Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το «φάντασμα» της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από το Παρίσι

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Παρίσι για τους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 90 ημέρες για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού, οι εργασίες στα στάδια και τις εγκαταστάσεις της Πόλης του Φωτός προχωρούν με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να είναι στην εντέλεια για τη φιλοξενία αθλητών και επισκεπτών.

Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί ότι αυτοί οι Αγώνες θα είναι διαφορετικοί και αυτό θα φροντίσουν

να το αποδείξουν με το «καλημέρα», αφού η τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εκτός σταδίου και συγκεκριμένα στις όχθες του Σηκουάνα.

Ωστόσο, το ζήτημα της ασφάλειας τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των θεατών παραμένει περίπλοκο.

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, που σόκαραν το Παρίσι, δεν έχουν ξεχαστεί από τους Γάλλους, που έκτοτε «βυθίστηκαν» στον τρόμο και την ανασφάλεια.

Η οργή και το πένθος που προκάλεσαν τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους έπεισαν τη δήμαρχο του πόλης, Anne Hidalgo, να εξετάσει την υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

«Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να κάνουμε κάτι που να ενώνει. Κάτι που είναι πολύ ισχυρό, πολύ ειρηνικό και που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι, ρίχτηκα σε αυτό», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της αυτόν τον μήνα, θυμούμενη το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου 2015, όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 12 άτομα.

Ολυμπιακοί Αγώνες σε ύψιστο συναγερμό

Εννέα χρόνια αργότερα, το Παρίσι προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία, μετά την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο της Μόσχας τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στα όρια ενός σταδίου.

Αντ’ αυτού, οι 10.000 αθλητές θα παρελάσουν στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, με 100 βάρκες στον Σηκουάνα, κατά μήκος της διαδρομής που καταλήγει μπροστά από το Τροκαντερό, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θεατές θα τους παρακολουθούν και θα τους χειροκροτούν στις όχθες.

Οι ανησυχίες όμως για την ασφάλεια είναι ιδιαίτερα υψηλές και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η τελετή θα μπορούσε να γίνει εύκολα στόχος.

Η Anne Hidalgo και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, εκφράζουν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στο σχέδιο που έχουν καταρτίσει.

«Η καλύτερη απάντηση είναι να το κάνουμε, αλλά να το κάνουμε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό», δήλωσε η δήμαρχος και πρόσθεσε: «Αν δεν το κάνουμε επειδή φοβόμαστε, τότε έχουν κερδίσει. Και δεν κέρδισαν».

Από την πλευρά τους, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας κάνουν ειδική μνεία στις προετοιμασίες και επισημαίνουν ότι το Παρίσι θα είναι απομονωμένο σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο για την τελετή έναρξης. «Η γαλλική αστυνομία δεν έχει κάνει καμία οικονομία», υπογράμμισε ο Frédéric Péchenard, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας της Γαλλίας.

Στόχος είναι να διεξαχθεί μία τελετή έναρξης, που θα προσφέρει μοναδικό θέαμα και που θα «δείχνει τη Γαλλία υπό το καλύτερο φως της», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατη συνέντευξη. Ο στόχος, υπογράμμισε, είναι «να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα».

Άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι

«Εκτπώσεις» και προσαρμογή των σχεδιών

Ακόμα κι έτσι, οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας είναι προφανείς και μυριάδες, επισημαίνουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους.

Η πομπή θα καλύψει 3,7 μίλια (6 χιλιόμετρα) του ποταμού και θα περάσει από εκατοντάδες ιστορικά κτίρια και μνημεία, όπως το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ.

«Υπάρχουν περισσότερα από 100 σημεία πρόσβασης, στέγες και παράθυρα, καθώς και ένας λαβύρινθος από σωλήνες, σήραγγες και υπονόμους κάτω από αυτές. Επίσης, το ποτάμι είχει τις δικές του συνδέσεις», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

«Θα απαιτηθεί μια πολύ μακρά, πολύ περίπλοκη επιχείρηση ασφαλείας που δεν θα εξαλείψει όλους τους κινδύνους», παραδέχτηκε ο Bertrand Cavallier, πρώην διοικητής της σχολής εκπαίδευσης της Εθνικής Χωροφυλακής.

Μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις του 2015, η χώρα έχει δυστυχώς συνηθίσει στις τρομοκρατικές απειλές και στους στρατιώτες που περιπολούν σε πολυσύχναστες πλατείες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, με τα δάχτυλά τους στις σκανδάλες των πολυβόλων.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρίζονται ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατίας υπήρχε εξαρχής στο σχέδιο του «Παρισιού 2024».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες για την ασφάλεια, προσάρμοσαν ορισμένα από τα αρχικά σχέδια για την τελετή έναρξης. Για παράδειγμα, μείωσαν κατά πολύ τον αριθμό των θεατών της τελετής έναρξης.

Έτσι, θα παραβρεθούν μέχρι 300.000 θεατές στην παρέλαση. Από αυτούς, οι 100.000 θα έχουν θέση κοντά στο ποτάμι και οι υπόλοιποι 200.000 θα παρακολουθήσουν την τελετή από θέσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία.

«Το 2016 η Γαλλία φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, προσελκύοντας περίπου 600.000 ξένους θεατές», σημείωσε ο Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρος της οργανωτικής  Επιτροπής «Παρίσι 2024», επισημαίνοντας την εμπειρία της χώρας του με μεγάλες εκδηλώσεις.

«Κάθε απόφαση που ελήφθη από το 2015 και μετά ελήφθη μέσα από το πρίσμα της ασφάλειας», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Και πρόσθεσε: «Εδώ και τρία χρόνια, γνωρίζουμε επακριβώς μέρα με τη μέρα, τοποθεσία με την τοποθεσία, σχεδόν ώρα με την ώρα, τις ανάγκες μας».

Αστυνομικό σκάφος περιπολεί στον Σηκουάνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τους Αγώνες

Οι περιοχές που συνορεύουν με τις δύο πλευρές του ποταμού, που εκτείνονται χιλιόμετρα πέρα από την πορεία της τελετής, θα χαρακτηριστούν ως προστατευόμενη ζώνη που θα κλείσει για τα οχήματα οκτώ ημέρες πριν από την τελετή.

Οι 20.000 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έναν κωδικό QR και να υποβληθούν σε έλεγχο, ενώ σε κανέναν χωρίς κωδικό QR δεν θα επιτραπεί η είσοδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ποταμός θα είναι κλειστός για τη ναυσιπλοΐα.

Το βράδυ της τελετής, ο εναέριος χώρος πάνω και γύρω από το Παρίσι θα είναι κλειστός, ενώ θα κλείσουν και τα τέσσερα κοντινά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του «Charles de Gaulle», του τρίτου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης.

Η αστυνομία του Παρισιού θα ασφαλίσει τους υπόγειους υπονόμους και τις σήραγγες. Ορισμένοι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί, όπως και οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια.

Στρατιώτες θα ελέγχουν τις βάρκες που θα μεταφέρουν τους αθλητές στο ποτάμι κατά την παρέλαση και τέσσερα ελικόπτερα θα επιτηρούν από αέρος , με αστυνομικούς εκπαιδευμένους στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κατακλύσουν το Παρίσι και τα προάστιά του.

Επίσης, θα υπάρχουν περίπου 100 ειδικοί πυροτεχνουργοί δύτες που θα επιθεωρούν τον ποταμό για εκρηκτικά, περίπου 650 αξιωματικοί από εξειδικευμένες αντιτρομοκρατικές μονάδες, πάνω από 700 πυροσβέστες που ειδικεύονται στην αποτροπή πυρηνικών και χημικών επιθέσεων, περίπου 2.000 ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας που θα ασφαλίζουν τους χώρους που φιλοξενούν τους θεατές και 2.500 ξένοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί με σκύλους ανίχνευσης βομβών.

Η ασφάλεια για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε το Λονδίνο κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2012. Θα ξεπεράσει επίσης τον αριθμό ρεκόρ αστυνομικών που κατέστειλαν το περασμένο καλοκαίρι τις ταραχές που ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Guillaume Farde, ειδικός σε θέματα ασφάλειας που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι.

Οι κερκίδες στο Parc Urbain La Concorde

Διχασμένοι οι Γάλλοι με τα σχέδια

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Παριζιάνοι είναι διχασμένοι όσον αφορά τα σχέδια για την τελετή έναρξης. Ορισμένοι ανησυχούν, αλλά πολλοί έχουν συνηθίσει να ζουν υπό τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος και βλέπουν τους Αγώνες ως έναν ακόμη πιθανό στόχο.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αν υπήρχε σοβαρή τρομοκρατική απειλή, η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να αποσύρει την τελετή από τον Σηκουάνα και να την πραγματοποιήσει είτε στην πλατεία Τροκαντερό είτε στο «Stade de France».

«Προβλέψαμε, δημιουργήσαμε μια περίμετρο ασφαλείας που θα είναι πολύ ευρεία, στην οποία θα περνάμε από κόσκινο όλους όσοι εισέρχονται και εξέρχονται», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα