Ρωσική επίθεση διαρκείας για το ταξίδι στην Οδησσό

Με ύφος σχεδόν… συναισθηματικό απευθύνθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό αλλά και στο Βουκουρέστι, όπου περιέγραψε στους συνέδρους του ΕΛΚ την επίθεση που έκανε η Ρωσία με βαλλιστικό πύραυλο, μερικά μέτρα πιο πέρα από το σημείο όπου βρισκόταν η ελληνική αποστολή. Η Μαρία Ζαχάροβα απευθύνθηκε στον Μητσοτάκη προσωπικά, μέσω του Telegram, σχολιάζοντας πως «εμείς δεν έχουμε εκφοβίσει την Ελλάδα

ή κανέναν άλλον». Και από εκεί και πέρα άρχισε ένας ιστορικός παραλληλισμός που ξεπερνά κάθε λογική… «Η Ευρώπη ήταν διαφορετική», έγραψε η Ζαχάροβα, «το Γ’ Ράιχ ήταν επίσης Ευρώπη. Για μια τέτοια ναζιστική Ευρώπη θα είμαστε πάντα εχθροί. Στο σοβιετικό ρωσικό σχολείο μου», έγραψε η Ζαχάροβα, «στο συνηθισμένο μάθημα μουσικής για κάθε μαθητή μας, μελέτησα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ηξερα και τη μουσική του και τη μοίρα του. Και αυτός ήταν εχθρός της Ευρώπης, της ναζιστικής Ευρώπης». Και κατέληξε απευθυνόμενη προσωπικά στον Πρωθυπουργό, και πάλι με μια έκκληση που πιθανολογώ πως δεν θα τον συγκινήσει: «Μην προδίδεις, Κυριάκο, τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!».

Κυρώσεις για Predator

Σας έχω ενημερώσει λεπτομερώς για τις βαριές κυρώσεις που επέβαλε το πανίσχυρο Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) της αμερικανικής κυβέρνησης στην Intellexa, την εταιρεία που έφτιαξε, διακινούσε και εξήγαγε το Predator από την Αθήνα, καθώς και στους δύο ιδρυτές της ομώνυμης κοινοπραξίας Ταλ Ντίλιαν και Σάρα Χάμου. Κι επειδή πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους για το ποια θα πρέπει να είναι η δέουσα αντίδραση των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, να σας πω ότι είχαμε ήδη την πρώτη σχετική ανακοίνωση από τη Μάλτα. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών της Μάλτας ανέφερε ότι, μετά τη σχετική δήλωση της OFAC, «ξεκίνησε τη διαδικασία ανάκλησης της μαλτέζικης υπηκοότητας ενός προσώπου που εμφανιζόταν στις κυρώσεις, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων των Ηνωμένων Πολιτειών, που αφορούσαν ένα νομικό και φυσικό πρόσωπο της Μάλτας».

Το «χρυσό διαβατήριο» του πρώην κατασκόπου

Το πρόσωπο, όπως θα προσέξατε, δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση, παρότι μας παραπέμπει στα δύο φυσικά πρόσωπα που «τιμώρησαν» οι ΗΠΑ. Οπως μου έλεγε πηγή που γνωρίζει καλά τη χώρα αυτή, όμως, δεν συνηθίζουν ούτως ή άλλως να δημοσιεύουν καταλόγους όσων έχουν αποκτήσει τη μαλτέζικη υπηκοότητα μέσω του προγράμματος επενδυτών που είναι γνωστό και ως «χρυσό διαβατήριο». Διότι οι πληροφορίες λένε πως περί αυτού πρόκειται και πως ο περί ου ο λόγος είναι ο Ντίλιαν, ο οποίος συνηθίζει να μετακινείται από χώρα σε χώρα κάθε φορά που βρίσκεται εκτεθειμένος. Οι πληροφορίες πάντως λένε πως τώρα βρίσκεται στην Ελβετία.

Κασσελάκης για Βουλή

Νομίζω, πλέον, μπορούμε να μιλάμε για επίσημη επιβεβαίωση των ρεπορτάζ που ήθελαν τον Στέφανο Κασσελάκη να εξετάζει την περίπτωση της παραίτησης του Οθωνα Ηλιόπουλου και όλων των επιλαχόντων τού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που μεσολαβούν για να καταλάβει αυτός τη βουλευτική του έδρα. Οχι ότι αμφιβάλλαμε ότι ισχύει, αλλά η Ζωρζέτα Λάλη, νομικός με μακρά καριέρα στην Κομισιόν που ήταν στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε χθες (στο ethnos.gr) ότι ο Κασσελάκης τής τηλεφώνησε και τη ρώτησε εάν προτίθεται να παραιτηθεί στην περίπτωση που έκαναν το ίδιο και οι υπόλοιποι επιλαχόντες. Και του απάντησε πως «ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου». Δυστυχώς για τον Στέφανο, διότι ακούω ότι οι υπόλοιποι επιλαχόντες θα τον διευκόλυναν. Αλλά και ενδιαφέρουσα η στάση της Λάλη, η οποία δεν ήταν και μια υποψήφια του κομματικού μηχανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα