Ο πρώην αρχηγός της CIA που χόρεψε με τα Ισραηλινά στρατεύματα σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Σε μερικές εβδομάδες θα επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα για να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία. Ο αγαπημένος του, ίσως, σταθμός στη γειτονιά μας, φαίνεται να ήταν ένα γλέντι με Ισραηλινούς στρατιωτικούς.

Ο Μάικ Πομπέο υπηρέτησε ως 70ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Διευθυντής της CIA ενώ εξελέγη για τέσσερις θητείες στο Κογκρέσο.

Έχοντας προς το παρόν

παγώσει οποιαδήποτε σχέδια για διεκδίκηση της προεδρίας στις ΗΠΑ, σήμερα υπηρετεί ως Ανώτερος Σύμβουλος για Παγκόσμια Υποθέσεις στο Αμερικανικό Κέντρο Δικαίου και Δικαιοσύνης, ενώ είναι Μέλος του Ινστιτούτου Χάντσον.

Τον Μάιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να μιλήσει στο συνέδριο «4ο Archon International Conference of Religious Freedom», που τελεί υπό την καθοδήγηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Θα πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν χρησιμοποιούμε τέτοιους είδους γλώσσα για τον Ισραηλινό  Στρατό»

Ωστόσο, όλων αυτών προηγήθηκε επίσκεψη του Μάικ Πομπέο και της συζήγου του στο Ισραήλ, πριν λίγες μέρες, ως μια ένδειξη συμπαράστασης στους Ισραηλινούς που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα στις 7 Οκτωβρίου. Ο βασικότερος -ιερός πλέον- τόπος, που ξεναγήθηκε το ζεύγος, ήταν το σημείο που δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άμαχοι Ισραηλινοί κατά την επίθεση εκείνης της ημέρας.

«Πάντα διστάζω να πω ότι δεν θα ξανασυμβεί (7η Οκτωβρίου), αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μειώσει ουσιαστικά την πιθανότητα», είπε στο CBN News ο Πομπέο. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αποφάσεις της ισραηλινής ηγεσίας, για το τι κάνει και για ότι χρειάζεται να κάνει».

Χοροί αγκαλιά με Ισραηλινούς ενστόλους

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών όμως των ΗΠΑ, δεν στάθηκε εκεί, αλλά εθεάθη να χορεύει με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Γάζας, κάτι που γεννά εύλογα συμπεράσματα περί ενθάρρυνσης της δολοφονικής εκστρατείας των Ισραηλινών.

Ο ίδιος φαίνεται στο βίντεο να το διασκεδάζει και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση όσα λέγονται για την βιαιότητα του Ισραηλινού στρατού!

«Ξέρω του πολεμιστές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και δεν μπορώ να φανταστώ ότι συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που να δείχνει ότι το “παραέκαναν”. Το κάνουν με τρόπο μεθοδικό, ώστε να εξασφαλίζουν τη δική τους ασφάλεια» σχολίασε στο Ισραηλινό i24NEWS κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Former US Secretary of State Pompeo dances with Israeli soldiers

A video posted online shows former US secretary of state and former CIA director Mike Pompeo dancing with Israeli soldiers.

The video was posted by Israeli TikTok user Shita Hakdosha during a visit by Pompeo and… pic.twitter.com/vtrJME0LTu

— Middle East Monitor (@MiddleEastMnt) February 14, 2024

Στη συνέχεια, ο Πομπέο συνέστησε να προσέχουνε όσοι ανοίγουνε το στόμα τους για να ασκήσουν κριτική στον ισραηλινό στρατό.

«Θα πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν χρησιμοποιούμε τέτοιους είδους γλώσσα [ότι δηλαδή το Ισραήλ ξεπέρασε τα όρια], διότι ενθαρρύνει τους Ιρανούς, τη Χαμάς λέγοντας ότι “ίσως μπορούμε απλώς να μείνουμε εκεί για λίγο ακόμα και να συνεχίσουμε να πολεμούμε”. Και δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε οτιδήποτε παρέχει βοήθεια ή παρηγοριά σε αυτούς τους κακούς ανθρώπους».

Προφανώς και η δολοφονία τόσων αμάχων Ισραηλινών στις 7η Οκτωβρίου είναι μια τραγωδία, αλλά ο Πομπέο παρέκαμψε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 28.000 αμάχους στη Γάζα, με την πλειοψηφία να είναι παιδιά και γυναίκες.

Υπέρ των ισραηλινών εποικισμών

Υπενθυμίζεται ότι ο Πομπέο -αν και με νομικό υπόβαθρο- είναι πατέρας του περίφημου Δόγματος Πομπέο, σύμφωνα με το οποίο η εγκατάσταση ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι… αυτή καθαυτή ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο!

Σημειώνεται ότι το 1978, η κυβέρνηση Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει ορθά την πολιτική ότι η δημιουργία οικισμών από το Ισραήλ ήταν ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο.

Το 2019, όμως ο Πομπέο θα δήλωνε χαρακτηριστικά: «Το συμπέρασμα ότι δεν θα αναγνωρίζουμε πλέον τους ισραηλινούς εποικισμούς ως καθαυτό ασυμβίβαστοι με το διεθνές δίκαιο βασίζεται στα μοναδικά γεγονότα, την ιστορία και τις συνθήκες που παρουσιάζονται από την ίδρυση αστικών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Η απόφασή μας σήμερα δεν προδικάζει ούτε αποφασίζει νομικά συμπεράσματα σχετικά με καταστάσεις σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου». Η ισραηλινή μοναδικότητα δηλαδή, ακόμα και έναντι του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι όμως, απορίας άξιο για πολλούς,  πως μπορεί να μιλήσει σε συνέδριο για ανθρώπινα δικαιώματα ένας άνθρωπος που δεν βλέπει πουθενά και τίποτα το «στραβό» σε έναν στρατό που εξόντωσε 28.000 αμάχους σε 4 μήνες και βρίσκεται στα διεθνή δικαστήρια.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα