Σε αδιέξοδο οι αγρότες στην Ευρώπη – Μονόδρομος ο αγώνας

Οι αγρότες στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους και κλείνοντας δρόμους με τα τρακτέρ τους.

Στη Γαλλία έγινε πολυήμερη κατάληψη δρόμων του Παρισιού και διαδηλωτές έριξαν κοπριά έξω από κυβερνητικά κτήρια. Παράλληλα, διαδηλωτές

πέταξαν αβγά στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, στις Βρυξέλλες γκρέμισαν και το άγαλμα ενός Βρετανού βιομήχανου. Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι, με τις διαμαρτυρίες τους να είναι εντονότερες στη χώρα μας, στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι καταστροφές που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις χώρες τους, τα διεθνή μπλόκα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι «πράσινες» πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έριξαν λάδι στη φωτιάς της οργής τους, ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής τους και τους οδήγησαν στους δρόμους.

Γενικότερα, οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Η πρώτες σφοδρές αντιδράσεις

Οι έντονες αντιδράσεις στο μπλοκ ξεκίνησαν το 2019 στην Ολλανδία, όταν οι αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους της χώρας. Η διαμαρτυρία τους ήταν ενάντια στους νέους περιορισμούς στις εκπομπές αζώτου των αγροκτημάτων.

Το 2023, τη σκυτάλη πήραν οι αγρότες στην Πολωνία, όπου επίσης αποκλείστηκαν δρόμοι, με τους αγρότες να καλούν την κυβέρνηση της χώρας να αναβιώσει τις πολιτικές που είχαν ήδη αρθεί μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Στη Γερμανία, περίπου 10.000 αγρότες διαδήλωσαν ενάντια στις περικοπές των επιδοτήσεων καυσίμων οι οποίες έγιναν στα μέσα του Ιανουαρίου. Το γεγονός πυροδότησε την οργή των αγροτών της χώρας, που αντέδρασαν έντονα.

Συσσωρευμένη δυσαρέσκεια

Αναλυτές λένε ότι οι εν λόγω διαμαρτυρίες είναι εκδήλωση μιας «συσσώρευσης δυσαρέσκειας». Οι κύριοι παράγοντες που πυροδότησαν αυτές τις συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών και των κυβερνήσεων των χωρών τους είναι οι νέοι «πράσινοι» κανονισμοί, οι προαναφερθείσες καταστροφές που υπέστησαν και το γεγονός ότι ο πόλεμος εκτόξευσε τις τιμές υλών που χρησιμοποιούν για να παράγουν τα προϊόντα τους.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράχθηκαν σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος αύξησε και το ενεργειακό κόστος, κάτι που έσφιξε περαιτέρω τη θηλιά στον λαιμό των αγροτών.

Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που επίσης πλήττει τους αγρότες. Η διαρκής έλλειψη νερού, οι ξηρασίες, η διάβρωση του εδάφους και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες προσθέτουν περισσότερα δεινά στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το ελληνικό δράμα

Περίπου το 20% των ετήσιων γεωργικών εσόδων έχει «καεί» στην Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους πληγέντες παραγωγούς τροφίμων.

Στη Γερμανία, οι αγρότες αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να καθυστερήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο ντίζελ -μόνο και μόνο για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της-, απόφαση που αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Οι απαγορεύσεις φυτοφαρμάκων και οι φθηνές εισαγωγές διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ξεσηκωμό των αγροτών στη Γαλλία. Επιπλέον, οι αγρότες στη Ρουμανία έχουν υποβάλει συνολικά 47 αιτήματα προς την κυβέρνηση της χώρας. Η Ρουμανία αποτελεί τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτών.

Τα περιθώρια κέρδους των αγροτών έχουν μειωθεί σε περιόδους ύφεσης, όχι μόνο για τις τιμές που παίρνουν για τα προϊόντα τους, αλλά και λόγω του πολύ αυξημένου κόστους παραγωγής. Σήμερα, όμως, τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οι κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει και με την ελληνική, επικαλούμενες οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από διεθνείς εξελίξεις, λαμβάνουν μέτρα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των αγροτών, με το μέλλον του κλάδου να μοιάζει δυσοίωνο και οι κινητοποιήσεις μονόδρομος.

Keywords
Τυχαία Θέματα