Σλοβακία: Η στιγμή της επίθεσης στον πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση

περίθαλψη που χρειαζόταν.

Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού.

Ο γνωστός Σλοβάκος λογοτέχνης Τσιντούλα ο δράστης της επίθεσης

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ο άντρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος στυνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι, τότε άνοιξε πυρ εναντίον του.

Robert Fico’s assailant is a well-known Slovak writer, Juraj Cintula. In addition to his main job, he was an activist for the country’s liberal party. This is reported by local media.

In 2016, Cintula was working as a security guard at a shopping mall. One day he was beaten… pic.twitter.com/ozvHE1PJCY

— Zlatti71 (@Zlatti_71) May 15, 2024

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

«Υπήρχε ένα πλήθος ανθρώπων που περίμεναν έξω από το κτίριο της συνεδρίασης και ένας από αυτούς άρχισε να πυροβολεί. Αμέσως τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν οι φρουροί ασφαλείας, ενώ απομάκρυναν τον πρωθυπουργό από το σημείο. Ο δράστης φέρεται να στόχευε τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ανέφερε άλλος μάρτυρας, προσθέτοντας πως ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί.

Η στιγμή σύλληψης του δράστη:

Slovaquie : tentative d’assassinat du premier ministre Robert Fico. Touché à l’abdomen, le chef du gouvernement est hospitalisé. Le tireur a été interpellé. pic.twitter.com/zOG0cfHJKt

— Laurent Obertone (@LaurentObertone) May 15, 2024

Tutaj filmik na którym widać postrzelonego Fico.pic.twitter.com/usCPLrwbCb

— PapJeż p0lak (@MurzynfrogXXX) May 15, 2024

Συγκλονίζουν οι εικόνες

Όπως φαίνεται και από τα πλάνα ο Ρόμπερτ Φίτσο με δυσκολία μπορεί να περπατήσει και οι άνδρες της φρουράς του τον σηκώνουν σχεδόν στον αέρα και τον επιβιβάζουν  στα πίσω καθίσματα του πολυτελούς πρωθυπουργικού οχήματος.

Το αυτοκίνητο απομακρύνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προφανώς με προορισμό το νοσοκομείο.

Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και απλοί πολίτες να έχουν περικυκλώσει τον φερόμενο δράστη που αστυνομικοί τον έχουν ακινητοποιήσει στο έδαφος.

Footage of Slovak Prime Minister Fico being taken to his car following assassination attempt. pic.twitter.com/jVkEtGZ87M

— Clash Report (@clashreport) May 15, 2024

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Σοκαρισμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το επεισόδιο πυροβολισμών που σημειώθηκε στη Σλοβακία την Τετάρτη (15/5), με θύμα τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Με ανάρτησή του στο X (Twitter) ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει αποτρόπαια την επίθεση σε βάρος του Σλοβάκου ομολόγου του, λέγοντας πως τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας, ενώ του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Shocked by the heinous attack against the Prime Minister of Slovakia Robert Fico. Such acts of violence have no place in our societies. I wish him a speedy recovery.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 15, 2024

Καταδικάζει την επίθεση η Φον ντερ Λάιεν

Την επίθεση καταδίκασε πρώτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Fico και την οικογένειά του» έγραψε στο X.

I strongly condemn the vile attack on Prime Minister Robert Fico.

Such acts of violence have no place in our society and undermine democracy, our most precious common good.

My thoughts are with PM Fico and his family.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 15, 2024

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε την «βάναυση και αδίστακτη» επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού.

«Είμαι σοκαρισμένη», δήλωσε η Τσαπούτοβα . «Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και γρήγορη ανάρρωση από την επίθεση».

Keywords
Τυχαία Θέματα