«Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα, στέλνουμε αντιπροσωπεία να συζητήσει την πρόταση εκεχειρίας» απαντά το Ισραήλ

Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα, προκειμένου να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς για να προχωρήσει απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Η Χαμάς
αποδέχθηκε την πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας.

BREAKING: Hamas has announced it has accepted an Egyptian-Qatari ceasefire proposal.

Latest: https://t.co/XrFVLoObWD

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/N9FICw9X6N

Sky News (@SkyNews) May 6, 2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την απάντηση της Χαμάς και θα τη συζητήσουν με τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και εργάζεται για το ζήτημα» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για το ήμισυ περίπου των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θυλάκου.

Αυτό φάνηκε να σηματοδοτεί ότι μία επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρούσε, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να την αποφύγει.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το σχέδιο συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς βασίζεται στην τελευταία πρόταση που είχε καταθέσει το Ισραήλ στις 27 Απριλίου χωρίς αλλαγές στα βασικά της σημεία.

Αναλυτικά, η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, όπως δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ταχέρ Αλ Νονό.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για συμφωνία σε τρία στάδια, κάθε ένα από τα οποία θα είναι διάρκειας 42 ημερών.

Ο Κχαλίλ Αλ Χαγιά δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά τις θετικές εξελίξεις των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα