Συνάντηση Βενιζέλου με τους τραπεζίτες για το PSI

Η ομαλή ολοκλήρωση του PSI θα διαμορφώσει και μία ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα της πιθανής ρύθμισης των οφειλών για τους δανειολήπτες.

Το ποσό που θα δοθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του PSI (30+5,5 δις) και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
(23 δις) ανέρχεται στα 58,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις συμβάσεις με τον EFSF που υπέγραψε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος.

Εάν συνυπολογισθούν και τα 35 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του EFSF στην ΕΚΤ για την κάλυψη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά την περίοδο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 93,5 δισ. ευρώ.

Τα 35 δισ. ευρώ δεν αποτελούν νέο χρέος, καθώς αυτή την περίοδο (όσο διαρκεί δηλαδή το PSI) η ΕΚΤ δεν αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (ή τα ομόλογα που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας και ο EFSF καλύπτει αυτό το «κενό» με δικά του ομόλογα τα οποία θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών χρεογράφων.

Στις 9 Μαρτίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το (πρώτο στάδιο του) PSI, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσουν το οριστικό «ΟΚ» για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο είναι 177 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο θα ανταλλαχθούν στις αρχές Απριλίου.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το συνολικό πακέτο, αν χρειασθεί, μπορεί να πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, εκτός από τα 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν άμεσα, να δοθούν άλλες δύο δόσεις, μία στα τέλη του 2012 και η άλλη το 2013.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αναλυτικά αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποίησε η Black Rock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα οποία σε συνάρτηση και με τις τελικές απώλειες που θα υποστούν από το PSI, θα προσδιορίζουν το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που αυτές θα χρειαστούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα