Ποια θα ήταν η καταστροφή αν η Γάζα ήταν το Λονδίνο, το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη; – Αναλυτικοί χάρτες

Οι ασταμάτητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που μαίνονται για περισσότερο από έναν μήνα έχουν καταστρέψει ένα τεράστιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, έχουν ισοπεσώδει ολόκληρες γειτονιές και έχουν σκορπίσει το θάνατο κοστίζοντας τη ζωή σε 11.360 ανθρώπους από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4.609 παιδιά, 3.100 γυναίκες και 678 ηλικιωμένοι.

Το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας,

η οποία έχει έκταση μόλις 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό ισοδυναμεί με την προσγείωση δύο πυρηνικών βομβών σε μια περιοχή που έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους του Λονδίνου.

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, τα μισά σπίτια της Γάζας – 222.000 κατοικίες – έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περισσότερα από 40.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής έχει επικεντρωθεί στη βόρεια Γάζα, ακόμη και ο νότος της, τον οποίο το Ισραήλ είχε κηρύξει ασφαλή ζώνη, δεν έχει γλιτώσει από το «σφυροκόπημα».

Το εύρος της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας

Το Al Jazeera με μία σειρά χαρτών δείχνει πώς θα ήταν αν η Λωρίδα της Γάζας τοποθετούνταν σε μερικές από τις πιο γνωστές πόλεις του κόσμου και πού θα βρίσκονταν οι εντελώς κατεστραμμένες περιοχές. Η ανάλυση των ζημιών σε δορυφορικές εικόνες καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου.

ΕΥΡΩΠΗ Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει έκταση 1.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα (606 τετραγωνικά μίλια), δηλαδή περίπου τέσσερις φορές το μέγεθος της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου η ίδια απόσταση με την απόσταση από το αεροδρόμιο Χίθροου μέχρι το αεροδρόμιο του Λονδίνου. Το πλάτος της Γάζας είναι περίπου όσο το πλάτος της από το Κένσινγκτον στο Μπρίξτον.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το αεροδρόμιο Χίθροου θα βρισκόταν στην Μπέιτ Λαχία. Το Μπιγκ Μπεν θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά. Το Γκρίνουιτς θα ήταν στο Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Λονδίνο (Πηγή: Al Jazeera)

Βερολίνο, Γερμανία

Η πόλη των περίπου 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων καλύπτει μια έκταση 892 τετραγωνικών χιλιομέτρων (344 τετραγωνικά μίλια), περίπου δύο φορές το μέγεθος της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος περίπου όσο το μήκος από το Kladow έως το Fredersdorf-Vogelsdorf και πλάτος όσο το πλάτος από το Kreuzberg έως το Gesundbrunnen.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το δάσος Grunewald θα ήταν στο Χαν Γιουνίς. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά. Το μνημείο του Τείχους του Βερολίνου θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ ελ Μπαλά.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Βερολίνο (Πηγή: Al Jazeera)

Κίεβο, Ουκρανία

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, είναι η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με περίπου 2,9 εκατομμύρια κατοίκους. Με έκταση περίπου 839 τετραγωνικά χιλιόμετρα (324 τετραγωνικά μίλια), το Κίεβο είναι περίπου διπλάσιο σε μέγεθος από τη Γάζα.

Η Γάζα έχει μήκος όσο το Ιρπίν μέχρι το Brovary και πλάτος όσο η περιοχή Pecherski μέχρι την περιοχή Rybalski.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Ο ποταμός Δνείπερος θα περνούσε μέσα από το Χαν Γιουνίς. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ ελ Μπαλά. Η Μπούκα θα βρισκόταν στο Μπέιτ Χανούν.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Κίεβο (Πηγή: Al Jazeera)

Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι, η πατρίδα του έρωτα, της τέχνης και του πολιτισμού, εκτείνεται σε μια έκταση 105 τετραγωνικών χιλιομέτρων (41 τετραγωνικά μίλια), δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο του μεγέθους της Λωρίδας της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου όσο η απόσταση από τον Πύργο του Άιφελ μέχρι τη Ντίσνεϊλαντ και το πλάτος της είναι περίπου όσο η απόσταση από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι το Πάρκο Leon Salagnac.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Ο Πύργος του Άιφελ θα βρισκόταν στο Beit Hanoon, στη βόρεια Γάζα. Το Μουσείο του Λούβρου θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Η Ντίσνεϊλαντ θα βρισκόταν στη Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Παρίσι (Πηγή: Al Jazeera)

Ρώμη, Ιταλία

Η αρχαία πόλη με ηλικία άνω των 2.700 ετών, εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 1.285 τετραγωνικών χιλιομέτρων (496 τετραγωνικά μίλια), γεγονός που την καθιστά 3,5 φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Όλο το μήκος της Γάζας θα χωρούσε στην απόσταση μεταξύ του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο και του Tivoli Terme και το πλάτος της θα ήταν από τη Φοντάνα ντι Τρέβι μέχρι το αεροδρόμιο Rome Urbe.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Κολοσσαίο θα βρισκόταν κατά μήκος του Γουάντι Γάζα. Το Βατικανό θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο θα βρισκόταν στη Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στη Ρώμη (Πηγή: Al Jazeera)

ΑΜΕΡΙΚΗ Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες είναι μια παραθαλάσσια πόλη που εκτείνεται σε μια έκταση 203 τετραγωνικών χιλιομέτρων (78 τετραγωνικά μίλια), περίπου το μισό μέγεθος της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει περίπου το ίδιο μήκος με το μήκος από το Οβελίσκο έως την Εθνική Οδό Προέδρου Περόν και το ίδιο πλάτος με το πλάτος από το El Jaguel έως το Turdera.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Estadio Mas Monumental βρίσκεται στη Ράφα.

Ο ποταμός Ματάνζα θα περνούσε μέσα από το Χαν Γιουνίς.

Η περιοχή Esteban Echeverria θα βρισκόταν στη Βόρεια Γάζα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες  (Πηγή: Al Jazeera)

Αβάνα, Κούβα

Αυτή η ιστορική πόλη-λιμάνι άνθισε ως εμπορικό κέντρο χάρη στον φυσικό της κόλπο. Με έκταση 728 τετραγωνικών χιλιομέτρων (281 τετραγωνικά μίλια), είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου όσο η απόσταση από την Ταράρα έως τη Ρόσα Μαρίνα και το πλάτος της όσο το Φρούριο του Σαν Κάρλος της Καμπίνας έως την Πάλμα Αβενίδα

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας θα ήταν κοντά στο Γουάντι Γάζα. Η παλιά Αβάνα θα βρισκόταν στη γειτονιά Ταλ αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας. Η Μπάουτα θα ήταν κοντά στο πέρασμα της Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στην Αβάνα (Πηγή: Al Jazeera)

Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες

Μια εκτεταμένη πόλη που βρίσκεται στη Νότια Καλιφόρνια και είναι η πατρίδα του Χόλιγουντ, το Λος Άντζελες έχει έκταση περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (502 τετραγωνικά μίλια), δηλαδή 3,5 φορές το μέγεθος της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου όσο η απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX) έως το Σαν Μπερναρντίνο και το πλάτος της από το Μπέβερλι Χιλς έως το Δυτικό Χόλιγουντ.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες θα βρισκόταν στο πέρασμα της Ράφα. Το Μπέβερλι Χιλς θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς. Η προβλήτα της Σάντα Μόνικα θα βρισκόταν στη Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Λος Άντζελες (Πηγή: Al Jazeera)

Μαϊάμι, Ηνωμένες Πολιτείες

Γνωστό για τις κρυστάλλινες γαλάζιες παραλίες του, το Μαϊάμι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Φλόριντα και εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 143 τετραγωνικών χιλιομέτρων (55 τετραγωνικά μίλια) – λίγο λιγότερο από το μισό μέγεθος της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας αντιστοιχεί περίπου στην απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι έως το Φορτ Λόντερντεϊλ και το πλάτος της στην απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι έως τη Μικρή Αϊτή.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι θα βρισκόταν στη Ράφα. Το Hard Rock Stadium θα βρισκόταν στη Ντέιρ αλ Μπαλά. Το κέντρο του Μαϊάμι θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Μαϊάμι (Πηγή: Al Jazeera)

Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες

Η Νέα Υόρκη, γνωστή στην καθομιλουμένη ως το Μεγάλο Μήλο, αποτελείται από πέντε συνοικίες και καλύπτει μια έκταση περίπου 778 τετραγωνικών χιλιομέτρων (300 τετραγωνικά μίλια), που την καθιστά διπλάσια σε μέγεθος από τη Γάζα.

Η Γάζα έχει μήκος περίπου όσο η απόσταση μεταξύ Bay Ridge και Yonkers και πλάτος περίπου διπλάσιο από το Μανχάταν.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Στάδιο των Γιάνκις θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά. Το Empire State Building θα βρισκόταν στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Το Άγαλμα της Ελευθερίας θα βρισκόταν στη γειτονιά Shujaiya της πόλης της Γάζας.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στη Νέα Υόρκη  (Πηγή: Al Jazeera)

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, κοινώς γνωστό ως Ρίο, είναι μια ζωντανή πόλη που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Βραζιλίας. Η πόλη εκτείνεται σε περισσότερα από 1.221 τετραγωνικά χιλιόμετρα (471 τετραγωνικά μίλια), καθιστώντας την τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Στα 41 χιλιόμετρα (25 μίλια), η Γάζα έχει περίπου το ίδιο μήκος με την απόσταση μεταξύ Sao Goncalo και Jacarepagua και περίπου το ίδιο πλάτος με την απόσταση μεταξύ Κόπα Καμπάνα και Μαρακανά.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Νιτερόι θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά. Ο Χριστός Λυτρωτής θα βρισκόταν στη νότια Γάζα. Το Εθνικό Πάρκο Tijuca θα βρισκόταν στη γειτονιά Shujaiya της πόλης της Γάζας.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Ρίο ντε Τζανέιρο  (Πηγή: Al Jazeera)

Τορόντο, Καναδάς

Το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καναδά. Η αστική του πόλη εκτείνεται σε μια έκταση 641 τετραγωνικών χιλιομέτρων (247 τετραγωνικά μίλια), που την καθιστά περίπου διπλάσια σε μέγεθος από τη Γάζα.

Η οδός Yonge Street, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 86 χιλιομέτρων (53 μιλίων), είναι ένας από τους πιο διάσημους δρόμους του Τορόντο, διαθέτοντας μήκος υπερδιπλάσιο από αυτό ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας ή ίσο σε απόσταση από την Waterfront Toronto έως τη λίμνη Wilcox. Το πλάτος της Γάζας είναι περίπου όσο το πλάτος από το Διεθνές Αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο μέχρι το James Gardens.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Η Casa Loma θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς. Ο Πύργος CN θα βρισκόταν στη Ράφα. Το πάρκο του Τορόντο Άιλαντ θα ήταν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Τορόντο (Πηγή: Al Jazeera)

ΑΦΡΙΚΗ Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική

Το Γιοχάνεσμπουργκ, γνωστό στην καθομιλουμένη ως Γιόμπουργκ, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής.

Στα περίχωρά της βρίσκεται το Σοβέτο, συντομογραφία για το «South Western Townships», το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο του αγώνα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στις δεκαετίες του 1980 και του 90. Με αστική έκταση περίπου 3.357 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.296 τετραγωνικά μίλια), η Πόλη του Χρυσού είναι περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας θα ήταν η απόσταση μεταξύ του Σοβέτο και του Διεθνούς Αεροδρομίου OR Tambo και το πλάτος της περίπου η απόσταση μεταξύ του Braamfontein και του Rosebank.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Σοβέτο θα βρισκόταν στο Μπέιτ Λαχία Το Φόρντσμπουργκ θα ήταν στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Το Houghton θα ήταν στο Ντέιρ ελ Μπάλα Το Bedfordview θα ήταν στο Χαν Γιουνίς

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Γιοχάνεσμπουργκ (Πηγή: Al Jazeera)

Λάγος, Νιγηρία

Η οικονομική δύναμη της Νιγηρίας, το Λάγος, έχει έκταση περίπου 1.171 τετραγωνικά χιλιόμετρα (452 τετραγωνικά μίλια), καθιστώντας την παράκτια πόλη περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας θα ήταν η απόσταση μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού Suru Alaba και του Magboro και το πλάτος της περίπου η απόσταση μεταξύ της γέφυρας Obalende και του Εθνικού Θεάτρου της Νιγηρίας.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Murtala Muhammed θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά Το Εθνικό Θέατρο Νιγηρίας θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς Το νησί του φιδιού θα βρισκόταν στη Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Λάγος (Πηγή: Al Jazeera)

Ναϊρόμπι, Κένυα

Η πρωτεύουσα της Κένυας και μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις της Ανατολικής Αφρικής, το Ναϊρόμπι έχει έκταση περίπου 696 τετραγωνικά χιλιόμετρα (269 τετραγωνικά μίλια) – περίπου διπλάσια από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας είναι η ίδια απόσταση μεταξύ του Μουσείου Karen Blixen και της κεντρικής πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Kenyatta και το πλάτος της είναι η ίδια απόσταση από τους Κήπους Uhuru μέχρι το Arboretum του Ναϊρόμπι.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Οι Κήποι Uhuru θα βρίσκονταν στη γειτονιά Ρεμάλ της πόλης της Γάζας. Το Στάδιο της πόλης Ναϊρόμπι θα βρισκόταν στην πόλη της Γάζας. Το Μητροπολιτικό Νοσοκομείο Ναϊρόμπι θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Ναϊρόμπι (Πηγή: Al Jazeera)

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Καζαμπλάνκα, Μαρόκο

Η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, η Καζαμπλάνκα, είναι μια πόλη-λιμάνι με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Η πόλη καλύπτει μια έκταση 384 τετραγωνικών χιλιομέτρων (148 τετραγωνικά μίλια), καθιστώντας την ελαφρώς μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας είναι 41 χιλιόμετρα (25 μίλια) κάτι που σημαίνει περίπου την ίδια απόσταση από το Σουαλέμ έως την Αΐν Χαρρούντα, ενώ το πλάτος της είναι περίπου η ίδια απόσταση από το τέμενος Χασάν ΙΙ έως το Χέι Ελ Φαράχ.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Medina Market θα ήταν στην πόλη της Γάζας Το Tamaris Aquaparc θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς. Το αεροδρόμιο Casablanca Tit Mellil θα βρισκόταν στο Μπέιτ Χανούν.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στην Καζαμπλάνκα (Πηγή: Al Jazeera)

Ντόχα, Κατάρ

Το Κατάρ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαμεσολαβήσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Η πρωτεύουσα του κράτους του Κόλπου, η Ντόχα, έχει έκταση 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα (51 τετραγωνικά μίλια), περίπου το 40% του μεγέθους της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι περίπου η ίδια απόσταση από την Al Wakra έως την Umm Salal Muhammed και το ίδιο πλάτος με το West Bay έως τον αυτοκινητόδρομο της Ντόχα.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Η πόλη του Φεστιβάλ της Ντόχα θα ήταν γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το Μεγάλο Κρατικό Τζαμί του Κατάρ θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμάντ θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στη Ντόχα (Πηγή: Al Jazeera)

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Γνωστό για τους ουρανοξύστες του που φτάνουν μέχρι τα σύννεφα, το Ντουμπάι καλύπτει μια έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων (617 τετραγωνικά μίλια), που το καθιστά περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Γάζα.

Όλο το μήκος της Γάζας θα χωρούσε ανάμεσα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι και το Dubai Investments Park και το πλάτος της θα ήταν από το Τζαμί Jumeirah μέχρι το Zabeel Palace.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα βρισκόταν στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα. Το Burj Khalifa θα βρισκόταν στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας. Το Dubai Investments Park θα βρισκόταν στη Ράφα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Ντουμπάι (Πηγή: Al Jazeera)

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που συνδέει δύο ηπείρους, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και φιλοξενεί περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η αστική της έκταση εκτείνεται σε 2.576 τετραγωνικά χιλιόμετρα (995 τετραγωνικά μίλια), γεγονός που την καθιστά περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Το μήκος των 41 χιλιομέτρων (25 μιλίων) της Γάζας θα χωρούσε ανάμεσα στο Kucukcekmece και το Nisantepe και το πλάτος των 10 χιλιομέτρων (6 μιλίων) ανάμεσα στην πλατεία Ταξίμ και το Γιενικκαπί.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Δάσος Florya Ατατούρκ θα βρισκόταν κοντά στη Μπέιτ Λαχία. Το Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Ο πύργος Camlica θα ήταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: Al Jazeera)

Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, καλύπτει μια έκταση 1.973 τετραγωνικών χιλιομέτρων (761 τετραγωνικά μίλια), που την καθιστά πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας είναι 41 χιλιόμετρα (25 μίλια) και αντιστοιχεί στην απόσταση μεταξύ του Πανεπιστημίου al-Yamamah και του al-Aziziyah, ενώ το πλάτος της είναι 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) και αντιστοιχεί στην απόσταση μεταξύ του Πανεπιστημίου King Saud και της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Πανεπιστήμιο King Saud θα βρισκόταν μεταξύ της πόλης της Γάζας και του Ντέιρ ελ Μπαλά. Το Μεγάλο Τζαμί King Khalid θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι. Το μουσείο του παλατιού Al-Masmak θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Ριάντ (Πηγή: Al Jazeera)

Ωκεανία Σίδνεϊ, Αυστραλία

Το Σίδνεϊ είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας.Η ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ καλύπτει μια έκταση 12.368 τετραγωνικών χιλιομέτρων (4.775 τετραγωνικά μίλια), που την καθιστά 34 φορές μεγαλύτερη από τη Γάζα.

Ολόκληρο το μήκος της Γάζας θα χωρούσε στην απόσταση μεταξύ της Όπερας του Σίδνεϊ και του St. Marys, ενώ το πλάτος της Γάζας είναι περίπου η ίδια απόσταση από το Βόρειο Σίδνεϊ μέχρι την Αλεξάνδρεια.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Ολυμπιακό Πάρκο του Σίδνεϊ θα βρισκόταν στην πόλη της Γάζας. Τα πάρκα του Δυτικού Σίδνεϊ θα ήταν στο Χαν Γιουνίς. Η Όπερα του Σίδνεϊ θα βρισκόταν στη Βόρεια Γάζα.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Σίδνεϊ (Πηγή: Al Jazeera)

Ασία Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

Το Ισλαμαμπάντ, η πρωτεύουσα του Πακιστάν, ιδρύθηκε το 1960, 13 χρόνια μετά το διαχωρισμό με την Ινδία και την ανεξαρτησία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Μια σχετικά νέα πόλη, καλύπτει μια έκταση περίπου 906 τετραγωνικών χιλιομέτρων (349 τετραγωνικά μίλια), περίπου 2,5 φορές το μέγεθος της Γάζας.

Το μήκος της Γάζας είναι ίσο με την απόσταση από το χωριό Daleh έως το Tarnol και το πλάτος της είναι ίσο με την απόσταση από το Saidpur έως τη λίμνη Rawal.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Τζαμί Φαϊζάλ βρίσκεται κατά μήκος του Γουάντι Γάζα. Το μνημείο του Πακιστάν θα ήταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Golra θα ήταν κοντά στην πόλη της Γάζας.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Ισλαμαμπάντ (Πηγή: Al Jazeera)

Νέο Δελχί, Ινδία

Η εθνική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, καλύπτει μια έκταση 1.483 τετραγωνικών χιλιομέτρων (573 τετραγωνικά μίλια), που το καθιστά περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας είναι 41 χιλιόμετρα (25 μίλια), δηλαδή περίπου η ίδια απόσταση με την απόσταση από το Badarpur στο Kundli και το πλάτος της είναι 10 χιλιόμετρα (6 μίλια), δηλαδή η ίδια απόσταση με την απόσταση από το Chanakyapuri στο Pandav Nagar.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Κόκκινο Φρούριο θα ήταν κατά μήκος του Γουάντι Γάζα Η Πύλη της Ινδίας θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι. Το δάσος της πόλης Jahanpanah θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Νέο Δελχί (Πηγή: Al Jazeera)

Πεκίνο, Κίνα

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου σε πληθυσμό και μέγεθος, το Πεκίνο, που μεταφράζεται ως «Βόρεια Πρωτεύουσα», εκτείνεται σε περισσότερα από 16.411 τετραγωνικά χιλιόμετρα (6.336 τετραγωνικά μίλια), γεγονός που το καθιστά 45 φορές μεγαλύτερο από τη Γάζα.

Με μήκος 41 χιλιομέτρων, η Γάζα έχει το ίδιο μήκος με την απόσταση από το Taoranting έως το Longtan και το ίδιο πλάτος με την απόσταση από το βόρειο Daxing έως το Tiantongyuan, μια απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Εθνικό Στάδιο βρίσκεται βόρεια του κέντρου της πόλης της Γάζας. Η εμβληματική πλατεία Τιενανμέν θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Το πάρκο Nanhaizi θα βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Πεκίνο (Πηγή: Al Jazeera)

Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Η Κουάλα Λουμπούρ, η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, είναι ένας πολυπολιτισμικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην καθομιλουμένη αναφέρεται ως KL, η πόλη έχει έκταση 243 τετραγωνικά χιλιόμετρα (94 τετραγωνικά μίλια), περίπου τα δύο τρίτα του μεγέθους της Γάζας.

Με μήκος 41 χιλιομέτρων (25 μίλια), η Γάζα έχει το ίδιο μήκος με τη διαδρομή από τις Σπηλιές Μπατού μέχρι τον Βοτανικό Κήπο της Πουτρατζάγια και το ίδιο πλάτος με τη διαδρομή από το πάρκο KLCC μέχρι τον ναό Thean Hou.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Batu Caves θα ήταν στο Μπέιτ Χανούν. Οι πύργοι Petronas θα βρίσκονταν στη γειτονιά Shujayea της Γάζας. Το πάρκο Nanhaizi θα βρίσκεται στο Χαν Γιουνίς.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στην Κουάλα Λουμπούρ (Πηγή: Al Jazeera)

Σεούλ, Νότια Κορέα

Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, η Σεούλ, χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια πριν. Η τεχνολογικά προηγμένη πόλη εκτείνεται σε έκταση 605 τετραγωνικών χιλιομέτρων (233 τετραγωνικά μίλια), γεγονός που την καθιστά σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από τη Γάζα.

Η απόσταση μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Gimpo και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Dukso θα ήταν ίση με το μήκος της Γάζας, ενώ η απόσταση από το Παλάτι Deoksugung μέχρι το Μνημείο Πολέμου της Κορέας θα ήταν ίση με το πλάτος της Γάζας.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Το Βοτανικό Πάρκο της Σεούλ θα ήταν περίπου όσο το Μπέιτ Χάνουν στη Βόρεια Γάζα. Το παλάτι Deoksugung θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij. Το πολεμικό μνημείο της Κορέας θα βρισκόταν στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στη Σεούλ (Πηγή: Al Jazeera)

Τόκιο, Ιαπωνία

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, μεταφράζεται στα ιαπωνικά ως «Ανατολική πρωτεύουσα». Τα όρια της πόλης του καλύπτουν μια έκταση 2.194 τετραγωνικών χιλιομέτρων (847 τετραγωνικά μίλια), καθιστώντας την περίπου εξαπλάσια σε μέγεθος από τη Γάζα.

Το μήκος της Γάζας ισοδυναμεί με την απόσταση μεταξύ του κέντρου του Τόκιο και της Γιοκοχάμα, ενώ το πλάτος της είναι η απόσταση από την πόλη Μπάνκιο έως την πόλη Σουμίντα.

Σε κάποια σημαντικά σημεία της πόλης αυτό σημαίνει:

Ο ναός Sensoji θα βρισκόταν στη γειτονιά al-Tuffah της πόλης της Γάζας. Ο ουρανοξύστης του Τόκιο θα βρισκόταν στην πόλη της Γάζας. Το αεροδρόμιο Haneda θα βρισκόταν στο Ντέιρ ελ Μπαλά.

Εάν η Γάζα βρισκόταν στο Τόκιο (Πηγή: Al Jazeera)

Keywords
νέα, λονδινο, χαρτες, γαζα, παρισι, λωρίδα της γάζας, al jazeera, το νησι, burj khalifa, ευρωπη, σημαίνει, μπεν, γαλλια, leon, rome, αμερικη, mas, θεατρο, rock, bay, building, james, casa, αφρικη, βορεια, market, casablanca, west, dubai, μπλε, king, ολυμπιακος, τιενανμέν, κορεα, ιαπωνια, Λιμάνι του Σίδνεϊ, μονικα βασιλειου, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, Καλή Χρονιά, 600 δις, burj khalifa, αργεντινη, αυστραλια, αφρικη, αψιδα του θριαμβου, αψιδα, βερολινο, βραζιλια, γερμανια, εθνικη, εθνικο θεατρο, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ινδια, ισραηλ, ιταλια, κηποι, κινα, κωνσταντινουπολη, μηλο, μνημειο, νησι, ντουμπαι, ουκρανια, πυλη, ρωμη, ωκεανια, dubai, james, αβανα, αεροδρομιο, αιφελ, αμερικη, αρχαια, αραβικα, ασια, βατικανο, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, δασος, δυναμη, δειχνει, επτα, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, ιση, καναδας, καταρ, κενυα, κιεβο, κομβος, κουβα, κρατικο, λαγος, λωρίδα της γάζας, μαλαισια, μαροκο, μηκος, μπεν, νεα υορκη, νιγηρια, νοτια αφρικη, οδος, οπερα, ορια, παιδια, πακισταν, πεκινο, ριαντ, ριο, ριο ντε τζανειρο, ρολο, σαουδικη αραβια, σεουλ, σειρα, σπιτια, τιενανμέν, τουρκια, τοκιο, τοροντο, φεστιβαλ, φυσικο, χιθροου, χριστος, bay, building, casa, casablanca, εννεα, εθνικο, leon, κηπο, king, mas, market, ναος, νοσοκομειο, ο χριστος, rock, rome, σημαίνει, west
Τυχαία Θέματα