Περιπολίες στον κόλπο του Αντεν

Σαράντα ημέρες έχουν περάσει από τις 26 Φεβρουαρίου όταν η φρεγάτα «Υδρα» απέπλευσε από τη Σαλαμίνα, με σκοπό την ανάληψη αποστολών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ που ξεκίνησε με στόχο την προστασία εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν και τον Ινδικό Ωκεανό από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Θα παραμείνει στην περιοχή των επιχειρήσεων για περίπου τρεις μήνες και θα την αντικαταστήσει εκτός απροόπτου η φρεγάτα «Ψαρά».

Η φρεγάτα «Υδρα» αφού έκανε έναν ενδιάμεσο σταθμό στη Σούδα, έφτασε στο Τζιμπουτί και αφού ανεφοδιάστηκε στις 11 Μαρτίου,

αμέσως ανέλαβε αποστολή συνοδείας εμπορικών πλοίων. Στις 13 Μαρτίου σημειώθηκε η πρώτη φορά, από ιστορικής άποψης, που πλοίο επιφανείας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξε πυρ με τον κύριο οπλισμό του, από την εποχή του αρματαγωγού «Λέσβος» κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η φρεγάτα, κατά την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, στον Κόλπο του Αντεν, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στη συνέχεια όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 5 το πρωί τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Μαρτίου, όταν η φρεγάτα «Υδρα» πλέοντας στον Κόλπο του Αντεν με πορεία δυτικά, συνοδεύοντας το πλοίο κοντέινερ «Τζίνα», ιταλικών συμφερόντων υπό σημαία Παναμά, μαζί με τα υπόλοιπα ραντάρ των πλοίων της επιχείρησης «Ασπίδες», εντόπισε δύο άγνωστα ιπτάμενα ίχνη να έχουν απογειωθεί από την Υεμένη στην περιοχή της Αντ Ντάνμπα με πορεία νότια.

Ακολουθώντας τα πρωτόκολλα. Αμέσως το πλήρωμα του «Υδρα» που βρισκόταν μεταξύ του πλοίου κοντέινερ «Τζίνα» και των UAVs, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα και τους κανόνες εμπλοκής, αφού τα δύο drones των Χούθι χαρακτηρίστηκαν ως απειλή, άνοιξε πυρ στις 04.50 με το κυρίως πυροβόλο των 5 ιντσών. Οι δύο στόχοι στράφηκαν προς Βορρά και άρχισαν να απομακρύνονται. Το περιστατικό δεν διήρκεσε περισσότερο από 20 λεπτά. Ο διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, έσπευσε την ίδια ημέρα στο Τζιμπουτί και συνομίλησε με το πλήρωμα για το συμβάν που εξελήφθη ως πολύτιμη εμπειρία. Στη φρεγάτα βρέθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού «βρίσκονται σε πραγματική εμπόλεμη ζώνη και δεν πρόκειται ούτε για άσκηση ούτε για επίδειξη σημαίας». Πρόσθεσε δε, ότι ταυτόχρονα επιτελούν και «το συνταγματικό τους καθήκον, της προστασίας των ελληνικών συμφερόντων, ως χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, συμβάλλοντας στη διατήρηση του επιπέδου ζωής των πολιτών μας μέσω των ελεύθερων διαδρομών ναυσιπλοΐας, όπως και στη διατήρηση του σημαντικού ρόλου των λιμανιών μας».

Στις 17 Μαρτίου η φρεγάτα «Υδρα» έπιασε ξανά λιμάνι στο Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό, όπου παρέμεινε μία ημέρα. Στις 19 Μαρτίου με την επιχείρηση «Ασπίδες» ήδη σε εξέλιξη ο απολογισμός ήταν η παροχή προστασίας σε 35 εμπορικά πλοία, η κατάρριψη οκτώ Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs) και η αναχαίτιση και αποτροπή άλλων τριών.

Στις 20 Μαρτίου το γαλλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε ένα ακόμα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος των Χούθι. Την επόμενη μέρα οι επιθέσεις των Χούθι έγιναν πιο έντονες με γαλλικό αντιτορπιλικό να καταρρίπτει ένα ακόμα UAV και η γερμανική φρεγάτα να καταστρέφει ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV). Αυτά ήταν και τα τελευταία περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα από το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα όπου στις 16 Απριλίου έχει προγραμματιστεί και η πρώτη ανοικτή ενημέρωση για όσα διαδραματίζονται στον Κόλπο του Αντεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα