Σεισμός Τουρκία: Αδιανόητη τραγωδία – «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες – Live όλες οι εξελίξεις

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 21.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 50.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει, ενώ «σβήνουν» οι ελπίδες για

επιζώντες.

Ο Ερντογάν παίζει το κεφάλι του

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας  μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με τις θερμοκρασίες να κινούνται υπό του μηδενός. Οι συνεχείς, δε, μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι.

Τα nea παρακολουθούν και μεταδίδουν τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Όλες οι εξελίξειςΔείτε LIVE εικόνα από το A Haber13:27 Δεκατέσσερα φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στο βόρειο τμήμα της Συρίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα στη βόρεια Συρία από την Τουρκία. Τι εξετάζει η Άγκυρα σχετικά με τα συνοριακά περάσματα;

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12:58 Θρήνος για τους νεκρούς μαθητές αθλητές από την Αμμόχωστο – Σκοτώθηκαν στον σεισμό

Θρήνος επικρατεί στην Αμμόχωστο αφού πολλά παιδιά από ομάδα βόλεϊ είναι νεκρά. Οι άτυχοι μαθητές καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Isias όπου βρίσκονταν στην πόλη Αντιγιαμάν στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:31 Ο χρόνος τελειώνει για τους εγκλωβισμένους

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία και Συρία με τους διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο και τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν.

Δείτε το ρεπορτάζ του Al Jazeera:

12:25 Οικογένεια ανασύρθηκε μετά από 101 ώρες στα συντρίμμια

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες εδώ

12:05 Συνεχίζεται το θρίλερ για τον εντοπισμό των Ελλήνων στην Αντιόχεια

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

11:45 «Ψίθυροι» για μετάθεση των εκλογών στην Τουρκία μετά τις κραυγές από τα συντρίμμια

Την ώρα που οι διασώστες επιχειρούν ακόμη στα χαλάσματα σώζοντας ζωές, οι κραυγές των συγγενών θυμάτων από τις ισοπεδωμένες περιοχές φτάνουν μέχρι τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τι θα εξαρτηθεί η μετάθεση των εκλογών;

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

11:15 Ξεπέρασαν οι νεκροί τον τραγικό απολογισμό του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη το 1999

Οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, που έπληξαν και τη γειτονική Συρία, είναι πλέον περισσότεροι από τον ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999.

Εκείνος ο σεισμός θεωρείτο ο πιο φονικός που σημειώθηκε στην Τουρκία για δεκαετίες. Ο απολογισμός της εποχής έκανε λόγο για περίπου 18.000 νεκρούς από τα 7,6 Ρίχτερ που είχαν πλήξει την Πόλη.

Σήμερα Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι νεκροί από τους τωρινούς σεισμούς στην Τουρκία έφτασαν τους 18.342. Στη Συρία έχουν σκοτωθεί άλλοι 3.377 άνθρωποι.

10:52 Το μεγαλείο της αυταπάρνησης – Διασώστης δίνει τις μπότες του σε επιζώντα

Οι διασώστες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιζώντες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

10:28 «Το ρήγμα της θάλασσας του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο»

«Θα γίνει ο σεισμός, τον περιμένουμε…». Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ενδεχόμενο σεισμού παρόμοιου με της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά και για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν ζωντανούς στα χαλάσματα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:04 Νέο θαύμα στα συντρίμμια

17χρονη ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 90 ώρες στα ερείπια.

Η κοπέλα ήταν επί 90 ώρες καταπλακωμένη από τα συντρίμμια σε βάθος 8 μέτρων. Κάθε ώρα έδινε τη δική της μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, περιμένοντας τα μέλη των συνεργείων να την σώσουν από τον θάνατο.

09:24 Ελπίδα μέσα στα συντρίμμια στην Τουρκία

Τον γύρο των τουρκικών κοινωνικών δικτύων έκανε η είδηση για τη διάσωση βρέφους 10 ημερών με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες.

90. saat mucizesi! 10 günlük Yağız bebek herkesi ağlattı. #deprem #mucize #yagizbebek https://t.co/b6qOIAfjgN pic.twitter.com/BKtFqInTNi

— Patronlar Dünyası (@patronlar) February 10, 2023

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

09:10 Ξεπέρασαν τους 21.600 οι σεισμοί

Αυξάνονται κάθε λεπτό που περνάει οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

08:09 Παναγιώτης Καρύδης: «Τα κτίρια τινάχτηκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες»

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» από την Τουρκία.

07:22 Τουρκία: Ο Εγκέλαδος, ο Ερντογάν και η «Συμμορία των Πέντε»

Οι μετασεισμοί γίνονται εν τω μεταξύ και πολιτικοί, φτάνοντας μέχρι την Άγκυρα και το προεδρικό γραφείο, καθώς η λαϊκή οργή από την ολιγωρία και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού εντείνεται και τα ερωτήματα για κακοτεχνίες και ενδημική διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα πληθαίνουν.

07:17 Συγκλονίζουν οι διάλογοι των διασωστών με τα εγκλωβισμένα παιδιά

Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών να εντοπίσουν επιζώντες στα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Συγκλονίζουν οι διάλογοι που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, με εγκλωβισμένα παιδιά να μιλούν στους σωτήρες τους.

06:45 Έξαλλοι οι πολίτες με τον Ερντογάν

Ενδεικτικό της οργής των Τούρκων πολιτών προς την κυβέρνηση, είναι το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα, ενός Τούρκου πολίτη, του Χακάν Τανριβερντί, προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

06:39 Πώς σώθηκαν μητέρα και κόρη μετά από 92 ώρες κάτω από τα ερείπια

Βίντεο του Anadolu παρουσιάζει τη διάσωση μητέρας και κόρης στην επαρχία Καχραμανμαράς που χτυπήθηκε σκληρά από τον σεισμό.

Mother and daughter rescued from the rubble after 92 hours during search and rescue operations in southern Kahramanmaras province https://t.co/HqU62FsdeD pic.twitter.com/enf9eMel6M

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 10, 2023

06:13 Σώθηκε μετά από 96 ώρες στα συντρίμμια

Άλλος ένας άνθρωπος σώθηκε μετά από τις πυρετώδεις προσπάθειες των διασωστών στην Καχραμανμαράς. Ο Άλμπερτ Σάκμα, 26 ετών, διασώθηκε την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με το Al Jazeera.

O 26χρονος βρισκόταν σε κτίριο που είχε καταρρεύσει στην Καχραμανμαράς, στο προάστιο Ντολγκαντέρογλου.

04:28 «Μην εγκαταλείπετε την ελπίδα»

Τα διασωθέντα θύματα γίνονται φάροι ελπίδας σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρακτορείο παρουσιάζει αρκετές περιπτώσεις διάσωσης εγκλωβισμένων, προβάλλοντας την ιστορία του 24χρονου Dogan Akkok, ο οποίος έγραψε στα συντρίμμια τις λέξεις «Μην εγκαταλείπετε την ελπίδα» και διασώθηκε έπειτα από 64 ώρες.

00:30 Ξεπέρασαν τους 21.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκίας

Ανεβαίνει η μακρά λίστα των νεκρών σε Συρία και Τουρκία καθώς πλέον έφτασε τις 21.000.

Στην Τουρκία σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί είναι 17.674 και οι τραυματίες 72.879.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.377. Στη βορειοδυτική Συρία στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες οι νεκροί είναι 2.030 ενώ στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση είναι 1.347.

Οι τραυματίες συνολικά στη Συρία έχουν φτάσει τους 5.2455.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες έχει φτάσει τους 21.051 και υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί.

00:14  Προεκλογικό σόου σε νοσοκομείο έστησε ο Ερντογάν

Τη στιγμή που η Τουρκία θρηνεί περισσότερους από 17.000 νεκρούς και πάνω από 70.000 τραυματίες από τον σεισμό και υπάρχουν πολίτες που του ασκούν σκληρή κριτική κατηγορώντας την κυβέρνηση του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για ελλιπή προετοιμασία και για αργά αντανακλαστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ανατρέψει το σκηνικό και να δώσει ένα συν στην εικόνα του.

Έτσι την ώρα που η δημοτικότητα του είναι στα τάρταρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κοιτάει να εκμεταλλευτεί τους σεισμούς για πολιτικό όφελος, χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά κόλπα.

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει στις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Κιλίς για να επισκεφθεί τραυματισμένους πολίτες, με τους οποίους συνομίλησε, έχοντας στο πλάι του πλήθος από κάμερες.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geldiği Kilis’te Devlet Hastanesinde tedavi gören depremzedeleri ziyaret etti https://t.co/oRAPSr7i3g

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 9, 2023

00:00  Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «καθ’ οδόν» για την Συρία

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι «καθ’ οδόν» για την Συρία, που επλήγη τη Δευτέρα, όπως και η γειτονική Τουρκία, από τον ισχυρό σεισμό, ο συνολικός απολογισμός του οποίου ξεπερνά ήδη τους 20.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.

«Είμαι καθ’ οδόν για την Συρία, όπου ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παροχή της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό, βασιζόμενος στη μακροχρόνια δουλειά μας στη χώρα», έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

23:38 Όταν η πολιτική δεν υπολογίζει ούτε τους νεκρούς – Τα «παιχνίδια» Ερντογάν και Άσαντ και η δύσκαμπτη Δύση

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών της Δευτέρας, οι προσπάθειες διάσωσης εντείνονται στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, με χιλιάδες εργαζόμενους σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να σπεύδουν σε βοήθεια.

Η προσπάθεια διάσωσης, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσεται, κυρίως λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί παράγοντες που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις, σημειώνει το Gzero σε ανάλυσή του.

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες να μιλάμε για την «διπλωματία των σεισμών», κυρίως αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς, ωστόσο, είναι καιρός να μιλήσουμε – και να κάνουμε και κάτι γ’ αυτό – για την πολιτική που «παίζουν» κάποιοι πολιτικοί πάνω στα χαλάσματα και τους χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας βρίσκεται πλέον και πάλι υπό τον έλεγχο του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται από τη Δύση ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του τουλάχιστον εννέα φορές από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Μάλιστα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα πακέτο έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Συρία, παραμένει ασαφές πώς θα διανεμηθεί, ιδίως καθώς το καθεστώς Άσαντ απαιτεί να περνάει όλη η βοήθεια από τη Δαμασκό.

23:20 Πρώτα ήρθε ο πόλεμος, μετά ο σεισμός και στο τέλος η πλημμύρα – Εγκαταλείπουν το Αλ Τλουλ

Το Αλ Τλουλ, μια κωμόπολη της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πάνω στον ποταμό Ορόντη, αφού γλίτωσε από τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας και την Πέμπτη πλημμύρισε όταν έσπασε ένα φράγμα, αναγκάζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους να φύγουν προς αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Τρεις κάτοικοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι από τον σεισμό σκοτώθηκαν 35-40 άνθρωποι. Τα περισσότερα κτίρια είτε γκρεμίστηκαν, είτε υπέστησαν ζημιές.

Μετά τον σεισμό, οι ντόπιοι ανακάλυψαν ρωγμές στο κοντινό φράγμα και προσπάθησαν να το ενισχύσουν χρησιμοποιώντας σακιά με άμμο, είπε ο Αμπντελραχμέν αλ Τζάσιμ. Όμως οι βροχές που έπεφταν όλη την εβδομάδα – και δυσχέραιναν και το έργο των σωστικών συνεργειών – φούσκωσαν τον ποταμό.

Τη στιγμή που ακουγόταν το κάλεσμα για την προσευχή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, το φράγμα υποχώρησε και τα νερά κάλυψαν τα χωράφια. Η λάσπη μέσα στα σπίτια, που είχαν απομείνει όρθια, έφτανε μέχρι το γόνατο.

«Γυναίκες και παιδιά τώρα μένουν κάτω από τις ελιές, χωρίς τίποτα. Και από ποιον να ζητήσεις βοήθεια; Όλοι έχουν καταστραφεί. Ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε ο Τζάσιμ.

23:02 Συρία και Τουρκία απειλούνται και από μολύνσεις – Φόβοι για έξαρση χολέρας

Ο σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία έχει δημιουργήσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο, καθώς περισσότεροι από 20.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί ενώ δημιουργείται και μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση αφού χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι μείνουν πίσω, καθώς πλέον ελοχεύει ο κίνδυνος για έξαρση λοιμώξεων και επιδημιών όπως η χολέρα, αφού το νερό δεν θα είναι καθαρό.

22:43 Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα.

22:21 Θα είναι το τέλος του Ερντογάν ο σεισμός; Η άνοδος και η πτώση στα χαλάσματα

Πιθανή είναι η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο καθώς η καταστροφική κλίμακα του φονικού σεισμού της Δευτέρας που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 17.000 νεκρούς φαίνεται πως αποτελεί ένα τεράστιο και ίσως το πιο τελευταίο πλήγμα στη δημοτικότητά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την ίδια ευρεία αποδοχή από τον τουρκικό λαό καθώς η εικόνα έχει ήδη διαβρωθεί σημαντικά από την αύξηση του κόστους ζωής και τον καταποντισμό της λίρας με τις δημοσκοπήσεις πριν τον καταστροφικό σεισμό να δείχνουν πως ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη κατάσταση εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται πως τον πρόλαβαν.

Ο σεισμός και οι δυσκολίες εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής στις 10 επαρχίες που επλήγησαν και έχουν τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες ίσως βάλει «φρένο» στα σχέδια του Ερντογάν με έναν Τούρκο αξιωματούχο να αφήνει ανοιχτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών.

22:05 Αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα Τουρκίας η Χατάισπορ

Η Χατάισπορ αποσύρθηκε από την τουρκική Superlig μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2), όπως δήλωσε την Πέμπτη (9/2) ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Σωματείων, Αλί Κοτς.

Ο Γκανέζος εξτρέμ της Χατάισπορ, Κρίστιαν Άτσου, παραμένει αγνοούμενος, παρά τις συγκρουόμενες πληροφορίες των πρώτων 48 ωρών και το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου είπε στις αρχές της εβδομάδας ότι είχε διασωθεί τραυματισμένος από τα ερείπια και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου Τανέρ Σαβούτ εξακολουθεί να αγνοείται ή βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.

21:47 Τι είναι το «pancake collapse» και γιατί δυσχεραίνει το έργο των διασωστών

Ένα μεγάλο «γιατί» αιωρείται πάνω από τα συντρίμμια. Γιατί τα κτίρια έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα και γιατί έπρεπε οι ζωές αθώων ανθρώπων να θυσιαστούν στον βωμό πρόχειρων και οικονομικών οικοδομικών σχεδίων;

Εκτιμάται ότι σχεδόν 4.000 κτίρια διέλυσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και κατέρρευσαν με την «μορφή τηγανίτας» («pancake collapse»).

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτόν τον τρόπο κατάρρευσης κτιρίων μετά από σεισμό.

Με τον τρόπο είχαμε δει κτίρια να καταρρέουν το 2021 στο Μαϊάμι. Πού οφείλονται όμως και γιατί μπορεί να αποβούν μοιραίες;

Το «pancake collapse» ονομάστηκε έτσι για τον τρόπο με τον οποίο τα πατώματα που καταρρέουν προσγειώνονται και στοιβάζονται καθώς πέφτουν, όπως εξηγεί ρεπορτάζ του CNN.

21:24 Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ζευγάρι Ελλήνων αγνοείται στην Αντιόχεια

Επιβεβαιώθηκε η είδηση πως υπάρχουν ‘Έλληνες αγνοούμενοι στα χαλάσματα από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Μάλιστα παρότι αρχικά ήταν γνωστό πως πρόκειται για έναν Έλληνα, τελικά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς, ότι  ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται  στην πόλη της Αντιόχειας.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές ευθύς μόλις περιήλθε η σχετική πληροφορία η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

21:03 Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Ανεβαίνει σημαντικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία καθώς πλέον έχει ξεπεράσει τους 20.000.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι νεκροί έφτασαν τους 17.406, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 71.806.

Στη Συρία ανέρχονται σε 3.317, οι σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, οι 1.970 στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες και οι 1.347 στα σημεία που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Οι τραυματίες στη Συρία είναι 5.245, οι 2.295 στις κυβερνητικές περιοχές και οι 2.950 στις περιοχές που εκλέγουν οι αντάρτες.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 20.723.

20:11 Συγκλονιστικό βίντεο – Διασώστες βγάζουν από τα χαλάσματα βρέφος και τη μητέρα του 81 ώρες μετά

Οι διασώστες συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση μάχες ώστε να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια ακόμα και 80 ώρες καταφέρνουν «θαύματα» και δώρα ζωής.

Συγκεκριμένα οι ομάδες που επιχειρούν στην επαρχία Καχραμανμάρας στην Τουρκία κατάφεραν την Πέμπτη να βγάλουν ζωντανούς από τα χαλάσματα τον μόλις ενός έτους Ραχάφ και την 30χρονη μητέρα του, Ελά Χαμόκο, με καταγωγή από τη Συρία, οι οποίοι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν στα ερείπια για 81 ώρες!

Kahramanmaraş’ta devam eden arama kurtarma çalışmalarında 1 yaşındaki bebek ve annesi 81 saat sonra kurtarıldı https://t.co/80dVqDWE7i pic.twitter.com/nn6lBjI35Y

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 9, 2023

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

19:52 Αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια Βρετανία και Γερμανία

Η Γερμανία θα αυξήσει κατά 26 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παράσχει στη Συρία, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των Σύρων πολιτών, μετά τον ισχυρό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 3.200 ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στη Βηρυτό αναφέρεται ότι χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ιδίως στις βορειοδυτικές περιοχές όπου ζουν χιλιάδες Σύροι οι οποίοι εκτοπίστηκαν λόγω του 12ετούς πολέμου στη χώρα τους.

«Η Γερμανία μπορεί να βασιστεί στους στενούς δεσμούς της με διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική Συρία, καθώς ήδη παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτήν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια, ύψους τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων λιρών, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ίδια περιοχή.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των σεισμών και τη δυσκολία πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στα Λευκά Κράνη (τους εθελοντές πολιτικής προστασίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες) πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση.

19:29 Αναφορές για Έλληνα εγκλωβισμένο στα συντρίμμια

Έλληνας ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων στην ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη της Αντιόχειας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος ενημερώθηκε ότι πρόκειται για έναν Έλληνα ο οποίος είναι παντρεμένος με μία γυναίκα ορθόδοξη, συριακής καταγωγής. Και οι δυο τους, είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενός κτιρίου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του γαμπρού του, το ζευγάρι βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από τα χαλάσματα από την πρώτη ημέρα από την πρώτη ημέρα που ο ισχυρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ χτύπησε τη γειτονική χώρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:58 Μωρό βρισκόταν 55 ώρες στα συντρίμμια – Η μητέρα του το θήλαζε για να το κρατήσει ζωντανό

Τελικά συμβαίνουν θαύματα κάτω από τα χαλάσματα του σεισμού στην Τουρκία, ενώ οι διασωστικές ομάδες απεγκλωβίζουν τους επιζήσαντες.

Περίπου 55 ώρες μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη νότια Τουρκία, οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια ένα κοριτσάκι 18 μηνών.

Η Masal διασώθηκε κάτω από τα συντρίμμια του σεισμού στην επαρχία Καχραμανμάρας, όπου είχε το επίκεντρό του.

• TSK arama kurtarma ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, enkazda dinleme yaptı
• Enkazdan ses alan ekipler, tünel açtı
• Baba, büyük mutluluk yaşadı

Kahramanmaraş’ta 1,5 yaşındaki Masal depremden 55 saat sonra enkazdan çıkarıldı https://t.co/gPrx41lbDl pic.twitter.com/rq2vecPj70

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 8, 2023

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:35 Η ελληνική αποστολή ανακάλυψε ρήγμα εκατοντάδων μέτρων

Η ελληνική επιστημονική αποστολή που βρίσκεται στην Τουρκία μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:12 Σκυλάκι διασώθηκε μετά από 61 ώρες

Μια ακόμη διάσωση συγκίνησε στην σεισμόπληκτη Τουρκία, αυτήν την φορά ενός μικρού σκύλου στην τουρκική περιοχή του Ισκεντερούν.

Κάπου μέσα στα χιλιάδες ισοπεδωμένα κτίρια τα σωστικά συνεργεία απεγκλωβίζουν ζωντανό και κατατρομαγμένο ένα τραυματισμένο σκυλάκι.

Το σκυλί βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα για 61 ώρες.

Μόλις τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το τετράποδο και κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν αρκετοί ήταν ήδη εκείνοι που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το παραλάβουν για να μπορέσει να αναρρώσει.

Dog rescued from rubble in Turkish Iskenderun

The puppy sat under the rubble for 61 hours, now everything is fine with him. Many are already ready to pick him up so that he can finally recover.
. pic.twitter.com/spAfgWDHjO

— J. Malkova (@CanadianKitty1) February 9, 2023

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:55 Η ιστορία πίσω από την πιο συγκλονιστική φωτογραφία του σεισμού στην Τουρκία

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες από τον σεισμό στην Τουρκία είναι αυτή που δείχνει έναν πατέρα στην επαρχία Καχραμανμάρας που κρατούσε στα χαλάσματα το χέρι της νεκρής κόρης του.

Ο φωτογράφος Αντέμ Αλτάν κατέγραψε το συγκλονιστικό στιγμιότυπο που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο.

Φωτογράφος επί 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αντέμ Αλτάν δούλευε ως φωτορεπόρτερ και κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Καχραμανμάρας, επίκεντρο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μόνο στην Τουρκία και αφηγήθηκε την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:36 Πόσο καιρό θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθούν Τουρκία και Συρία

Με χιλιάδες κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια σε δεκάδες πόλεις στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό της Δευτέρας, αξιωματούχοι λένε ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι τα τοπία των δρόμων σε αυτές τις πληγείσες περιοχές να μοιάζουν με τον παλιό τους εαυτό.

Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει πολύ, ίσως τουλάχιστον μια δεκαετία, δήλωσε την Πέμπτη ο Kevin McCue, μέλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Σεισμών Μηχανικών.

«Η Τουρκία έχει καλό χάρτη κινδύνου και οικοδομικούς κώδικες, αλλά δεν τους έχει ακολουθήσει», είπε ο McCue στους New York Times, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που κατέρρευσαν πολλά κτίρια τη Δευτέρα αποκάλυψε την κακή πρόσφυση των δομικών υλικών και τα μη ασφαλή δομικά στοιχεία.

Αφού καθαρίσουν τα συντρίμμια στις πληγείσες περιοχές, οι υπάλληλοι πρέπει να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις στα κτίρια που παραμένουν όρθια. Από την Πέμπτη, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν στη βορειοδυτική Συρία και σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να μείνουν ακόμη μέρες ή εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η εκκαθάριση και η ανοικοδόμηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:09 Ακύρωσε ξανά την αποστολή βοήθειας της Κύπρου η Τουρκία

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν – για την ώρα τουλάχιστον – καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κος Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:40 Συγκλονιστική εικόνα – Μωράκι 20 ημέρων διασώθηκε –  Κρατούσε μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του

Μια από τις πιο συγκινητικές εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με τους διασώστες να ανασύρουν ακόμα επιζήσαντες, τρεις μέρες μετά τον Εγκέλαδο.

Γροθιά στο στομάχι η διάσωση ενός βρέφους 20 ημερών, του Kerem Ağırtaş, ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος μέσα στο δωμάτιό του και κρατούσε στο χέρι του μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:23 Ξεπέρασαν τους 19.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει φτάσει τους 16.170. Επίσης οι τραυματίες είναι 64.194.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 bin 170 kişinin hayatını kaybettiğini, 64 bin 194 kişinin yaralandığını açıkladı. pic.twitter.com/37yRPObAj3

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 9, 2023

Στη Συρία οι νεκροί δυτικές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση ανέρχονται σε 1.262. Στις περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη οι νεκροί ανέρχονται σε 1.930. Επίσης 5.158 είναι οι τραυματίες.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες από τους φονικούς σεισμούς φτάνει τους  19,362, με τις εκτιμήσεις να είναι δερματικές και να υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί καθώς οι ελπίδες για επιζώντες στα χαλάσματα όσο παίρνουν οι ημέρες μειώνονται.

16:00 Η τουρκική πρεσβεία ευχαριστεί στα ελληνικά για την ανθρωπιστική βοήθεια

«Σας ευχαριστούμε πολύ». Αυτό γράφει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων.

Σας ευχαριστούμε πολύ!@GSCP_GR @StylianidesEU @GreeceInTurkiye https://t.co/PscENIdxRq

Turkish Embassy in Athens (@TC_Atina) February 9, 2023

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:33 Ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας κατηγορεί την ΕΜΑΚ για…κατασκοπεία

Την ώρα που ο τουρκικός Τύπος και οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνούν τους Έλληνες διασώστες, ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί… έφθασε στο σημείο να επιτεθεί στους άνδρες της ΕΜΑΚ και τους εθελοντές που δίνουν ηρωική μάχη με το χρόνο και το ψύχος στη γειτονική χώρα.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:14 Πόσες ημέρες μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι στα συντρίμμια;

Οι εικόνες από τις ανασύρσεις παιδιών από τα χαλάσματα κάνουν τον γύρω του κόσμου. Οι διασώστες δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς.

Πόσο όμως μπορούν να αντέξουν οι επιζώντες κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια;

Σε ανάλυσή του το Associated Press δίνει την απάντηση, λέγοντας πως οι εγκλωβισμένοι μπορούν να επιβιώσουν έως και μια βδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους τραυματισμούς τους, τον τρόπο εγκλωβισμού τους και τις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:32 Οργή στην Τουρκία μετά το μπλόκο στο Twitter

Την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση υποχρέωσε τους παρόχους να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Twitter, μια ημέρα αργότερα όμως ήρε το μπλόκο λέγοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι θα συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» σχετικά με την τραγωδία.

Η προσωρινή φραγή στο Twitter, στο οποίο βασίζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής για να αναζητήσουν τους δικούς τους και να συντονίσουν την παροχή βοήθειας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσπάθεια καταστολής των διαμαρτυριών για τη διαχείριση της κρίσης,

O αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαϊάν δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τη διεύθυνση του Twitter και υπενθύμισε την ευθύνη της εταιρείας στην πρόληψη της διασποράς ψευδών ειδήσεων την ώρα που συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:09 Επιστολή συμπαράστασης έστειλαν οι 27 στον Ερντογάν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για τον καταστροφικό σεισμό και την οδύνη τους για τα θύματα. Η επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο, την οποία υπογράφουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:

«Οι άνθρωποι σας βιώνουν μια οδυνηρή δοκιμασία. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την καταστροφική απώλεια ζωών μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι και λυπημένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής.

Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και με όλους εκείνους που ακόμη περιμένουν νέα. Ευχόμαστε στους πολλούς τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Σε αυτές τις φρικτές συνθήκες, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους διασώστες που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να σώσουν ζωές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας ενόψει αυτής της τραγωδίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:03 Η συγκλονιστική digital art εικόνα για το έργο της ΕΜΑΚ που έγινε viral

Με μία συγκλονιστική digital art εικόνα, ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδης, τέως Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης στους συναδέλφους του που δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν ζωές στις περιοχές της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς.

Η εικόνα, που αποτυπώνει μια φανταστική σύνθεση σύμφωνα με τον δημιουργό, έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες σε ελληνικά και τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, αντικατοπτρίζοντας πλήρως την προσφορά των ανδρών της ΕΜΑΚ στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:32 Πώς οι χιλιάδες νεκροί επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Την ώρα που ο πόνος και η οργή για τις χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία συνεχίζεται, την ώρα που διασώστες από αρκετές χώρες ψάχνουν ακόμη για ζωντανούς στα συντρίμμια, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε 10 επαρχίες , θα επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Τρείς σχεδόν μήνες πριν τις εκλογές που προκήρυξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στη γειτονική χώρα.

Ο σεισμός της Δευτέρας έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα, με τους πολίτες να μην έχουν συνειδητοποιήσει ίσως ακόμη το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ενώ η πρόβλεψη Tούρκου σεισμολόγου για τη «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς μιλά ακόμη και για πάνω από 180.000.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:10 Ανέσυραν ζωντανό 7χρονο παιδί από τα χαλάσματα μετά από 70 ώρες

Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών με το χρόνο για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 16.000.

Οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα παιδί που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια. Ο 7χρονος Αχμέτ Ερντέμ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Αντιγιαμάν 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:44 Πώς δρα η ΕΜΑΚ στην Τουρκία – «Σε αυτές τις ώρες αποφασίζουμε για ζωή και θάνατο»

Για τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:10 Θυμηθείτε ποιες περιοχές έχουν πληγεί από τους σεισμούς

Το Al Jazeera θυμίζει με γράφημά του την τεράστια περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

12:02 Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δοκιμασία της σταδιοδρομίας του

Οι τρομακτικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ποτέ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη στο in.

11:53 Φρίκη στη Συρία

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς στην Τουρκία που έπληξαν και τη Συρία ολοένα και αυξάνονται, εικόνες φρίκης έρχονται στη δημοσιότητα από την Τζαντάρις. Στη συγκεκριμένη περιοχή, βόρεια από το Χαλέπι, ετοιμάζουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του σεισμού.

Οι φωτογραφίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τα «Λευκά Κράνη» που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή. Όπως μπορείτε να δείτε, χρησιμοποιούν εκσκαφείς για να ανοίξουν λάκκους, ενώ οι σοροί των νεκρών βρίσκονται σε σακούλες πτωμάτων. Δείτε φωτογραφίες από την Τζαντάρις:



Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, 3.612 είναι οι νεκροί από τον σεισμό στη Συρία και 12.873 έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία.

11:43 Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική ενημερώνει για τη δράση των Ελλήνων διασωστών στην Τουρκία.

11:28 Συγκλονιστική μαρτυρία στο MEGA

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της Ελίφ Ναρίν στο MEGA για τους συγγενείς και τους φίλους της που είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία.

11:03 Μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000 οι νεκροί λέει ο Ευθύμιος Λέκκας

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα για τον αριθμό των νεκρών μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία καθώς σημείωσε ότι «δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τις 50.000».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:52 Η μικρή Ελένη διασώθηκε μετά από 68 ώρες στα ερείπια της Χατάι

Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών στη Χατάι, ένα μωρό απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια κτιρίου μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η μικρή Ελένη, όπως είναι το όνομα του μωρού, βρισκόταν στα συντρίμμια του κτιρίου όπου επιχειρούσαν τα σωστικά συνεργεία σχεδόν 68 ώρ

Keywords
σεισμος, live, σεισμος τωρα, τουρκια, al jazeera, το φως, δραμα, mega, ελλαδα, https, twitter, february, mother, hours, akp, καιρος, τραπεζες, δημοσκοπηση, εκλογες, μαΐου, eden, ΑΝΤ1, dog, turkish, york, times, κυπρος, ρικ, κος, φως, αθηνα, athens, εμακ, εταιρεία, συλλυπητήρια, νέα, art, προσφορες, δραση, οασπ, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, εσπα 2021, ξανα, ελενη, οασπ, μποτες, μια ημερα, βιντεο, χωρες, το θεμα, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, δωρα, εγκελαδος, εικονες, ηνωμενο βασιλειο, θαυματα, θεμα, θριλερ, κρανη, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μητερα, μωρο, πλαισιο, πυροσβεστικη, ρικ, σεισμοι, φωτογραφιες, φωτογραφια, φως, ωρα, mega, times, αγκυρα, αγνωστος, αγωνια, αυξηση, αλληλεγγυη, ανθρωπος, ανοδος, απωλεια, ασαντ, αχμετ, βδομαδα, εβδομαδες, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γονατο, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δειτε, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δοθει, διοικητης, δωσει, δικτυα, εγινε, ευρω, ειπαν, ειπε, εκκαθαριση, εμακ, εβδομαδα, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, ερντογαν, ερχονται, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ευθυμιου, ζωη, ζωης, ζωων, ιδια, θαυμα, θεος, θυμιζει, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κλιμακα, κος, κρατικο, κτιριο, κτιρια, κωμοπολη, λευκα, λογο, μαΐου, μαλλια, μηκος, μηνες, μπλοκο, μπορειτε, νερο, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, οφελος, παιδι, παιδια, πεμπτη, πλημμυρα, προβληματα, πρωι, ρωγμες, συγκεκριμενα, συρια, συλλυπητήρια, σκεψεις, σοου, σπιτια, σχεδια, τεως, τυπος, τι ειναι, τμημα, τοπια, το φως, τριτη, υπηκοοτητα, ισχυρος, φτανει, φορα, φορτηγα, χερι, χημικα, χολερα, χρονος, οδυνη, ωρες, athens, akp, al jazeera, art, δημητρης, δωματιο, eden, ελληνικα, εννεα, ενωση, ετοιμη, february, ηγετες, https, χωρα, κοπελα, κωδικες, λεξεις, μπαλαφας, μπροστα, μωρακι, νεκροι, νοσοκομειο, hours, ομαδες, οργη, πακετο, πηγες, πληροφοριες, ρηγμα, ριχτερ, τραπεζα, turkish, θετικα, υγειας, υλικο, york, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα