Στον εισαγγελέα η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τον δρόμο του εισαγγελέα παίρνει η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για περαιτέρω διερεύνηση, όπως έλεγε χθες στους δημοσιογράφους ο Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη δήλωσή του από του βήματος της Βουλής ότι ζήτησε την παραίτηση του ΔΣ του Οργανισμού, στο οποίο καταλογίζει αδικαιολόγητα λάθη στην καταβολή της ενίσχυσης των αγροτών. Μάλιστα, στην κουβέντα που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου στη Βουλή

σημείωσε πως η άρνηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ να παραιτηθεί δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς από τους χειρισμούς που έγιναν κινδυνεύει η εθνική πιστοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει ο υπουργός από τη Δράμα στα μέσα Οκτωβρίου, ο οποίος όλο νόημα δήλωνε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο». Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ελεγχοι στους influencers

Οι εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ξεκινά ελέγχους με τη συνδρομή ψηφιακών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των καταναλωτών από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές. Ειδικότερα, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών ελέγχων που διενεργούνται στα κράτη – μέλη της Ενωσης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Sweeps), η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πρόκειται να πραγματοποιήσει ελέγχους στις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να προωθήσουν ή να διαθέσουν προς πώληση αγαθά και υπηρεσίες εταιρειών (brands) με τις οποίες συνεργάζονται. Ο στόχος των πανευρωπαϊκών ελέγχων είναι διττός: πρώτον, να εντοπιστούν αναρτήσεις των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες περιέχουν μαρτυρίες, κριτικές ή καταχωρίσεις που ενδεχομένως να είναι παραπλανητικές για τους καταναλωτές, επηρεάζοντας την αγοραστική τους συμπεριφορά και προκαλώντας οικονομική ζημιά, και δεύτερον, να επαληθεύσουν εάν οι influencers ενημερώνουν με σαφήνεια τους ακολούθους τους σχετικά με την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας τους. Η ΕΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης καλούν τους influencers, καθώς και όλους όσοι εμπλέκονται στον κλάδο του ψηφιακού marketing, να επισκεφτούν την πλατφόρμα Influencer Legal Hub, προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς για τις νομικές τους υποχρεώσεις, τις θεμιτές εμπορικές πρακτικές και τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών.

Τρεις προτάσεις για την ενέργεια

H Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, παρουσίασε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη μία πρόταση τριών σημείων για να διαμορφωθεί ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας με βραχυ-μεσοπρόθεσμη διάρκεια. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει συγκράτηση του κόστους ενέργειας, μέσα από την έγκαιρη καταβολή της αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2, επιτάχυνση των έργων υποδομών και διασυνδέσεων για τη δημιουργία επιπλέον ηλεκτρικού χώρου και άρση της επιβολής «τέλους διέλευσης» φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία.

Αρνητικές προβλέψεις για τις εξαγωγές

Η επίδραση της καταστροφής στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στις ελληνικές εξαγωγές του τελευταίου τετραμήνου, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Η επίπτωση υπολογίζεται σε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (με το 25% της απώλειας να προκύπτει λόγω Θεσσαλίας). Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάλυση της ΕΤΕ εκτιμά ότι οι εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου) για το σύνολο του 2023 θα ξεπεράσουν οριακά τα επίπεδα του 2022 (ετήσια άνοδος της τάξης του 1% σε αποπληθωρισμένους όρους). Κοιτάζοντας πιο μπροστά, οι δύο αυτές αρνητικές παράμετροι αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις εξαγωγές το 2024, αφαιρώντας 2 ποσοστιαίες μονάδες από την ετήσια ανάπτυξή τους (που ακολουθεί μεσοπρόθεσμη τάση της τάξης του 5%).

Keywords
Τυχαία Θέματα