Παπαδήμος: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το PSI

Παράλληλα δήλωσε ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα «εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορούσαν την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα μας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν
δεσμευτεί στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, καθώς και της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε πως «έχει σημασία η επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, με μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική σύγκλιση και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη».

«Η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εάν επιδιώξουμε να επιτύχουμε περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί πάγιο στρατηγικό ορίζοντα της χώρας μας» τόνισε.

Αναφορικά με τη διαδικασία του PSI, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και θεσμικούς εταίρους και με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι σε εξέλιξη.

«Όσο αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται, σενάρια, αιτήματα, πληροφορίες, σχετικά με τις διαφόρους παραμέτρους της διαπραγμάτευσης θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας και να μην θεωρούνται ως δεδομένα της τελικής συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση αυτή είναι μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο, ούτε υπεύθυνο, όσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία που αφορούν τις εθνικές μας θέσεις» επισήμανε.

Όσον αφορά στο δίκαιο που θα διέπει τις δανειακές συμβάσεις, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι είναι ένα από τα θέματα, τα οποία συζητούνται με τους πιστωτές.

«Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις απ' το αγγλοσαξονικό δίκαιο.

Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.

Να είστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας» υποστήριξε.

Σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «η ΕΚΤ, με τις παρεμβάσεις της στην αγορά κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει καθοριστικά στην άμβλυνση των πιέσεων που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές αυτές, στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν και στην αποτελεσματικότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

«Χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, οι συνθήκες ρευστότητας θα ήταν πραγματικά ασφυκτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός, σ

Keywords
Τυχαία Θέματα