«Ο Τραμπ θέλει να γίνει δικτάτορας, ο Πούτιν της Αμερικής»

Είναι ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, παραλίγο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, τώρα διεκδικεί για δεύτερη φορά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία και δεν μασά τα λόγια του.

Ο Κρις Κρίστι πιστεύει ότι ο Τραμπ το εννοεί όταν λέει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. «Θα έδινε την Ουκρανία στους Ρώσους» λέει. «Δεν θα τον ενδιέφερε ούτε μια στιγμή». Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή ο Πούτιν έχει κάποιο είδος επιρροής πάνω του; «Οχι, απλώς θαυμάζει τους ισχυρούς άνδρες» απαντά ο Κρίστι σε συνέντευξή του στους «Financial

Times». «Νομίζω ότι βλέπουμε ένα αρκετά σταθερό μοτίβο του να εύχεται να μπορούσε να λειτουργεί ως δικτάτορας, να εύχεται να μπορούσε να είναι ο Πούτιν της Αμερικής. Αυτό είναι το σκοτεινό για μένα. Αυτό είναι που πραγματικά θέλει. Να γίνει δικτάτορας».

Ο Κρίστι λέει σε όλους τους τόνους πως ο Τραμπ πρέπει να χάσει οπωσδήποτε. Αυτό τον διαφοροποιεί από το πεδίο των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, όπου οι περισσότεροι φροντίζουν να μην αποξενώσουν την εκλογική βάση του πρώην προέδρου. Ο Κρίστι, πρώην εισαγγελέας, ήταν ο μόνος που δήλωσε ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν πρόσφατα στον Τραμπ για τα άκρως απόρρητα έγγραφα που είχε πάρει στο σπίτι του ήταν «καταστροφικές».

Στο στόχαστρο

Ως αποτέλεσμα, ο Τραμπ τον έβαλε στο στόχαστρο. Μάλιστα πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα ένα παραποιημένο βίντεο που έδειχνε τον Κρίστι να μιλάει σε εκδήλωση στο δημαρχείο κρατώντας ψηλά ένα πιάτο βαρυφορτωμένο με πατάτες και μπιφτέκια.

Ο Κρίστι απάντησε αποκαλώντας τον Τραμπ «μωρό». Είναι έτοιμος να ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις;  «Γνωρίζω τον Τραμπ εδώ και 22 χρόνια, οπότε τίποτα δεν με εκπλήσσει» λέει. «Εφόσον είσαι προετοιμασμένος για αυτές τις παιδαριώδεις επιθέσεις, είναι μια χαρά. Αν σε ενοχλούν, μάλλον δεν είσαι ικανός να γίνεις πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ως εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ ο Κρίστι εξασφάλισε 130 πολιτικές καταδίκες ή ομολογίες ενοχής - δεν έχασε ούτε μία υπόθεση.

Πολλοί πιστεύουν ότι η υποψηφιότητά του είναι για εκδίκηση. Το 2016 εγκατέλειψε την προεκλογική του εκστρατεία για το χρίσμα και υποστήριξε τον Τραμπ με την προσδοκία ότι θα τον έκανε υπουργό Δικαιοσύνης ή αντιπρόεδρο.

Δεν του προσφέρθηκε τίποτα από τα δύο, ενώ απολύθηκε και από επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ. «Μου πρότεινε δύο φορές να γίνω υπουργός Εργασίας και υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Μου πρότεινε να γίνω προσωπάρχης του Λευκού Οίκου το 2018.

Πήρα συνειδητή απόφαση ότι δεν ήθελα να δουλέψω για τον Τραμπ, επειδή είναι αδύνατο να δουλέψεις για αυτόν». Θα δεχόταν την αντιπροεδρία; «Ηταν μεταξύ εμού ή του Μάικ Πενς για αντιπρόεδρος και ο Τραμπ επέλεξε τον Πενς. Στο τηλέφωνο μου είπε ακριβώς γιατί το έκανε: «Ο Μάικ μοιάζει περισσότερο με αντιπρόεδρο - είναι βγαλμένος από κάστινγκ». Ετσι σκέφτεται ο Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα