Στις κάλπες με τη θερμοκρασία στους -30 βαθμούς!

Εν μέσω πολικού ψύχους ξεκίνησαν χθες (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) στην Πολιτεία της Αϊοβα οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή το μεγάλο φαβορί για να διεκδικήσει από νωρίς την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν να προηγείται με 48% έναντι 20% της Νίκι Χέιλι που ήταν πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ

στον ΟΗΕ και του 17% του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Η ισχυρή κακοκαιρία, η έντονη χιονόπτωση και η θερμοκρασία που έπεσε στους -30 βαθμούς Κελσίου δημιούργησαν κάποια ερωτήματα για τη συμμετοχή, ιδίως των πιο μεγάλων σε ηλικία ψηφοφόρων που αποτελούν την εκλογική βάση του Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες εκτός από μία τις προγραμματισμένες προεκλογικές του συγκεντρώσεις στην πολιτεία τις τελευταίες ημέρες.

«Το χάος τον ακολουθεί»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζει να μεταφράσει το συντριπτικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Αϊοβα σε μια  επιβλητική νίκη που θα διευκολύνει τον δρόμο του προς το χρίσμα ώστε να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά οι κύριοι αντίπαλοί του, η Χέιλι και ο ΝτεΣάντις, έχουν εντείνει την κριτική στον Τραμπ καθώς προσπαθούν να κερδίσουν τη δεύτερη θέση. «Δικαίως ή αδίκως, το χάος τον ακολουθεί» είπε η Χέιλι για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στην πρωτεύουσα της Αϊοβα, Ντε Μόιν, το βράδυ της Κυριακής, ελπίζοντας ότι μια καλή εμφάνιση θα της δώσει αέρα για τις προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ που ακολουθούν. Από την άλλη ο ΝτεΣάντις γνωρίζει ότι εάν δεν τα πάει καλά, θα αντιμετωπίσει πίεση να εγκαταλείψει την κούρσα.

Η Αϊοβα, παραδοσιακά, διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις προεδρικές εκστρατείες επειδή – παρότι ο πληθυσμός της είναι μικρός, μόλις 3 εκατομμύρια – ψηφίζει πρώτη και έτσι μπορεί να επηρεάσει τις κάλπες που ακολουθούν. Οι υποψήφιοι συχνά περνούν μήνες κάνοντας εκστρατεία σε όλη την Αϊοβα. Ωστόσο, το 2008, το 2012 και το 2016 – δηλαδή στις τρεις τελευταίες ανταγωνιστικές κούρσες – ο νικητής των Ρεπουμπλικανών της Αϊοβα δεν εξασφάλισε το χρίσμα, εν μέρει επειδή ο μεγάλος ευαγγελικός πληθυσμός της σημαίνει ότι οι εκλογείς εκεί είναι πιο κοινωνικά συντηρητικοί από τη χώρα στο σύνολό της.

Διχασμένοι οι Αμερικανοί

Πέρα όμως από τις κομματικές γραμμές, οι ψηφοφόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται διχασμένοι σχετικά με το εάν μια λειτουργική δημοκρατία ή μια ισχυρή οικονομία σηματοδοτεί μεγαλύτερη ανησυχία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CBS/YouGov. Σε αυτήν φαίνεται ότι οι μισοί από τους ψηφοφόρους θεωρούν ότι η ύπαρξη μιας λειτουργικής δημοκρατίας στις ΗΠΑ αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία από το να υπάρχει ισχυρή οικονομία τα επόμενα χρόνια ενώ οι άλλοι μισοί πιστεύουν ότι μια ισχυρή οικονομία αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία.

Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, στο 64%, ανησυχούν περισσότερο για τις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, στους Ρεπουμπλικανούς το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 35% και στους ανεξάρτητους ανέρχεται στο 51%. Οι Ρεπουμπλικανοί κατά 65% ανησυχουν ιδιαίτερα για το να υπάρχει ισχυρή οικονομία, θέμα που ανησυχεί το 36% των Δημοκρατικών και το 48% των ανεξάρτητων. Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της δημοσκόπησης αυτής είναι πως ο πρόεδρος Μπάιντεν δείχνει να υστερεί έναντι των κορυφαίων υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών σε μια υποθετική αντιπαράθεση μαζί τους για τις εκλογές του Νοεμβρίου – το μεγαλύτερο προβάδισμα εις βάρος του Μπάιντεν το έχει η Νίκι Χέιλι με 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα