Σε εξέλιξη η συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας για τα νέα μέτρα

Εκτιμάται ότι αν εφαρμοσθεί στο σύνολό του το πακέτο μέτρων που ζητεί η τρόικα, η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων θα σκαρφαλώσει στο 25%.

Ήδη οι εργαζόμενοι μετρούν απώλειες της τάξεως του 15% τουλάχιστον.

Άλλο θέμα που απασχολεί τη συνάντηση είναι τα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλότερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν τώρα λόγο για ύφεση που θα ξεπεράσει το 3,5%.

Σχετικά με το έλλειμμα

του 2011, εκτιμάται ότι έκλεισε στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ, καθώς οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό.

Τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη τα στοιχεία, εκτός από τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα, και για την ανάγκη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για εφέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%. Το «ψαλίδι» θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2012, ο τελευταίος, αναθεωρημένος, στόχος για το έλλειμμα του 2011 ήταν 9%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για έλλειμμα πάνω από 9,5%.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, είπε ότι «το PSI στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο», αλλά, όπως πρόσθεσε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το οικονομικό πρόγραμμα.

Η διαπραγμάτευση που γίνεται επ' αυτού με την τρόικα είναι «στο τελικό στάδιο» και μέσα στην ημέρα «θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι παραμένει ανοιχτό «όλο το πακέτο της ανταγωνιστικότητας» που «περιλαμβάνει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στην αγορά εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα