Στολές

Τα περιστατικά που θα σας αφηγηθώ τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Ιούνιος 2004, Σεούλ. Παγκόσμια λαμπαδηδρομία για την Αθήνα. Η εκδήλωση που διοργανώνεται είναι εντυπωσιακή. Αλλωστε η Samsung ήταν βασικός χορηγός της λαμπαδηδρομίας. Στο κέντρο της Σεούλ έχει στηθεί μία τεράστια εξέδρα με αρχαιοελληνικούς κίονες που φέρνουν προς κινητά τηλέφωνα της εποχής. Και πριν ανάψει ο βωμός, οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι περνούν από μία ανθρώπινη αψίδα σχηματισμένη από Κορεάτες

με αρχαιοελληνική ενδυμασία, φέροντας ασπίδες που παραπέμπουν σε κινητό τηλέφωνο. «Αυτές οι στολές δεν είναι αρχαιοελληνικές» παρατήρησα σε μία Κορεάτισσα που ήταν επί των δημοσίων σχέσεων. «Είναι ίδιες με αυτές που φορούσαν στην Τροία» – εννοούσε την ταινία. Εντάξει. Ο,τι πει ο Μπραντ Πιτ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Φλόγα της Αθήνας άναψε τον βωμό, διά χειρός Τομ Κρουζ, σε ένα κατάμεστο στάδιο του μπέιζμπολ. Ο τοπικός ελληνικός σύλλογος είχε στήσει μία μικρή γιορτή. Και έτσι, ένα συγκρότημα με παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες άρχισε να χορεύει γύρω από τον βωμό και τον Τομ Κρουζ, ενώ από τα μεγάφωνα έπαιζε το «Λέγε ό,τι θες, λέγε» του μακαρίτη Βασίλη Καρρά. Μερικές μέρες αργότερα, στο Μόντρεαλ, αμέσως μετά το παιχνίδι της Εθνικής μας με τη Ρωσία, για το Euro 2004, ένα βίαιο χέρι πέταξε τον Χατζιδάκι από τα ηχεία για να ακουστεί το «Τζουτζούκα» του Λευτέρη Πανταζή. Το πιθανότερο είναι να μαθαίνετε πρώτη φορά για αυτά τα περιστατικά. Λογικό.

Δεν έχουν την παραμικρή σημασία, πρόκειται για ασήμαντες γραφικότητες πάνω σε κάτι πολύ μεγάλο με διαχρονική εμβέλεια. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν έχει καμία σημασία η άποψή σας για τις στολές με τις οποίες θα γίνει η Αφή της Φλόγας για το Παρίσι. Μπορεί να σας αρέσουν ή να τις βρίσκετε κακόγουστες. Ε, και; Το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό θα τις λατρέψει. Είναι εντυπωσιακές, έχουν λάμψη και θα γράψουν μια χαρά στην κάμερα. Αν μάλιστα η πρωθιέρεια είναι κάπως συγκρατημένη στην επίκλησή της προς τον Απόλλωνα, την ώρα που εσείς θα διαμαρτύρεστε για το κιτς, οι ξένοι θα λένε για το ελληνικό φως που έλαμπε πάνω στους χιτώνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα