Πούτιν: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις μετεκλογικές διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες εκφράζουν την ετοιμότητά τους να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ρωσικής κυβέρνησης

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για τις καθημερινές διαδηλώσεις και όσους μετέχουν σε αυτές καταγγέλλοντας νοθεία και μεροληψία στις εκλογές της περασμένης

Κυριακής, ο Πούτιν κατηγόρησε την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι «έδωσε σήμα» στους αντίπαλους του Κρεμλίνου.

«Έδωσε το σήμα για την έναρξη» της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, είπε ο Πούτιν αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές έδρασαν «με την υποστήριξη» της Ουάσινγκτον.

Η Κλίντον «έδωσε το σήμα για ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εντός της χώρας. Αυτοί πήραν το σήμα και με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισαν τη δράση».

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να εκφραστεί, και με τις διαδηλώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα τιμωρηθεί, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαστε όλοι ενήλικες εδώ και καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι από τους διοργανωτές ενεργούν σύμφωνα με το γνωστό σενάριο και για δικούς τους ιδιοτελείς πολιτικούς στόχους», είπε και πρόσθεσε λέγοντας ότι «ουδείς θέλει να υπάρξει χάος στη Ρωσία».

«Όλοι κατανοούμε πως μια μερίδα των οργανωτών των διαδηλώσεων δρουν σύμφωνα με ένα γνωστό σενάριο», δήλωσε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ η ρωσική αντιπολίτευση προγραμματίζει περισσότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρά τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών, ανακοίνωσαν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 70 κρατήσεις πολιτών επειδή διαδήλωσαν κοντά στην Πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Μόσχας αργά χθες Τετάρτη, τρίτη ημέρα της διαμαρτυρίας κατά των αποτελεσμάτων που αναδεικνύουν το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, νικητή των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα