Στόχος, η πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο εντός του 2023

Τον στόχο της διενέργειας της πρώτης γεώτρησης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός του 2023 επιδιώκει να διατηρήσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Η ΕΔΕΥΕΠ που είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ελληνικού Δημοσίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επιμένει στην επίτευξη του στόχου της διενέργειας της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στο χερσαίο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων.

Την ίδια στιγμή ο

ίδιος φορέας εκτιμά ότι οι επενδυτές των θαλάσσιων blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους προς το τέλος του επόμενου εξαμήνου θα έχουν στα χέρια τους την επεξεργασία και τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος του 2022 με αρχές του τρέχοντος έτους. Τότε θα ξεκλειδώσουν και οι ημερομηνίες για την εκτέλεση των πρώτων γεωτρήσεων και στις παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», που έχουν μισθωθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil - Helleniq Energy, στο «block 2» το οποίο έχει αναλάβει το σχήμα Energean - Helleniq Energy, και στα επίσης θαλάσσια «οικόπεδα» «Ιόνιο» και «block 10» στα οποία οι έρευνες έχουν ανατεθεί στην Helleniq Energy.

Σε ό,τι αφορά τα «Ιωάννινα», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 27 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης. Πηγές αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ.) τάχθηκαν υπέρ της ΣΜΠΕ. Ωστόσο το κείμενο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου η Energean να πάρει το πράσινο φως και να τρέξει την προετοιμασία και την εκτέλεση της εξόρυξης.

Η χωροθέτηση

Ο χρόνος έγκρισης παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ενδεχομένως να απαιτείται και κάποια αποσαφήνιση από την εταιρεία επί σχολίων των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, ενώ ταυτόχρονα οι επερχόμενες εθνικές και περιφερειακές εκλογές ίσως να πάνε πιο πίσω την έγκριση της ΣΜΠΕ. Επιπλέον, κι εφόσον τα παραπάνω τρέξουν γρήγορα, η Energean θα πρέπει να χωροθετήσει το εργοτάξιο για τη γεώτρηση αλλά και να παραγγείλει το γεωτρύπανο από τη διεθνή αγορά.

Ενδεχομένως, δηλαδή, η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να πάει για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean φέρεται ότι έχει ζητήσει από την ΕΔΕΥΕΠ την παράταση του χρόνου της συγκεκριμένης ερευνητικής φάσης, η οποία λήγει το 2025. Η εταιρεία, λένε πηγές, χρειάζεται δύο χρόνια παραπάνω, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της δοκιμαστικής.

Παράλληλα, κατά τις πληροφορίες, η εταιρεία αναζητά και εταίρο επενδυτή για τη συγκεκριμένη παραχώρηση προκειμένου να μετριαστεί το κόστος των επόμενων γεωτρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα