Στρέφουν τα τανκς προς τον νότο οι Ισραηλινοί

Το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τμήματα της μεγαλύτερης πόλης στα νότια της Λωρίδας της Γάζας χθες, παρόλο που οι βόμβες συνέχισαν να πέφτουν σε περιοχές όπου τους είχε πει να κατευθυνθούν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα και τανκς πίεσαν επίσης την χερσαία εκστρατεία κατά των μαχητών της Χαμάς στα νότια του θύλακα, αφού έχουν πλέον αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της πλέον κατεστραμμένης περιοχής στον βορρά.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ένα χάρτη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

X με περίπου το ένα τέταρτο της πόλης Χαν Γιουνίς να επισημαίνεται με κίτρινο χρώμα ως έδαφος που πρέπει να εκκενωθεί αμέσως.

Τρία βέλη έδειχναν νότια και δυτικά, λέγοντας στους ανθρώπους να κατευθυνθούν προς τις ακτές της Μεσογείου και προς τη Ράφα, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Απελπισμένοι κάτοικοι της Γάζας στο Χαν Γιουνίς μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και κατευθύνθηκαν προς τη Ράφα, οι περισσότεροι με τα πόδια.

Αλλά η Ράφα βρισκόταν κάτω από τα ισραηλινά πυρά. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα (UNWRA), Τόμας Γουάιτ, είπε ότι οι άνθρωποι εκεί αναγκάζονταν να φύγουν. «Οι άνθρωποι παρακαλούν για συμβουλές σχετικά με το πού να βρουν ασφάλεια. Δεν έχουμε τίποτα να τους πούμε», τόνισε.

Οι αλληλοκατηγορίες

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους επιχειρώντας από περιοχές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων που μπορούν να καταστραφούν μόνο από μεγάλες βόμβες. Η Χαμάς αρνείται ότι το κάνει.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι, το 70% εκ των οποίων γυναίκες ή παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι είναι θαμμένοι στα ερείπια. Εως και το 80% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ χθες η Τουρκία προειδοποίησε το Ισραήλ για «σοβαρές συνέπειες» εάν προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, όπως δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέες βολές κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε ομιλία του στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας o Ερντογάν τόνισε πως η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα ανήκει για πάντα στους Παλαιστινίους και χαρακτήρισε έγκλημα τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον θύλακα. Διεμήνυσε δε πως «ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου».

Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και ο Ερντογάν προσωπικά την έχει χαρακτηρίσει απελευθερωτικό κίνημα και κίνημα αντίστασης. Στελέχη της Χαμάς έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ.

Αφόρητα βάσανα

Χθες έφθασε στη Γάζα η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαρτσιτς και κατήγγειλε τα «αφόρητα» βάσανα του πληθυσμού της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στις 10 Δεκεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του για να συζητήσει τις υγειονομικές συνθήκες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Εφθασα στη Γάζα, όπου τα βάσανα του πληθυσμού είναι αφόρητα. Επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μας για να προστατευθούν οι άμαχοι σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου και για να μπορέσει η βοήθεια να εισέλθει χωρίς εμπόδια. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να μπορέσει να τους επισκεφθεί με κάθε ασφάλεια», έγραψε η Σπόλιαρτσιτς.

Μέσα σε όλα αυτά, συνεχίζονται και οι προσπάθειες διεθνών ΜΜΕ να διαπιστώσουν εάν από τα ισραηλινά βίντεο αποδεικνύεται η ύπαρξη του τεράστιου υπόγειου επιχειρησιακού κέντρου της Χαμάς, κάτω από το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα στη Γάζα.

Χάρη στη μελέτη σκηνών από βίντεο που έχει δημοσιοποιήσει ο ισραηλινός στρατός, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» παρατήρησε πως, βάσει των όσων διακρίνονται, δεν εντοπίζεται η κλίμακα που θα απαιτούσε ένα επιχειρησιακό κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα