Πιο πολύτιμος από ποτέ ο χρυσός – Ποιοι εκτόξευσαν την τιμή του

Οι μαζικές συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες κυρίως της Τουρκίας, της Ινδίας και της Κίνας συνέβαλαν σημαντικά στο ράλι των τιμών του πολύτιμου μετάλλου στα επίπεδα έως 2.400 δολαρίων η ουγκιά, που είναι η υψηλότερη όλων των εποχών.

Την ίδια στιγμή σταθερή παρέμεινε η ζήτηση για αγορές χρυσού (π.χ. κοσμημάτων) και από καταναλωτές των χωρών αυτών, συμβάλλοντας στη στήριξη των τιμών.

Εάν συνυπολογιστεί και η επιθυμία πολλών θεσμικών και μη επενδυτών να βάλουν στα χαρτοφυλάκιά τους το

πολύτιμο μέταλλο αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και άλλων γεωπολιτικών εντάσεων όπως αυτών στην Ταϊβάν, τότε συμπληρώνεται το «εκρηκτικό» κοκτέιλ που οδήγησε σε ράλι τις τιμές.

Ο χρυσός διαμορφώνεται τώρα στα επίπεδα των 2.315 δολαρίων η ουγκιά περίπου.

Τα πιο τελευταία στοιχεία (αφορούν και τον Μάρτιο του 2024) τα οποία παρουσίασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) είναι ενδεικτικά.

Τον μήνα εκείνο και για όσες χώρες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι καθαρές αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου έφτασαν τους 16 τόνους. Συνολικά οι κεντρικές τράπεζες που εμφανίζονταν ως αγοραστές προσέθεσαν 40 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 24 τόνους.

ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού τον Μάρτιο, αγοράζοντας 14 τόνους για τα αποθέματά της. Εκτός από την κεντρική τράπεζα, ζήτηση για χρυσό υπάρχει στη χώρα και από ιδιώτες.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με σχεδόν 70% και τις τιμές να αυξάνονται καθημερινά, το πολύτιμο μέταλλο στη γειτονική χώρα αποτελεί αντιστάθμισμα στις προκλήσεις της οικονομίας, για όσους μπορούν να το αγοράσουν.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διοχέτευσε μεγάλο μέρος χρυσού στην εγχώρια αγορά για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, όταν η κυβέρνηση στην Αγκυρα αποφάσισε να επιβάλει όρια στις εισαγωγές για να βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρουν στοιχεία του ιστότοπουFXstreet και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε τον ίδιο μήνα σε αγορές 5 τόνων χρυσού για να αυξήσει τα αποθέματά της, συνεχίζοντας τις καθαρές αγορές που ξεκίνησαν μετά το 2017.

Από εκείνη τη χρονιά μέχρι σήμερα η Ινδία φαίνεται να έχει αυξήσει τα αποθέματά της κατά 260 τόνους.

Στη χώρα υπάρχει παραδοσιακά πολύ μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, αφού τα κοσμήματα και άλλα συναφή είδη προσφέρονται σε μεγάλες ποσότητες σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Επιπλέον λόγος που η Ινδία αγοράζει χρυσό, όπως συμβαίνει και με την Κίνα και άλλες χώρες, είναι η αντιστάθμιση κινδύνου και η διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων από το αμερικανικό δολάριο. Η Κίνα τον Μάρτιο αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 5 τόνους και πλέον κατέχει επίσημα πάνω από 2.260 τόνους χρυσού.

Keywords
Αναζητήσεις
pio-polytimos-apo-pote-o-chrysos--poioi-ektoxefsan-tin-timi-tou.htm
Τυχαία Θέματα