Στην τελική ευθεία το κούρεμα των 100 δισ. ευρώ

«Οι πρόεδροι της συντονιστικής επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας Νταλάρα και Λεμιέρ, θα έχουν άτυπες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

«Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για όλα τα εκκρεμή νομικά και τεχνικά ζητήματα το συντομότερο δυνατόν» τονίζεται.

Στην ανακοίνωση του IIF
επισημαίνεται ακόμη η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εθελοντική διεξαγωγή του PSI.

«Το αποκλειστικό μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και το πρόγραμμα 2013-2015», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

Τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών ο Παντελής Καψής ζήτησε «σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα».

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε εθελοντική βάση, ο Αλταφάζ, επικαλέστηκε τα όσα δήλωσε από το Εcofin o Επίτροπος Ρεν, λέγοντας ότι υπάρχει τρόπος να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στις τράπεζες και τις ελληνικές αρχές, κατά τρόπο που να διασφαλίζονται όλες οι παράμετροι της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, κατά προτίμηση εντός του Ιανουαρίου.

Τραπεζικές πηγές, είχαν αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συνέκλιναν σε κλιμακωτό επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα διαμορφωνόταν κοντά στο 4% με τις απώλειες καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους επενδυτές να αγγίζουν το 65% με 70%.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση του ΙIF με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο είναι υψηλό και δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, την στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μεγαλύτερη συνεισφορά του δημόσιου τομέα στο κούρεμα, αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρκετή.
Keywords
Τυχαία Θέματα