Ρωσία: Τέσσερα ερωτήματα για τη συνέχεια

Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Πούτιν;

Μέσα σε ένα 24ωρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του από τότε που ανέβηκε σε αυτήν πριν από 23 χρόνια. Ενώ ο άμεσος κίνδυνος φαίνεται να περιορίζεται, οι ειδικοί λένε ότι ο Πούτιν δεν βγαίνει δυνατός, αλλά ιδιαίτερα αποδυναμωμένος. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο κατηγόρησε τον Πριγκόζιν για «πισώπλατη μαχαιριά» και προδοσία. Εκτοτε ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί νέο προεδρικό διάγγελμα στο άμεσο μέλλον. Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν

στη Μόσχα, αλλά δεν είναι σαφές αν ο πρόεδρος βρίσκεται εκεί αυτή τη στιγμή. Ορισμένοι αναμένουν, αναφέρει το BBC, ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί με κάποιον τρόπο, είτε στρατιωτικά στην Ουκρανία είτε σε όσους στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν τον υποστήριξαν. Ο πολωνός ευρωβουλευτής Ράντεκ Σικόρσκι δήλωσε στο BBC ότι ο ρώσος ηγέτης «πιθανότατα θα εκκαθαρίσει όσους θεωρεί ότι αμφιταλαντεύονται», πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς του θα γίνει «πιο αυταρχικό και πιο βίαιο ταυτόχρονα».

Τι πρόκειται να κάνει ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία;

Ο άνθρωπος πίσω από την εξέγερση, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δεν διώκεται. Παρά την προσπάθειά του να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, η κατηγορία για ένοπλη ανταρσία εναντίον του έχει αποσυρθεί. Δεν γνωρίζουμε όμως όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κρεμλίνου και της Βάγκνερ. Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι θα εξαφανιστεί ήσυχα μέσα στη νύχτα. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία για δεκάδες χιλιάδες μαχητές στην Ουκρανία αλλά και σημαντική φιγούρα για τον πρόεδρο Πούτιν, λειτουργώντας στο παρασκήνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εχει περάσει χρόνια κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για το Κρεμλίνο, από τις μάχες στη Συρία και το εμπόριο διαμαντιών στην Αφρική μέχρι τις μάχες στην Ουκρανία το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία. Αλλά αφού αμφισβήτησε την εξουσία του Πούτιν - και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ταπείνωσε τον ρώσο ηγέτη - ερωτήματα σχετικά με τις εγγυήσεις που του δόθηκαν για την ασφάλειά του και τον ρόλο του στο μέλλον δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Οι παρατηρητές διερωτώνται πόσο έλεγχο θα μπορέσει να ασκήσει ο λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο στον Πριγκόζιν - αν όντως πάει στο Μινσκ - και, αν τον ακολουθήσουν οι δυνάμεις της Βάγκνερ, ποια απειλή θα αποτελέσουν για τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Τι συμβαίνει τώρα με τον όμιλο Βάγκνερ;

Πριν από την ένοπλη ανταρσία, δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι της Βάγκνερ έπαιζαν βασικό ρόλο στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αλλά οι ημέρες αυτού του στρατιωτικού σώματος έφθασαν στο τέλος τους και πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνουν οι μαχητές του. Οι κατηγορίες κατά των εμπλεκομένων στην ανταρσία φαίνεται να έχουν αποσυρθεί. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν στρατεύματα της Βάγκνερ να εγκαταλείπουν την πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, όπου είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές βάσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τώρα απλώς θα συνεργαστούν και θα ενσωματωθούν στον τακτικό ρωσικό στρατό - ή ακόμη και αν οι τακτικοί στρατιώτες της Ρωσίας θα υπηρετούν πρόθυμα στο πλευρό τους. Αραγε θα επιστρέψουν να πολεμήσουν στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, όπως προτείνουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης; Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι μαχητές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν δυτικά, αν όντως πάει στη Λευκορωσία - το πλησιέστερο σημείο από όπου η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Τι σκέφτεται ο ρωσικός λαός;

Η ομιλία του Πούτιν προς το έθνος, καθώς η κρίση εκτυλισσόταν, θεωρήθηκε ένδειξη του πόσο σοβαρά είδε την απειλή αλλά και την ανάγκη να επιβληθεί στο ρωσικό κοινό. «Πολλοί μέσα στην ελίτ θα κατηγορήσουν προσωπικά τον Πούτιν για το γεγονός ότι όλα πήγαν τόσο μακριά και ότι δεν υπήρξε εγκαίρως η κατάλληλη αντίδραση από τον πρόεδρο», έγραψε στο Telegram μια κορυφαία αναλύτρια της Ρωσίας, η Τατιάνα Στανόβαγια. «Ως εκ τούτου, όλη αυτή η ιστορία αποτελεί και  πλήγμα για τις θέσεις του Πούτιν». Αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συνολική ρωσική κοινή γνώμη, οι ηγέτες της χώρας ανησύχησαν από το θέαμα των πολιτών που χειροκροτούσαν τις μονάδες της Βάγκνερ στην πόλη Ροστόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα