στα ταμεία των επιχειρήσεων συνεργατών της tbi bank Ελλάδος.

Για τον Κώστα Τοβίλ, ωστόσο, όλα όσα προηγήθηκαν μέσα στο 2023, ήταν μόνο η αρχή, η αρχή για να διαμορφωθεί ένα νέο, φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο, το οποίο θα αποσκοπεί στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της  tbi bank Ελλάδος, στην ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των καταναλωτών, καθώς και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των συνεργατών επιχειρήσεων της, στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, o Κώστας Τοβίλ κάνει έναν σύντομο, ετήσιο απολογισμό για την πορεία της tbi bank στην Ελλάδα, ενώ μας παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια της κορυφαίας challenger bank σε μία έντονα ανταγωνιστική αγορά, στην οποία προστίθενται νέοι «παίχτες» BNPL.

Πώς αποτιμάτε τον έναν χρόνο από τη δραστηριοποίησή σας στην ελληνική αγορά;

Η πορεία μας το διάστημα αυτό, που μετράει λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, μπορούμε να πούμε και με απτά στοιχεία, ότι μας δικαίωσε. Για να μιλήσουμε με αριθμούς: Βρισκόμαστε σε περισσότερα από 3.300 σημεία πώλησης και εξυπηρετούμε δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές. Η μεγαλύτερή μας, όμως, κατάκτηση μέσα σε αυτόν τον χρόνο είναι το γεγονός ότι έχουμε εδραιώσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, καθώς οι υφιστάμενοι πελάτες αξιοποιούν τα προϊόντα μας ολοένα και περισσότερο. Στην ελληνική αγορά, αν και ήταν νέα για εμάς, μπήκαμε με την εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία από τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιούμαστε ενεργά. Ουσιαστικά, ήρθαμε στην ελληνική αγορά, με σκοπό να προσφέρουμε αυτό που έλειπε ως εκείνη τη στιγμή- τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής- ενώ και οι συνθήκες ήταν ευοίωνες για την είσοδό μας, καθώς οι εταιρείες είχαν ήδη προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στα e-shops και στα φυσικά καταστήματα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και σε ποιους κλάδους σκοπεύετε να επεκτείνετε το Buy Now Pay Later;

Για τα επόμενα βήματά μας, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στην εισαγωγή των ευέλικτων υπηρεσιών μας σε ολοένα και περισσότερους κλάδους, ενισχύοντας την ίδια στιγμή τον ανοικτό χαρακτήρα των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που προσφέρουμε στους καταναλωτές και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, το εύρος της δραστηριότητας των ήδη συνεργαζόμενων επιχειρήσεων είναι αρκετά μεγάλο· μπορεί να αφορούν από τη χρηματοδότηση για ασφάλιση κατοικιδίου μέχρι και την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Η συνεχής βελτίωση των ψηφιακών μας υπηρεσιών παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, ενώ στους μελλοντικούς μας στόχους δεν περιλαμβάνεται η δημιουργία φυσικών σημείων εξυπηρέτησης. Σε όλα τα επίπεδα, προσθέτουμε συνεχώς τις τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις, αλλά πάντα με γνώμονα τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του καταναλωτή και της συνεργαζόμενης επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα της tbi bank βρίσκεται όποτε και όπου τη χρειάζεται ο καταναλωτής, παρέχοντας διαρκώς μέσω του τηλεφωνικού κέντρου, των emails και του 24ωρου chat, υποστήριξη στους πελάτες μας.

Έχετε δηλώσει ότι στόχος σας είναι η συνεργασία με 000 επιχειρήσεις μέχρι το 2025. Με βάση την μέχρι τώρα εικόνα, θεωρείτε ότι είναι επιτεύξιμος;

Είναι αλήθεια ότι τα σημάδια είναι αρκετά ευοίωνα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε σε περισσότερα από 3.300 σημεία πώλησης. Τα θετικά αποτελέσματα, λοιπόν, δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί κατά ένα χρόνο νωρίτερα από το προσδοκώμενο, δηλαδή στο τέλος του 2024. Η επιτυχημένη πορεία μας στην ελληνική αγορά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου οι επιχειρήσεις πλέον έρχονται σε εμάς από μόνες τους με σκοπό να επωφεληθούν από τον ευέλικτο χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, αναγνωρίζοντας ότι το όφελος για αυτές είναι διττό: δεν βλέπουν τα προϊόντα μας μόνο ως μέσο για την αύξηση των πωλήσεων τους αλλά και ως μία «πύλη» για την επέκταση της αναγνωρισιμότητάς και της διεθνούς δράσης τους στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η tbi έχει ως στρατηγικό στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της. Θεωρείτε πως η απουσία φυσικών σημείων εξυπηρέτησης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους καταναλωτές;

Στην tbi είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως ο κύριος μας στόχος να καταστήσουμε τις υπηρεσίες μας πλήρως ψηφιακές δεν πρόκειται να επηρεάσει σε κανένα βαθμό τη σχέση που χτίζουμε με τους καταναλωτές, καθώς αυτή βασίζεται στην ευελιξία, την ευκολία και την άμεση και ταχύτατη εξυπηρέτησή του καταναλωτή. Άλλωστε, όπως προείπαμε, υπάρχει διαρκής εξυπηρέτηση από τους εκπροσώπους μας, που καθοδηγούν άμεσα και αναλυτικά κάθε πελάτη, με στόχο να μην ταλαιπωρείται από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ολοκλήρωση της αίτησης χρηματοδότησης ολοκληρώνεται εντός ολίγων λεπτών, ενώ η κατάθεση των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος γίνεται άμεσα.  Αυτό καταδεικνύει ότι ο ψηφιακός χαρακτήρας των υπηρεσιών όχι μόνο δεν δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες αλλά, αντιθέτως, θέτει τη βάση για δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ελληνική αγορά είναι η επιτυχία του skroutz,  με το οποίο συνεργαζόμαστε περισσότερο από ένα χρόνο και που παρά την απουσία φυσικών καταστημάτων, αποτελεί τη Νο1 marketplace πλατφόρμα στην Ελλάδα.

Συστήνεστε ως challenger bank. Τι σας διαφοροποιεί από τις παραδοσιακές τράπεζες;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διευκρινίσω πως ο όρος challenger bank αφορά τόσο στην τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για την συνεχή βελτιστοποίηση των προϊόντων μας όσο και στην εταιρική μας κουλτούρα. Η τελευταία στηρίζεται στο ισχυρό πνεύμα συνεργασίας και στην ταχύτητα που λαμβάνονται οι αποφάσεις εντός της ομάδας.  Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας μας είναι ότι από την ομάδα μας ζητάμε να μη φοβάται να κάνει λάθη, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξελιχθεί.

Επομένως, η φιλοσοφία που διαπνέει την εταιρική κουλτούρα της tbi είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων παικτών στην αγορά, καθώς θέλουμε συνεχώς να προσπαθούμε για το καλύτερο, προσφέροντας στον πελάτη προϊόντα και λύσεις που ανταποκρίνονται άμεσα και με ακρίβεια στις σύνθετες ανάγκες της καθημερινότητας του.

Η tbi συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις. Ποιες ήταν αυτές για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης;

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες από τις challenger fintech τράπεζες αγωνίζονται να βρουν  ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, για εμάς στρατηγική προτεραιότητα παραμένει η παραγωγή καινοτόμων και κερδοφόρων προϊόντων που έχουν στο επίκεντρο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Στην tbi έχουμε προχωρήσει σε νέες εμπορικές συνεργασίες σε πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους κλάδους, γεγονός που μας οδήγησε να παρουσιάσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθαρά κέρδη ύψους 18,4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα μας αυξήθηκαν κατά 28% σε 95 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να φθάσουν τα 68 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η tbi bank εξυπηρέτησε 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις δανείων στις τρεις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται,  εκταμιεύοντας παράλληλα 320.000 πλάνα πληρωμών ύψους 443 εκατ. Ευρώ και σημειώνοντας αύξηση 35% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 915 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της άγγιξε τα 911 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου του 2023, επιδεικνύοντας σταθερή άνοδο 55% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη που παρουσιάσαμε τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Τέλος, μια από τις πολύ σημαντικές οικονομικές επιδόσεις που καταφέραμε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, είναι αναμφισβήτητα η σημαντική αύξηση του συνολικού ενεργητικού της tbi, του οποίου το ποσό ανήλθε στα 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μεγέθυνση της τάξεως του 46% συγκριτικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Πρόσφατα η tbi έλαβε μια σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Moody’s. Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για το μέλλον και τις προοπτικές της τράπεζας;

Είμαστε περήφανοι που λαμβάνουμε αξιολόγηση από έναν παγκοσμίου φήμης οργανισμό, όπως η Moody’s, κάτι που αντικατοπτρίζει τη βιώσιμη κερδοφορία μας, την ισχυρή καταθετική μας βάση και επιβεβαιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης μας.  Με αυτή την αξιολόγηση, η tbi αποδεικνύει τη δυναμική της ως ένα αξιόπιστο και εμπιστευτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενώ αυτή η θετική εξέλιξη αποτελεί για εμάς μια κινητήρια δύναμη για τη βελτίωση των υφιστάμενων ψηφιακών μας προϊόντων και τη δημιουργία νέων, εδραιώντας περαιτέρω τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.

Keywords
Τυχαία Θέματα