Σε Χάμα, Ιντλίμπ και Ντεραά μεταβαίνουν οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου

«Νιώθαμε ότι μιλάμε στο κενό, είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον Αραβικό Σύνδεσμο» δήλωσαν κάτοικοι της Χομς, που ήταν ο πρώτος σταθμός της αποστολής των Αράβων παρατηρητών. «Υπάρχουν κάποιες περιοχές, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά τίποτα το τρομακτικό, τουλάχιστον όσο είμαστε εδώ.

Τα πράγματα είναι ήρεμα και δεν υπάρχουν συγκρούσεις» είχε δηλώσει ο επικεφαλής των παρατηρητών, ο Σουδανός στρατηγός Μουσταφά Ντάμπι.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο Ντάμπι προχώρησε σε νέα δήλωση,

σημειώνοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση. Να δώσουν στους παρατηρητές «μία ευκαιρία» ζήτησαν από τους αντικαθεστωτικούς οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν ήταν παρά η πρώτη μέρα και ήταν σε μια μικρή συνοικία της πόλης Χομς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, επισημαίνοντας: «Πρέπει να αφήσουμε τους παρατηρητές να αναπτυχθούν, να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και να εκφράσουν την κρίση τους». «Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τομείς, προκειμένου να προβούν σε πλήρη έρευνα» πρόσθεσε, ζητώντας οι παρατηρητές να καταφέρουν να συναντηθούν «με όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της αντιπολίτευσης».

Κατά την επίσκεψή τους στη Χομς οι παρατηρητές περικυκλώθηκαν αρκετές φορές από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ζητούσαν προστασία. Σύμφωνα με το BBC, οι εικόνες αυτές αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα στις πόλεις Χάμα, Ιντλίμπ και Ντεραά.

Στην πόλη Χάμα οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν επί δύο ημέρες να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Σύρου προέδρου, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας επεμβαίνουν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και εκρηκτικά. Σύμφωνα μάλιστα με τους ακτιβιστές, θα είναι αδύνατο οι πολίτες να έρθουν σε επαφή με τους παρατηρητές, χωρίς να το γνωρίζει το καθεστώς.

Οι ταραχές συνεχίζονται, επίσης, στις πόλεις Ιντλίπ και Νταραά, όπου την περασμένη Τρίτη οι αντικαθεστωτικοί επιτέθηκαν εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, με αποτέλεσμα τέσσερις στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό μεταδίδει ότι οι παρατηρητές δέχονται έντονες επικρίσεις. Οι ακτιβιστές τους κατηγορούν ότι δεν παρουσιάζουν την αλήθεια και τους επικρίνουν για το γεγονός ότι δεν κινούνται ανεξάρτητα μέσα στη χώρα, αλλά βασίζονται στο καθεστώς τόσο για τις μετακινήσεις τους όσο και για την ασφάλειά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα